Μήνυση κατά του Μ.Λιάπη

20 Ιανουαρίου 2008

από εκπροσώπους του οπτικοακουστικού χώρου.Μήνυση σε βάρος του υπουργού Πολιτισμού Μιχάλη Λιάπη για το θέμα του 1,5% προανήγγειλαν ότι θα καταθέσουν τα σωματεία του οπτικοακουστικού χώρου, κατηγορώντας τον για αδράνεια. Υπενθυμίζεται ότι βάσει νόμου, ο οποίος δεν εφαρμόζεται, το 1,5% των ακαθάριστων εσόδων των τηλεοπτικών σταθμών θα πρέπει να επενδύονται στην κινηματογραφική παραγωγή ή στην απόκτηση δικαιωμάτων για ελληνικές και ευρωπαϊκές ταινίες. Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, οι εκπρόσωποι της Διασωματειακής Επιτροπής των φορέων του Οπτικοακουστικού Χώρου υποστήριξαν ότι θα καταθέσουν μήνυση σε βάρος του κ. Λιάπη «επειδή δεν αποκαλύπτει τα πορίσματα του ορκωτή λογιστή στον έλεγχό του για το 1,5% των ακαθάριστων εσόδων των τηλεοπτικών σταθμών».

Ζήτησαν, επίσης, την παραίτηση των μελών της νεοσυσταθείσας επιτροπής για την αναμόρφωση και τον εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου για τον κινηματογράφο και κατηγόρησαν τον κ. Λιάπη ότι σύστησε την επιτροπή «χωρίς να λάβει υπόψιν του τις απόψεις της κινηματογραφικής κοινότητας».

 Την επιτροπή, που αναμένεται να συνεδριάσει για πρώτη φορά την Παρασκευή, απαρτίζουν οι σκηνοθέτες Κώστας Γαβράς, Απόστολος Δοξιάδης και Τάσος Μπουλμέτης, ο κριτικός κινηματογράφου Χρ. Μίτσης, ο διανομέας Γιώργος Τζώτζιος, ο παραγωγός Γιώργος Λυκιαρδόπουλος, ο αιθουσάρχης Απόστολος Φούκης, η δικηγόρος Ελένη Μπερνέ και η διευθύντρια Κινηματογραφίας του υπουργείου Πολιτισμού Δήμητρα Αργυρού.

Στη Διασωματειακή Επιτροπή συμμετέχουν η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών, η Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος, το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, ο Σύνδεσμος Ελλήνων Παραγωγών Κινηματογράφου, Τηλεόρασης και Βίντεο, η Ένωση Μουσικοσυνθετών και Στιχουργών Ελλάδος, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος-Ακροάματος, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αιθουσαρχών Ελλάδος, το ‘Μικρό’ Σωματείο για τη Διάδοση της Ταινίας Μικρού Μήκους, το Δίκτυο Ελληνικού Ντοκιμαντέρ, ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Δημιουργών Θεατρικών και Οπτικοακουστικών Έργων ‘ΑΘΗΝΑ’, ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Μουσικών Πνευματικών Δικαιωμάτων ‘Αυτοδιαχείριση’ και η Ένωση Σκηνοθετών Θεσσαλονίκης.

πηγή;Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Απαράδεκτη για χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης»

.