Νεκροί και τραυματίες από την έκρηξη σε ναυτική βάση της Κύπρου

11 Ιουλίου 2011

Τριήμερο πένθος κηρύχθηκε στην Κύπρο μετά τον τραγικό απολογισμό της έκρηξης. 

Αδιευκρίνιστος είναι ο αριθμός των νεκρών από την ισχυρή έκρηξη που σημειώθηκε λίγο πριν τις 6 το πρωί της Δευτέρας στη ναυτική βάση της Εθνικής Φρουράς στην περιοχή Ζύγι μεταξύ Λεμεσού και Λάρνακας στην Κύπρο.

Ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται στους 12 νεκροί, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Δημοκρατίας, Στέφανος Στεφάνου. Στους 62 ανέρχονται οι τραυματίες.

 Όλα τα θύματα  ήταν στελέχη της Εθνικής Φρουράς και μέλη της Πυροσβεστικής, ενώ ο αριθμός των θυμάτων μεταξύ των κληρωτών είναι σχετικά μικρός, καθώς οι περισσότεροι απουσιάζαν σε άσκηση.

Το έργο της καταγραφής των νεκρών δυσχεραίνει το γεγονός ότι πολλές από τις σορούς είναι διαμελισμένες.

Ο υπουργός Εσωτερικών Νεοκλής Συλικιώτης δήλωσε ότι οι σοροί των νεκρών μεταφέρονται στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.

Σε ερώτηση  εάν εξετάζεται το ενδεχόμενο κακόβουλης ενέργειας για τα αίτια της φονικής έκρηξης, ο κ. Συλικιώτης άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά λέγοντας ότι ερευνώνται τα πάντα  

Σε νοσοκομεία της Λάρνακας, της Λεμεσού και της Λευκωσίας έχουν μεταφερθεί οι τραυματίες. Τρεις από τους τραυματίες χειρουργούνται και οι δύο είναι σε κρίσιμη κατάσταση.

Στη ναυτική βάση μετέβη και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος έχει συγκαλέσει έκτακτο Υπουργικό Συμβούλιο για σήμερα τις 13:30 το μεσημέρι, ενώ η  συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, με θέμα τις συνομιλίες Χριστόφια-Έρογλου, αναβλήθηκε.

Από νωρίς το πρωί βρίσκονται στο σημείο της τραγωδίας ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου Κώστας Παπακώστας και ο υπουργός Δικαιοσύνης Λουκάς Λουκά. Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Μάρκος Κυπριανού έχει ζητήσει της βοήθεια της ΕΕ για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Το σημείο έχει αποκλειστεί από την αστυνομία, ενώ έχει σημάνει συναγερμός στην Πυροσβεστική καθώς η πυρκαγιά μαίνεται σε τρία σημεία μέσα στη ναυτική βάση.

Σημειώνεται ότι δίπλα στη βάση της Εθνικής Φρουράς βρίσκονται οι εγκαταστάσεις της ΕΛΔΥΚ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Πυροσβεστικής, στις 04:27 τα ξημερώματα της Δευτέρας ξέσπασε φωτιά στη ναυτική βάση από άγνωστη αιτία.

Στο σημείο έσπευσαν δυνάμεις της πυροσβεστικής, χωρίς να καταφέρουν να θέσουν τη φωτιά υπό έλεγχο, με αποτέλεσμα να επεκταθεί σε δύο κοντέινερ με πυρομαχικά. Ακολούθησε η έκρηξη μεγάλης ισχύος, που προκάλεσε ζημιές σε σπίτια και καταστήματα σε ακτίνα 5 χιλιομέτρων./ πηγή :Newsroom ΔΟΛ

 

.