Ενημέρωση-Διαμαρτυρία. Προς την ΕΡΑ

26 Μαρτίου 2009

Υπ’ όψιν κ. Αντώνη Ανδρικάκη Δεύτερο Πρόγραμμα

Υπ’όψιν κας. Μαργαρίτας Μυτιληναίου

http://www.polymusic.net/Polymusic_web.gifΣτέλνω αυτή την επιστολή για να δηλώσω την έκπληξη και την αγανάκτησή μου από το πρωτοφανές γεγονός της απαγόρευσης παρουσίασης από το ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ της Κρατικής Ραδιοφωνίας του δίσκου. Ο σταθμός δια της εκπροσώπου του κας Μ. Μυτιληναίου, σε μια ακραία εκδήλωση ολοκληρωτικής νοοτροπίας, «αποφάσισε» ότι η αισθητική αυτών των τραγουδιών δεν ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές του ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ και «διέταξε» τον εξοστρακισμό τους.

Κυριολεκτικά αποφάσισε και διέταξε την ακύρωση μιας προγραμματισμένης συνέντευξης (του Μ. ΝΙΚΟΛΟΥΔΗ) –παρουσίασης στην εκπομπή της κας Αρχοντούλας Πέτρου. Και έτσι απλά, κατόπιν απαίτησης μιας «προοδευτικής» ραδιοφωνίας σε ρόλο μικρομεσαίου «Μεγάλου Αδελφού», καταργήθηκε η καθολικότητα ενός εθνικού επικοινωνιακού φορέα και συναρτήθηκε ο πολιτισμός με το αυτοκολακευόμενο γούστο του κάθε θρονιασμένου παράγοντα.

Προφανώς η καλλιτεχνική έκφραση εν Ελλάδι έχει ανάγκη έγκρισης από τον κάθε αυτάρεσκο διεκπεραιωτή της βισματωμένης παρακμής. Μιας παρακμής, όλο φρουφρού κι αρώματα, που χάνει το μέτρο και την αίσθηση του γελοίου όταν οι «εκτός των τειχών» ασκούν επίμονα την αρετή της αναζήτησης και όχι το αλισβερίσι του «μάλιστα κύριε».

Τα πράγματα είναι τόσο ρευστά και αδόμητα στη χώρα μας, αφού αρκούν ένα πόστο εξουσίας …! και μια προσωπική πετριά λαοσωτήριας αυθεντίας για να καταλυθούν η λογική και η αξιοπρέπεια. Και, δυστυχώς, σε ιδεώδη τόπο θριάμβου της ατομικής αυθαιρεσίας αναδεικνύεται το κρατικό ραδιόφωνο, όπου μπορεί ο οποιοσδήποτε να παίξει το ρόλο του αφεντικού.

Και ιδού κάποια κυρία διευθύντρια, κάπου μεταξύ της χαριτωμενιάς, και μικροαστικού δεσποτισμού, μηδενίζει την καλλιτεχνική αξία του Μ. ΝΙΚΟΛΟΥΔΗ, και μετατρέπει το ελληνικό τραγούδι σε ιερό της τιμάριο. Αλήθεια, με ποιες καλλιτεχνικές προϋποθέσεις, με ποιο θεωρητικό υλικό, με ποια «κιλά»;

Ζήτω οι «κολλητοί» που με το μικροφωνάκι μας τους εμφανίζουμε ως την τελευταία λέξη της «ποιότητας» μιας «ποιότητας» που την ορίζουμε κατά το δοκούν σε ασφαλείς μονολόγους σαν εθνοκατηχητές σκοτεινών εποχών.

Ζήτω οι εμμονές που τις βαφτίζουμε «άποψη» και τις εμπορευόμαστε σα φρόνιμοι νοικοκυραίοι. Φαντάζομαι ότι το πολιτιστικό ειδικό βάρος της Κυρίας παραγωγού είναι πολλαπλάσιο της… ελαφρότητας του δημιουργού της «Αιολίας», που όπως γνωρίζετε ως στελέχη της ΕΡΤ ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΚΟΛΟΥΔΗΣ έχει τιμηθεί από την ΕΤ1 με δυο ωριαία αφιερώματα και με την παρουσίασή του κατά την έναρξη του πανηγυριού της eurovision ως συνθέτης διεθνούς κύρους μαζί με τους ΒΑΓΓΕΛΗ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ και ΣΤΑΜΑΤΗ ΣΠΑΝΟΥΔΑΚΗ.

Αλλά, όπως φαίνεται, η συσκευασία, η δύναμη της αδράνειας και τα «κονέ» έχουν σαφώς υπέρτερο κύρος απ’ την ευαισθησία και τη συνέπεια των καλλιτεχνών. Σήμερα προστάζουν οι Κυρίες παραγωγοί.

Ο ακροατής ούτε δικαιώματα έχει ούτε κρίση. Θέλει δε θέλει θα τον αναμορφώσουν οι Κυρίες. Αυτές, σαν αντιπρόσωποι της πολιτιστικής φεουδαρχίας, βλέπουν μόνο ένα πολτοποιημένο «κοινό», που μετριέται με τα μεγέθη της εμπορικής στατιστικής και δέχεται ως καταναλωτικό αγαθό ό,τι του πασάρουν οι «ειδικοί».

Εκφράζοντας μια «ποιότητα» βυθισμένη στα πιο πληκτικά κλισέ και ενεργώντας σαν γνήσιος ελληνικός προσωποπαγής μηχανισμός, το ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ δια της εκπροσώπου του, διέπρεψε στο ρόλο του «αστυνόμου τέχνης»..

Η προβοσκίδα ξεχωρίζει απ’ το νερό κι η ζωή τραβάει την κατηφόρα, όχι με σημαίες και με ταμπούρλα αλλά με το θράσος του παπατζή και με το «νταηλίκι» χωροφύλακα του 50.

Το τοπίο είναι ομιχλώδες!!

Στον Πειραιά πουλάνε radar εύκολα στη χρήση….

Καληνύχτα…

(Αθήνα 12 Μαρτίου 2007)

Βίκτωρ Πολυδώρου

POLYMUSIC Ερατοσθένους 11 16341 Ηλιούπολητηλ.

τηλ. :210-9647710

Fax:210-9601011

e-mail: info@polymusic.net

.