Το κέϊκ είναι έτοιμο!!!

20 Ιανουαρίου 2008

Γράφει ο Διονύσης Ε. Κονταρίνης -Νέα Υόρκη /Γενάρης’08 Δεν πρόκειται γιά κάποια συνταγή ζαχαροπλαστικής. Ούτε φυσικά αναφέρομαισε κάποιο κέίκ που είμαι έτοιμος να σας προσφέρω. Κάθε άλλο. Είναι μιά πολιτική έκφραση που χαρακτηρίζει την εποχή μας. Είναι τα λόγια με τα οποία εκφράστηκε κάποιος υψηλόβαθμος πολιτικός της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να χαρακτηρίσει τις προσπάθειες που καταβάλονται από τους αφέντες του πλανήτη

γιά να καταφέρουν ώστε το Κόσσοβο, μιά ακόμη επαρχία της κατακερματισμένης Σερβίας να αποκτήσει την αυτονομία του και να γίνει ένα ανεξάρτητο κράτος.

Τη φράση αυτή λοιπόν,το κέϊκ είναι έτοιμο, χρησιμοποίησε ο εν λόγω αξιωματούχος γιά να χαρακτηρίσει ότι τα παντα είναι έτοιμα και δεν χωράει καμμιά καθυστέρηση ούτε και επιτρέπεται καμμιά διαμαρτυρία.

Απλά, οι ενδιαφερόμενοι δεν έχουν να κάμουν τίποτα άλλο παρά να κόψουν το κέϊκ και να αρχίσουν να τρώνε. Σύμφωνα με δημοσιεύματα της “Ιντερνασιοναλ Τρίμπιουν Χέραλντ”η Ουάσιγκτων έχει επιδοθεί σε μιά επιθετική πολιτική αναφορικά με το θέμα αυτό και έχει συμφωνήσει με την Γερμανία να ασκηθεί πίεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε η αναγνώριση του Κόσσοβου να μην καθυστερήσει ούτε μιά μέρα.

Οι Αμερικανοί βιάζονται πολύ. Μάλιστα σύμφωνα με δηλώσεις της ίδιας εφημερίδας αλλά και άλλων Μέσων Ενημέρωσης, η ανακοίνωση της ανεξαρτησίας έχει προγραματισθεί να γίνει αμέσως μετά τον δεύτερο γύρο των εκλογών της Σερβίας οι οποίες θα γίνουν την 3 Φεβρουαρίου.

 Αυτοί που έχουν αυτόκλητα πάρει τη θέση του αφέντη των λαών, ετοιμάζονται να ανοίξουν τους ασκούς του Αιόλου εν γνώσει τους, φυσικά, τι θα επακολουθήσει. Αυτό άλλωστε επιζητούν.Η παρουσία των Αμερικανών στην ευαίσθητη περιοχή των Βαλκανίων γεννάει πάρα πολλά ερωτηματικά. Κατ΄αρχάς δεν μας πείθουν ότι η εκεί παρουσία τους έχει σαν σκοπό την εδραίωση της ειρήνης στην περιοχή.

Απλούστατα διότι η ειρήνη δεν εδραιώνεται με πολέμους. Κι΄αυτή την στιγμή όλες οι ενέργειες των Αμερικανών οδηγούν σ΄ένα αναπόφευκτο πόλεμο. Έναν πόλεμο που σκοπός του είναι η χάραξη νέων συνόρων στην περιοχή, η δημιουργία νέων κρατών κι΄αυτό φυσικά γιά την προάσπιση των στρατιωτικών, πολιτικών και οικονομικών συμφερόντων τους.

 Τα αντίπαλα μέρη γνωρίζουν οποσδήποτε πάρα πολύ καλά τις προθέσεις της Ουάσιγκτων και τους κινδύνους που περικλείουν οι προκλήσεις τους, όμως τους είναι αδύνατο να αποφύγουν τη μοίρα, που γι΄αυτούς έχουν χαράξει τόσο η Οαάσιγκτων όσο και η Ρωσσία του Πούτιν. Κι΄ακόμη πιό πολύ αγνοούν τους λόγους του Λαμαρτίνου, που είχε πει ότι “Ο πολιτικός μοιάζει με τον ερωτευμένο. Και οι δύο υπόσχονται περισσότερα από όσα πρόκειται ν προσφέρουν.”

Παρ΄όλα αυτά η Σερβία έχει ήδη αρχίσει να κάνει γνωστές τις αντιδράσεις της και ανακοίνωσε ότι υιοθέτησε ένα σχέδιο δράσης το οποίο μεταξύ των άλλων αναφέρει,“Σύμφωνα με την απόφαση του σερβικού Κοινοβουλίου περί διαφύλαξης της εδαφικής ακεραιότητας, της κυριαρχίας και της συνταγματικής τάξης της Σερβίας, η κυβέρνηση υιοθέτησε ένα σχέδιο δράσης γιά την περίπτωση κατά την οποόια το Κόσσοβο θα προχωρούσε σε μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του.”

Βέβαια η Σερβία δεν υπεισέρχεται σε λεπτομέρειες, σχετικά με το πλήρες περιεχόμενο του σχεδίου αλλά έγκυρες πολιτικές και διπλωματικές πηγές αφήνουν να εννοηθεί ότι από το σχέδιο αυτό προβλέπεται διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με τις χώρες που θα προχωρήσουν στην αναγνώριση του νέου κράτους.Η ανεξαρτησία του Κοσσόβου όσο και η αναγνώρησή του από τις ΗΠΑ αλλά και από πάρα πολλές χώρες της Ευρωπαικής Ένωσης, είναι πλέον γεγονός.

 Εκείνο που είναι υπό αμφισβήτηση είναι κατά πόσο το νέο αυτό κρατίδιο θα καταφέρει να επιβιώσει.Είναι γνωστό στους πάντες ότι στο υπό δημιουργία αυτό κρατίδιο κυριαρχεί η διαφθορά στον δημόσιο τομέα, σε τέτοιο σημείο ώστε ο υπεύθυνος γιά την καταπολέμησή της δήλωσε στην τηλεοπτική εκπομπή “ΟΙ ΦΑΚΕΛΛΟΙ “του Αλέξη Παπαχαλά, ότι, “παραπέμπει στον εισαγγελέα τον έναν Υπουργό μετά τον άλλον.”

Αντίθετα, ο πρωθυπουργός Χασίμ Θάτσι δήλωσε πως στη δική του κυβέρνηση “…θα υπάρχουν μόνο στελέχη με καθαρά χέρια.”κι΄ακόμη ότι θα καταφέρει να είναι ο πρωθυπουργός όλων των Κοσσοβάρων, Αλβανών και Σέρβων.

Είναι, ιστορικά σημαντικό όμως να θυμήσουμε ότι ο ίδιος αυτός άνθρωπος πριν μερικά χρόνια, από τη θέση του ηγέτη του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσόβου είχε δηλώσει ότι “Δεν πρόκειται να απαρνηθώ την αλβανική σημαία ακόμη και αν μου δώσουν κράτος”

Γιά την αδυναμία του κρατιδίου του Κοσσόβου να μπορέσει να επιβιώσει οικονομικά, μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του μιλάει στην ίδια εκπομπή και ο ηγέτης του αλβανικού πολιτικού κόμματος της αντιπολίτευσης Μ. Πατσόλι. Να σημειωθεί ότι ο Πατσόλι, ο οποίος στο παρελθόν έχει κατηγορηθεί από το Διεθνές Δικαστήριο ότι έδωσε χρήματα στον Ρώσσο πρόεδρο Γιέλτσιν, θεωρείται ο πλουσιότερος Αλβανός του Κόσσοβου.

 Το κέϊκ είναι έτοιμο λοιπόν και οι υψηλοί αυτόκλητοι επισκέπτες στην περιοχή των Βαλκανίων ετοιμάζονται να το απολαύσουν. Θα τα καταφέρουν όμως, αφού ο καθ΄ένας από αυτούς έχει τις δικές του βλέψεις, τα δικά του συμφέροντα, τις δικές του απαιτήσεις

Στην εύφλεκτη περιοχή των Βαλκανίων το παιγνίδι έχει πάρει επικίνδυσες διαστάσεις.Από το έτοιμο κέϊκ θα ξεφυτρώσει η δημιουργία της Μεγάλης Αλβανίας, που είναι ο πρωταρχικός σκοπός των Αμερικανών. Το Κόσσοβο και τα Σκόπια απλά είναι δύο από τα απαραίτητα πιόνια του παιγνιδιού.

Μέσα σ΄αυτό το παιγνόδι η Ελλάδα έχει μείνει στην εποχή του Ζαχόπουλου. Όταν θα αποφασίσει να διεκδικήσει τα κυρίαρχα δικαιώματά της, δυστυχώς……. το κέϊκ θα έχει τελειώσει.

.