ΣΑΕ-Μήνυμα για την Εθνική Επέτειο 25η Μαρτίου του 1821

24 Μαρτίου 2010

greece.gifsae.jpgΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΠΟΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ (ΣΑΕ)

Δρ. Όλγα Σαραντοπούλου Γραμματέας

ΜΗΝΥΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΕΤΕΙΟ 25Η ΜΑΡΤΙΟΥ 1821 ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ

Έλληνίδες, Έλληνες ,

Εκατόν ογδόντα εννέα χρόνια πριν, στις 25 Μαρτίου του 1821, το κίνημα για τη λευτεριά γεννήθηκε. Η μικρή τότε Ελλάδα ένωσε τις δυνάμεις της, όρθωσε ανάστημα στους δυνάστες της και νίκησε. Μια νίκη που δεν μας χαρίστηκε, μα πληρώθηκε με το αίμα των ηρώων του ’21.

Η Ελευθερία και η Δημοκρατία άνθισαν και πάλι στην γη που τις γέννησε. 

Σήμερα, που ο Ελληνισμός όπου γης αποτίνει φόρο τιμής στους πρωτεργάτες της Ελληνικής Επανάστασης και συνάμα εορτάζει τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, σε καιρούς δύσκολους, η πατρίδα και πάλι μας χρειάζεται.

Σε μια εποχή μεγάλων προκλήσεων και ραγδαίων εξελίξεων, η ιστορική παρακαταθήκη των ηρωικών μορφών του ’21 αποτελεί για εμάς πηγή έμπνευσης για τον δικό μας αγώνα ενάντια στην πολιτισμική λήθη, την αφομοίωση, την απαλλοτρίωση της ταυτότητάς μας. Ελληνισμός και Ορθοδοξία δείχνουν και σήμερα τον δρόμο για την αναγέννηση της κληρονομιάς μας.

Η αγάπη, η ελπίδα για μια Πατρίδα λεύτερη, ήταν τα όπλα που επιστράτευσαν οι αγωνιστές του 1821. Ίσως και εμείς σήμερα να μην χρειαζόμαστε τίποτε παραπάνω από αυτά, μοναχά ενωμένοι και σίγουροι πως ο δικός μας πλούτος βρίσκεται στον Πολιτισμό μας, την πολύτιμη Κληρονομιά μας για να δώσουμε μήνυμα ελπίδας στα σημερινά αδιέξοδα της κοινωνίας.

 Έλληνες όπου γης, η δική μας μάχη για να μην ξεχάσουμε την ιστορία μας, την γλώσσα μας, να μην ξεχάσουμε ποιοι είμαστε, συνεχίζεται.

 Είναι χρέος μας να αγωνιστούμε ώστε οι αξίες και τα ιδεώδη που συνθέτουν την ελληνική μας ταυτότητα, να επιβιώσουν σε έναν κόσμο δίχως όραμα, έναν κόσμο μοιρασμένο σε πλούσιους και φτωχούς, προνομιούχους και μη.

Σε μια παγκόσμια κοινωνία που εθελοτυφλεί εμπρός στον επερχόμενο ηθικό μαρασμό.

Και σε αυτόν τον αγώνα, ο καθένας μας είναι στρατιώτης για την Πατρίδα. Καθένας από εμάς μπορεί με την δική του προσπάθεια να ανανεώσει τους όρκους πίστης και αφοσίωσης στις ιδέες που ορίζουν την Οικουμενικότητα του Ελληνισμού.

Να κάνουμε και πάλι επίκαιρες τις αρχές που με επίκεντρο τον άνθρωπο, αποτέλεσαν τα θεμέλια της παγκόσμιας πολιτισμικής κληρονομιάς.

Ζήτω η 25η Μαρτίου.

Βιέννη,

25Η ΜΑΡΤΙΟΥ 2010

.