” Πειράματα Σουρεαλισμού “

26 Νοεμβρίου 2009

Την Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2009 και ώρα 20.00΄ στη Στέγη Γραμμάτων.& Τεχνών του Δήμου Βέροιας εγκαινιάζεται η έκθεση του Αθανάσιου Σαμούκα με τίτλο ¨ Πειράματα Σουρεαλισμού¨.

Ο καλλιτέχνης χρησιμοποιώντας τον συμβολισμό, προσεγγίζει τη σύγχρονη πραγματικότητα, της προσδίδει μια ονειρική διάσταση, κάνοντάς την τρομακτικά επίκαιρη και αληθινή.

 Ο πειραματισμός, ως η διαρκής προσπάθεια για την επαλήθευση της αλήθειας, παντρεύεται με τον σουρεαλισμό, το καλλιτεχνικό εκείνο ρεύμα που εμπνέεται όχι από την επιστήμη, αλλά από το ανθρώπινο υποσυνείδητο

. Το αποτέλεσμα είναι μια εικαστική πρόταση, μια πανδαισία χρωμάτων και σκέψεων που αγγίζουν τα μύχια των προβληματισμών και των συναισθημάτων του σύγχρονου ανθρώπου. Η έκθεση θα διαρκέσει από 7 έως 20 Δεκεμβρίου 2009. 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

¨ Ο Αθανάσιος Σαμούκας γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Βέροια, όπου και δέχτηκε τα πρώτα ερεθίσματα στην ζωγραφική.

Σε παιδική ηλικία έκανε μαθήματα ζωγραφικής στο Τμήμα ζωγραφικής της Δημοτικής Επιχείρησης Πολιτισμού του Δήμου Βέροιας. Έκτοτε, ασχολήθηκε με το αντικείμενο ερασιτεχνικά, επιδεικνύοντας έτσι την ιδιαίτερη του σχέση με την ζωγραφική.

Κατά τη διάρκεια των σπουδών του στο Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης της Παιδαγωγικής Σχολής του Α.Π.Θ. ειδικεύτηκε στον Τομέα Αισθητικής Παιδείας και ασχολήθηκε ιδιαίτερα με την παιδική ζωγραφιά.

Την περίοδο παραμονής του στην Αθήνα, μαθήτευσε στο Εικαστικό Εργαστήριο του Ραυτογιάννη Ευάγγελου, όπου και ολοκλήρωσε τις γνώσεις του.

 Έχει πραγματοποιήσει και συμμετάσχει σε αρκετές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις ανά την Ελλάδα.

Ενδεικτικά αναφέρεται η συμμετοχή του στις πιο πρόσφατες εκθέσεις :

 – filoxenia 2007 ( τουρισμός – προστασία περιβάλλοντος- περίπτερο Τουριστικής Αστυνομίας Θεσσαλονίκης)

 – Πανελλήνια Εικαστική Έκθεση 2008– Φιλολογικός Σύλλογος ¨Παρνασσός¨

 – Ατομική έκθεση έργων με θέμα ¨Μουσικά Όργανα κλασικής ορχήστρας¨ στα πλαίσια ρεσιτάλ πνευστών στην Αντωνιάδειο Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών στη Βέροια – Μάιος 2008

– Ατομική έκθεση έργων με θέμα ¨ΚΟΥΦΟΝΗΣΙΑ 2008¨ στη gallery του Paradise Hotel στο Κουφονήσι Κυκλάδων – Ιούλιος –Αύγουστος 2008.

 – Ομαδική έκθεση εικαστικών Νομού Ημαθίας υπό την αιγίδα της Ν.Α. Ημαθίας στη Λ.Α.Φ. Βέροιας – Σεπτέμβρης 2008 και Σεπτέμβρης 2009.

 – Ομαδική έκθεση ¨ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ- ΔΥΤΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ¨ – ASH IN ART ¨σπίτι ασυνάρτητων υποθέσεων τέχνης¨-Αθήνα – Νοέμβριος 2009

– Διεθνής έκθεση του ΣΚΕΤΒΕ ¨INTERNATIONAL MAIL ART 2009 – Όχι στη βία, Ναι στη δημιουργία, τα όρια¨

– Πύργος Α.Π.Θ.-Θεσσαλονίκη – Δεκέμβριος 2009.

 Έργα του έχουν διακριθεί και βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές.

 Το 2007 φιλοτέχνησε γλυπτό που αποτέλεσε τη μορφή του Εθνικού Βραβείου Ποιότητας Δημόσιων Υπηρεσιών για το Υπουργείο Εσωτερικών,.

 Για την προσφορά του αυτή, τιμήθηκε με Έπαινο Προσφοράς από τον Υπ. Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλο.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

thsamoukas@yahoo.gr blog :samuka-gallery.blogspot.com

.