Είναι ασφαλές το Δικαστικό Μέγαρο της Θεσσαλονίκης;;

11 Ιουνίου 2010

Μετά την πρώτη βομβιστική επίθεση το έτος 1992 μέσα στο  Δικαστικό Μέγαρο της Θεσσαλονίκης ,πόσο ασφαλής είναι η λειτουργία του, έπειτα και την  πρόσφατη έκρηξη βόμβας, αναρωτιέται ο νομικός κόσμος της πόλης, και όχι άδικα. 

Καθώς έγκυρες πληροφορίες από κύκλους νομικών, αναφέρουν, πως, μετά την ισχυρή έκρηξη στο υπόγειο του μεγάρου οι εργασίες αποκατάστασης περιορίστηκαν μόνο στην αποκομιδή των μπάζων.

Και  ώμος, εγκρίθηκε προ ημερών να  λειτουργήσει  το Δικαστικό Μέγαρο. Ωστόσο, καμιά επιτροπή, δεν έχει περάσει από το κτίριο για να ελέγξει την ζημιά που υπέστη.

Οι καθ΄ύλην αρμόδιες υπηρεσίες, όπως η Πολεοδομία, δεν έκανε μελέτη στατικότητας του κτιρίου, εάν, και σε τι βαθμό είναι ασφαλές για λειτουργία.

Επίσης, και το Τεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης δεν πέρασε από το δικαστικό μέγαρο μετά την έκρηξη,  να κάνει την δική του γνωμάτευση, και να βγάλει πόρισμα, κατά πόσον είναι εφικτό το μέγαρο να αντέξει σε έναν εν δυνάμει σεισμό.

Όπως καλά πληροφορούμε, προ ετών έγινε μελέτη στατικότητας στα πέλματα του δικαστικού μεγάρου,  ώστε να διαπιστωθεί σε τι βαθμό είναι ασφαλές, για να κτιστεί ένας ακόμη όροφος. Το πόρισμα για την στατικότητα του κτιρίου ήταν αρνητικό, διότι δεν θα μπορούσε να σηκώσει άλλο βάρος. 

Τα προηγούμενα χρόνια τοποθετήθηκαν  γύρω – γύρω απο το κτίριο ατσάλινες βέργες, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται η στατικότητα, και αυτό γιατί φορτώθηκε με επιπλέον βάρος το όλο κτίριο.

Για το θέμα της ασφάλειας του δικαστικού μεγάρου, ανώτερος νομικός της πόλης, ρώτησε δικαστικούς λειτουργούς , αλλά και την επιτροπή του κτιρίου, που απαρτίζεται από δικαστικούς, μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, και κάποιους υπαλλήλους, εάν έχει παρθεί απόφαση από το Υπουργείο, το Τεχνικό Επιμελητήριο, την Πολεοδομία, και ποιος αποφάσισε για την λειτουργία του Μεγάρου . Προς μεγάλη του έκπληξη άκουσε πως από μόνοι τους πήραν την απόφαση αυτή.

Τότε ο ανώτερος νομικός τους είπε, ” η απόφαση αυτή,είναι μεγάλο ρίσκο”. Εν συνεχεία, ρώτησε πότε σκοπεύουν να έλθουν οι αρμόδιοι φορείς για να κάνουν επίσημες μελέτες, με τις οποίες θα γνωστοποιούν ότι το δικαστικό μέγαρο είναι ασφαλές για την λειτουργία του, όμως κανείς δεν γνώριζε να του απαντήσει.

Εδώ τίθεται το ερώτημα. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης γνωρίζει τα παραπάνω;;

Πάντως, ένα είναι βέβαιο, πως ο νομικός κόσμος της Θεσσαλονίκης κάθε φορά που μπαίνει στο δικαστικό μέγαρο, είναι πλέον πολύ ανήσυχος.

.