Ανοιχτή επιστολή προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

10 Μαρτίου 2010

lymeniko-soma.jpgΜε θέμα: Η Επίλεκτη Ομάδα Ειδικών Δυνάμεων του Λιμενικού Σώματος Θεσσαλονίκης (E.Ο.ΕI.Δ.Λ.Σ.Θ) υψηλού επιπέδου εκπαίδευσης, στην οποία γίνονται αποσπάσεις προς άλλα λιμάνια της χώρας, σύμφωνα με την σχετική Υπουργική απόφαση.

Η Επίλεκτη Ομάδα Ειδικών Δυνάμεων του Λιμενικού Σώματος έχει φέρει εις πέρας με μεγάλες επιτυχίες, αποστολές εναντίον πολύ επικίνδυνων εγκληματιών, όπως τρομοκρατία,  διακίνηση λαθρεμπορίου όπλων,ναρκωτικών, εκρηκτικών, που δρούσαν κυρίως στην Βόρεια Ελλάδα.

Πρόσφατα πιάστηκε στα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα τεράστια ποσότητα βαρύ οπλισμού, και εκρηκτικών υλών, που προορίζονταν για την μαύρη αγορά της Ελλάδος. Μαζί με το κατασχεθέν υλικό, συνελήφθησαν και οι εγκέφαλοι του λαθρεμπορίου.

Η ίδια αυτή επίλεκτη ομάδα του Λιμενικού Σώματος εντόπισε 20 Kg ναρκωτικής ουσίας (κοκαΐνης), που προσπαθούσαν να διακινήσουν Αλβανικής καταγωγής έμποροι ναρκωτικών. Και πολλές άλλες επιχειρήσεις του Επίλεκτης Ομάδας Λιμενικού Σώματος η οποία με άκρα μυστικότητα  συλλέγει,αξιοποίει πληροφορίες  και χτυπάει το οργανωμένο έγκλημα πάντα  με  σπουδαία αποτελέσματα, περιορίζοντας σε μεγάλο βαθμό την δράση επικίνδυνων εγκληματιών στη ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Ελλάδας, και όχι μόνο.

Και τώρα έρχεται μια Υπουργική απόφαση του αρμοδίου Υπουργού, σύμφωνα με την οποία αποσπά τα μέλη της Επίλεκτης Ομάδας Ειδικών Δυνάμεων του Λιμενικού Σώματος Θεσσαλονίκης, προς άλλα λιμάνια της χώρας, διαλύοντας την άρτια εκπαιδευμένη αυτή ομάδα, η οποία πρόσφατα βραβεύτηκε για τις ικανότητες της από την ανώτερη σχολή του ΝΑΤΟ, από  εκπαιδευτές, της Αμερικής, Αγγλίας, Γερμανίας, και Γαλλίας, καθώς η επίλεκτη αυτή ομάδα του Λιμενικού Σώματος Θεσσαλονίκης βρήκε πρώτη στις ασκήσεις της σχολής εκπαίδευσης του ΝΑΤΟ, όπου έλαβαν και τα ανάλογα πτυχεία τους.  

Το ερώτημα που τίθεται προς τον Υπουργό είναι γιατί αποφάσισε να διαλύσει, αποσπώντας την συγκεκριμένη βραβευμένη ομάδα κρούσης που κατάφερε να καθαρίσει την πόλη της Θεσσαλονίκης, και της ευρύτερης περιοχής από επικίνδυνους εγκληματίες, όπως εμπόρους ναρκωτικών, όπλων, και άλλων εγκλημάτων.

Μήπως το όλο θέμα είναι καθαρά κομματικό;;

Η Ελληνική πολιτεία αντί να την βραβεύσει και να ενισχύσει το δύσκολο έργο της, διαλύει την ομάδα με μεταθέσεις, έτσι ώστε η πόλη της Θεσσαλονίκης να μείνει ανοχύρωτη.

Ζητάμε από τον αξιότιμο Υπουργό κύριο Μ. Χρυσοχοΐδη να δώσει απαντήσεις με επιχειρήματα.

Ζητάμε επίσης να παραμείνει η Επίλεκτη Ομάδα Ειδικών Δυνάμεων του Λιμενικού Σώματος Θεσσαλονίκης, και να συνεχίσει να κάνει το έργο της, για το οποίο οι Βορειοελλαδίτες είναι περήφανοι, κυρίως νοιώθουν ασφάλεια απέναντι στο βαρύ έγκλημα που ολοένα και αυξάνεται στην χώρα μας.

Όπως πληροφορήθηκα από έγκυρες πηγές , το Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, πρόκειται να ιδρύθει ένα νέο σώμα στα πρότυπα του FBI- Αμερικής, για την εσωτερική ασφάλεια της χώρας, που θα είναι εξειδικευμένο και εξοπλισμένο με τα πιο σύγχρονα μέσα.

Μήπως είναι αυτός ο λόγος της διάλυσης της Επίλεκτης Ομάδας Ειδικών Δυνάμεων του Λιμενικού Σώματος Θεσσαλονίκης;;

Ο χρόνος θα δείξει, και αφού μας δώσει τις ανάλογες απαντήσεις ο Υπουργός κ. Μ. Χρυσοχοΐδης.

Με εκτίμηση

Νίκος Βάνης

δημοσιογράφος.

.