Νέα θεαματική απόδραση με ελικόπτερο μέσα από τις φυλακές Κορυδαλλού

23 Φεβρουαρίου 2009

fulakesΑπό τις φυλακές απέδρασαν και πάλι χθες λίγο πριν τις 4 το απόγευμα., σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της αστυνομίας, ο Βασίλης Παλαιοκώστας και ο Αλκέτ Ριτζαϊ οι οποίοι είχαν αποδράσει και πάλι με ελικόπτερο τον Ιούνιο του 2006. Μάλιστα αυτές τις ημέρες δικάζονταν για την υπόθεση αυτή.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, σήμερα το ελικόπτερο κατέβηκε χαμηλά μέσα στις φυλακές Κορυδαλλού και οι επιβάτες του πέταξαν μια ανεμόσκαλα με την οποία ανέβηκαν οι δυο κρατούμενοι και εξαφανίστηκαν.

Οι φύλακες, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, πυροβόλησαν χωρίς όμως να ματαιώσουν την απόδραση. Βρέθηκε το ελικόπτερο, με το οποίο απέδρασαν από τις φυλακές Κορυδαλλού ο Βασίλης Παλαιοκώστας και ο Αλκέτ Ριτζάϊ, σε χωράφια ανάμεσα στο Πολυδένδρι και το Καπανδρίτι.

Το χρονικό της απόδρασης Τα υπουργείο Δικαιοσύνης εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με το χρονικό της απόδρασης από τις φυλακές Κορυδαλλού. Ειδικότερα, η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής: «Στις 15.47 σήμερα, προσγειώθηκε ελικόπτερο στην οροφή του ειδικού χώρου κράτησης των φυλακών Κορυδαλλού, με το οποίο και απέδρασαν χρησιμοποιώντας ανεμόσκαλα για την επιβίβασή τους, οι ευρισκόμενοι στο προαύλιο κρατούμενοι Βασίλης Παλαιοκώστας και Αλκέτ Ριτζάι.

Κατά τη διάρκεια τόσο της προσγείωσης όσο και της απογείωσης έκαναν χρήση του υπηρεσιακού τους όπλου και πυροβόλησαν το ελικόπτερο τρεις υπάλληλοι της εξωτερικής φρουράς των φυλακών, από απόσταση περίπου 80 – 100 μέτρων, από τους τέσσερις συνολικά ευρισκόμενους σε υπηρεσία, οι οποίοι είχαν οπτική επαφή με το ελικόπτερο.

Ο τέταρτος, ευρισκόμενος σε απόσταση 15 μέτρων από το χώρο στον οποίο προσγειώθηκε το ελικόπτερο, δεν έκανε χρήση του υπηρεσιακού του όπλου, επικαλούμενος ότι απειλήθηκε με πυροβόλα όπλα από έναν άνδρα και μια γυναίκα, οι οποίοι επέβαιναν σε αυτό. Έβαλε επίσης εναντίον του ελικοπτέρου αστυνομικός της διμοιρίας επιφυλακής της Ελληνικής Αστυνομίας, η οποία βρισκόταν εκείνη την ώρα στον εξωτερικό περίβολο των Φυλακών.

Παρά τη χρήση όπλων όμως από τους τρεις εξωτερικούς φρουρούς και τον αστυνομικό και το γεγονός ότι το ελικόπτερο εβλήθη από σφαίρες, δεν κατέστη δυνατό να ματαιωθεί η απόδραση. Για τις ακριβείς συνθήκες του περιστατικού διεξάγεται ήδη πειθαρχική και ποινική έρευνα, με εντολή του Υπουργού Δικαιοσύνης κ. Νικολάου Δένδια». Δήλωση υπουργού Δικαιοσύνης Ο υπουργός Δικαιοσύνης Ν. Δένδιας εξερχόμενος σήμερα το βράδυ των φυλακών Κορυδαλλού, δήλωσε τα εξής σχετικά με την απόδραση των Βασίλη Παλαιοκώστα και Ριτζάι Αλκέτ από τις φυλακές Κορυδαλλού με ελικόπτερο:

«Ζήτησα και έλαβα τις παραιτήσεις του κ. Φ. Βλάχου ειδικού γραμματέα ασφαλείας του σωφρονιστικού συστήματος του υπουργείου Δικαιοσύνης, του κ. Απ. Οικονόμου προϊσταμένου του Σώματος Επιθεώρησης και Ελέγχου των Καταστημάτων Κράτησης, του κ. Λ. Καραμπέκιου διευθυντή των φυλακών Κορυδαλλού. Η Κυβέρνηση δεν θα ανεχθεί την παρούσα κατάσταση. Όσοι εμπλέκονται στην απόδραση θα οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης και θα τιμωρηθούν παραδειγματικά.

‘Ήδη ζήτησα από τον εισαγγελέα Εφετών κ. Τσόγκα να ασκήσει ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου». Από το “Ελ. Βανιζέλος” απογειώθηκε το ελικόπτερο Από το Διεθνές Αεροδρόμιο της Αθήνας απογειώθηκε στις 13:30 το ελικόπτερο με το οποίο έγινε η επιχείρηση απόδρασης του Βασίλη Παλαιοκώστα και του συνεργού του Αλκέτ Ριτζάι από τις φυλακές Κορυδαλλού. Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν το ελικόπτερο είχε ενοικιαστεί από την εταιρία “interjet” και κατά την απογείωσή του είχε μοναδικό επιβαίνοντα τον χειριστή.

Το σχέδιο πτήσης προέβλεπε να ακολουθήσει τη διαδρομή «Ελευθέριος Βενιζέλος»-Ελευσίνα-Κόρινθο και να κατέληγε στην Ιτέα όπου θα παρελάμβανε δύο άτομα. Λίγο μετά τις 2:30 το μεσημέρι το ελικόπτερο έφτασε στην Ιτέα και πήρε τα δύο άτομα και άρχισε η διαδικασία της επιστροφής στο ΔΑΑ.

Στις 15:39 ο χειριστής του ελικοπτέρου μίλησε με τον πύργο ελέγχου στην Ελευσίνα, επιβεβαιώνοντας ότι είχε προορισμό το «Ελευθέριος Βενιζέλος». Από τη στιγμή εκείνη ο ασύρματος του ελικοπτέρου δεν απαντούσε στο κάλεσμα του πύργου Ελέγχου του ΔΑΑ και στις 16:05 κινήθηκε η διαδικασία του συναγερμού, καθώς αγνοείτο η τύχη του ελικοπτέρου, το οποίο εντοπίστηκε στις 16:20 στην περιοχή των Αφιδνών./ΑΠΕ

.