Δράση κατά των «εισπρακτικών εταιρειών»

25 Μαΐου 2008

nomos.jpg αναλαμβάνει ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών(ΔΣΑ) μορφωμάτων που λειτουργούν ως ‘εισπρακτικές εταιρείες’ και οι οποίες ταλαιπωρούν τα τελευταία χρόνια χιλιάδες καταναλωτές και μικροοφειλέτες».

 Παράλληλα, ο ΔΣΑ αποφάσισε την ανάληψη «εκστρατείας για την προστασία των μικροοφειλετών από τους καταχρηστικούς όρους τραπεζικών συναλλαγών, τη διαρροή προσωπικών τους δεδομένων αλλά και τη λήψη εν γένει μέτρων για την προστασία των δανειοληπτών».

Ο ΔΣΑ αναφέρει ότι έχουν καταγραφεί οι περισσότερες εταιρείες που αναπτύσσουν αυτή τη δράση και έχει συγκεντρωθεί πληθώρα στοιχείων που καταδεικνύουν ότι οι ανωτέρω εταιρείες αντιποιούνται τα επαγγέλματα του δικηγόρου και του δικαστικού επιμελητή, παράλληλα δε, προβαίνουν στη διάπραξη πληθώρας αξιόποινων πράξεων σε βάρος των καταναλωτών, όπως ενδεικτικά, παραβίαση του νόμου περί προσωπικών δεδομένων, εκβίαση, απειλή, κλπ.

Κατ’ επέκταση το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΣΑ αποφάσισε στην τελευταία συνεδρίασή του να προβεί στις ακόλουθες ενέργειες.

– Ανάδειξη του θέματος στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης με προσεχή συνέντευξη Τύπου και ενημέρωση των πολιτών για τα δικαιώματά τους.

– Πρόσκληση για κατάθεση σχετικών καταγγελιών στο ΔΣΑ από τους θιγόμενους πολίτες, οφειλέτες και καταναλωτές.

– Παρέμβαση προς την Τράπεζα της Ελλάδος για έλεγχο όλων των Τραπεζών που ιδρύουν ή καταφεύγουν στις υπηρεσίες «εισπρακτικών εταιρειών».

 – Παρέμβαση στις κατά τόπους Νομαρχίες για έλεγχο των καταστατικών σκοπών των ανωτέρω εταιρειών, και ανάκληση των αδειών λειτουργίας στις περιπτώσεις που περιλαμβάνουν παρανόμους σκοπούς, όπως η δικαστική διεκδίκηση των εισπράξεων.

– Υποβολή εγκλήσεως και μηνυτήριας αναφοράς κατά των νομίμων εκπροσώπων των ως άνω εταιρειών για αντιποίηση του δικηγορικού επαγγέλματος, του επαγγέλματος του δικαστικού επιμελητή και, τυχόν, άλλες αξιόποινες πράξεις εις βάρος οφειλετών (παραβίαση προσωπικών δεδομένων, απάτη, εκβίαση, απειλή κ.λπ.), όπου αυτές στοιχειοθετούνται με την συνδρομή και των άμεσα θιγέντων εκ των ανωτέρω πράξεων.

πηγή; Newsroom ΔΟΛ,  ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο παράς έξω από τον κουμπαρά 

.