Ορκίζεται ο πρώτος Αφρο-Αμερικανός Πρόεδρος των ΗΠΑ

19 Ιανουαρίου 2009

obama-kenedy.jpgΣτα σκαλιά του Αμερικανικού Καπιτωλίου άυριο Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2009, αλλάζει η ιστορία των ΗΠΑ με την ορκωμοσία του πρώτου Αφρο-Αμερικανού προέδρου της χώρας, του Μπαράκ Ομπάμα. Τον όρκο του νέου προέδρου μπροστά στον Πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου ακολουθούν τα εμβατήρια «four ruffles and flourishes» και «Hail to the Chief», ενώ έπονται είκοσι-ένας κανονιοβολισμοί από τη Φρουρά.

Σην τελετή ορκωμοσίας θα συμμετάσχουν και μεγάλα ονόματα της μουσικής, όπως η Αρήθα Φράνκλιν, ο δεξιοτέχνης του βιολοντσέλο Γιο Γιο Μα και ο βιολιστής Ιτζάκ Πέρλμαν. Ο Ανώτατος Δικαστής, Τζον Στήβενς, θα ορκίσει πρώτα τον Τζο Μπάιντεν στο αξίωμα του αντιπροέδρου και στη συνέχεια ο επικεφαλής του Αμερικανικού Ανωτάτου δικαστηρίου Τζον Ρόμπερτς, θα ορκίσει τον κ. Ομπάμα.

Αμέσως μετά στο σύντομο χαιρετισμό του ο νέος -και επίσημα πλέον- Πρόεδρος υπογραμμίζει τις βασικές αρτηρίες της διακυβέρνησής του και τις σημαντικότερες κατευθυντήριες γραμμές της πολιτικής του.

Αποδεχόμενος την εκλογική του νίκη το Νοέμβριο ο Μπαράκ Ομπάμα υποσχέθηκε ότι θα τηρήσει τις προεκλογικές του δεσμεύσεις να αλλάξει την Ουάσιγκτον, αντιμετωπίζοντας παράλληλα μια σοβαρότατα ασθενή οικονομία και παραλαμβάνοντας δύο πολέμους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Στις προκλήσεις αυτές προστέθηκε το τελευταίο καιρό και η κλιμάκωση των βιαιοτήτων στη Μέση Ανατολή.

Αναλυτές πιστεύουν ότι η ομιλία του προέδρου Ομπάμα κατά την ορκωμοσία του θα είναι καθησυχαστική για την οικονομία των ΗΠΑ και το μέλλον της χώρας. Κάτι παρόμοιο είχε κάνει και ο Φράνκλιν Ρούσβελτ, κατά την πρώτη ορκωμοσία του στο αποκορύφωμα του Μεγάλου Οικονομικού Κράχ το 1933 που είχε πει:

«Το μόνο πράγμα που έχουμε να φοβηθούμε είναι ο ίδιος ο φόβος».  Ο καθηγητής Άλαν Λίχτμαν, του πανεπιστημίου American εδώ στην Ουάσιγκτον, λέει ότι η τελετή της προεδρικής ορκωμοσίας κάθε 4 χρόνια αποτελεί σημαντικό σύμβολο του Αμερικανικού δημοκρατικού πολιτεύματος.

«Δεν έχουμε πολλά τέτοια έθιμα στην Αμερικανική πολιτική» επισημαίνει ο κ. Λίχτμαν. «Γι’ αυτό το έθιμο της ορκωμοσίας αποτελεί σύμβολο της μεταβίβασης εξουσίας από μια κυβέρνηση σε άλλη, ή από ένα κόμμα σε άλλο».

Φέτος βέβαια υπάρχει και έντονο διεθνές ενδιαφέρον για την ορκωμοσία του νεοεκλεγέντος προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, όπως λέει ο Στήβεν Χες του Ινστιτούτου Brookings. «Έχει ρίζες στο εξωτερικό, στη Χαβάη και την Ινδονησία», λέει ο κ. Χες. «Κατάγεται επίσης απ’ την Κένυα. Όλη η ανθρωπότητα αισθάνεται κάποια διασύνδεση με τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ».

Η εκάστοτε ορκωμοσία του Αμερικανού προέδρου αποτελεί πανηγυρικό γεγονός που γιορτάζεται με παρελάσεις και πολυτελέστατες χοροεσπερίδες. Φέτος όμως η ορκωμοσία του Μπαράκ Ομπάμα, του πρώτου Αφρο-Αμερικανού προέδρου των ΗΠΑ, έχει ιδιαίτερη χροιά.: «Ο Λευκός Οίκος χτίστηκε από μαύρους σκλάβους», τονίζει ο κ Χες «και τώρα έχουμε τον πρώτο Αφρο-Αμερικανό πρόεδρο πολύ νωρίτερα στην ιστορία μας απ’ ότι προέβλεπαν οι ειδικοί.

Ο Μπαράκ Ομπάμα αποτελεί φαινόμενο της Αμερικανικής πολιτικής. Πάντως λόγω της κατάστασης τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό ο Μπαράκ Ομπάμα δεν θα έχει και πολύ χρόνο για πανηγυρισμούς. Αλλά όπως έχει πει και ο ίδιος οι σοβαρές προκλήσεις παρουσιάζουν και μεγάλες ευκαιρίες.

Ο δε απερχόμενος πρόεδρος Μπούς στο αποχαιρετιστήριο τηλεοπτικό του διάγγελμα από το Λευκό Οίκο υπογράμμισε τα επιτεύγματα του τα τελευταία 8 χρόνια στο τομέα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και υπεραμύνθηκε αποφάσεων του που πολλοί Αμερικανοί θεωρούν επίμαχες.

Ο κ. Μπούς αποχωρεί από το Λευκό Οίκο με την χαμηλότερη δημοτικότητα απ’ οποιονδήποτε άλλο πρόεδρο στην σύγχρονη ιστορία των ΗΠΑ, αλλά στην αποχαιρετιστήρια ομιλία του δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «η καρδιά του είναι γεμάτη ευγνωμοσύνη».

Ο απερχόμενος Αμερικανός πρόεδρος παραδέχτηκε ότι τα αντιτρομοκρατικά μέτρα που εισήγαγε μετά τις επιθέσεις της 11ηςΣεπτεμβρίου του 2001, έχουν προκαλέσει σοβαρές διαμάχες, αλλά σημείωσε ότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα μέτρα αυτά έχουν επιτύχει, όπως είπε, γιατί δεν έχει υπάρξει άλλη τρομοκρατική επίθεση στο Αμερικανικό έδαφος.

Επίσης ο κ. Μπούς τόνισε ότι παρόλο που η χώρα ήρθε στο χείλος της οικονομικής καταστροφής, η κυβέρνηση του με αποφασιστικές κινήσεις κατόρθωσε να διασφαλίσει την βιωσιμότητα της Αμερικανικής οικονομίας. Πάντως ο απερχόμενος Αμερικανός πρόεδρος παραδέχτηκε πως σημειώθηκαν και λάθη, αλλά τόνισε ότι πάντα ακολούθησε αυτό που του υπαγόρευσε η συνείδηση του και έπραξε αυτό που πίστευε ότι ήταν το σωστό.

Το πρώτο ταξίδι του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, στο εξωτερικό μετά την ορκωμοσία του θα γίνει στον Καναδά, μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο των ΗΠΑ, ωστόσο δεν έχει διευκρινιστεί η ημερομηνία του ταξιδιού

.