ΕΛΑΣ: αναζητούν επαίτη με ενεργή φυματίωση,επικίνδυνος για τη δημόσια υγεία!

8 Μάϊου 2014

elliniki astinomiaΈνα Βούλγαρο επαίτη με ενεργή φυματίωση…. αναζητούν οι αστυνομικές αρχές στη Θεσσαλονίκη, καθώς το έσκασε από νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν χωρίς να ολοκληρώσει τη θεραπεία του.

Έπειτα από σήμα της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της περιφέρειας προς την ΕΛΑΣ, ο συγκεκριμένος αλλοδαπός, που χαρακτηριζόταν ως «επικίνδυνος για τη δημόσια υγεία», άρχισε να αναζητείται από την περασμένη Παρασκευή, χωρίς ωστόσο να έχει εντοπιστεί, ενώ εικάζεται πως οι πιθανότερες εκδοχές είναι να παραμένει τις τελευταίες μέρες κρυμμένος και να αποφεύγει να κυκλοφορεί σε κεντρικές περιοχές ή να έχει ήδη επιστρέψει στην πατρίδα του. Άλλωστε και παλαιότερα έχουν αναφερθεί περιστατικά αλλοδαπών ασθενών με λοιμώδη μεταδιδόμενα νοσήματα, οι οποίοι έφυγαν από νοσοκομεία όπου νοσηλεύονταν και επέστρεψαν στις πατρίδες τους.

Όπως επισημαίνουν ειδικοί, η φυματίωση είναι ένα από τα «αναδυόμενα» νοσήματα, που τα τελευταία χρόνια επανεμφανίστηκε και παρουσιάζει αύξηση τόσο σε αλλοδαπούς μετανάστες όσο και σε  Έλληνες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για έναν 35χρονο υπήκοο Βουλγαρίας με ακρωτηριασμένα τα κάτω άκρα, ο οποίος κινούνταν με αναπηρικό καροτσάκι. Το συγκεκριμένο άτομο νοσηλευόταν σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, αλλά την περασμένη Παρασκευή έφυγε μόνος του χωρίς να έχει ολοκληρώσει τη θεραπεία του.

Αμέσως οι υπεύθυνοι του νοσοκομείου ενημέρωσαν τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και από εκεί ζητήθηκε η συνδρομή της ΕΛΑΣ, προκειμένου ο 35χρονος άντρας να εντοπιστεί και να επιστρέψει στο νοσοκομείο. «Ζητήσαμε τη βοήθεια της Αστυνομίας, ώστε να εντοπιστεί, να επιστρέψει στο νοσοκομείο και να θεραπευτεί. Και φυσικά να μην κολλήσει και άλλους ανθρώπους», ανέφερε χαρακτηριστικά στέλεχος των υπηρεσιών υγείας της περιφέρειας. Ο αλλοδαπός παρέμεινε για μερικές μέρες στο νοσοκομείο, ωστόσο γιατροί αναφέρουν πως ασθενείς με φυματίωση συνήθως πρέπει να νοσηλεύονται για διάστημα τουλάχιστον 20 – 25 ημερών και αποχωρούν όταν πλέον διαπιστωθεί πως το νόσημά τους δε μεταδίδεται σε άλλους ανθρώπους, ενώ συνεχίζουν τη θεραπεία στο σπίτι τους.

Επέστρεψε στην πατρίδα του;

Από πληροφορίες προέκυψε πως οι αστυνομικοί ξεκίνησαν αμέσως έρευνες ενημερώνοντας όλες τις αστυνομικές υπηρεσίες, καθώς και τα πληρώματα δικύκλων, αλλά και περιπολικών που κινούνται στην πόλη, ωστόσο το συγκεκριμένο άτομο δε στάθηκε δυνατό να εντοπιστεί. Αξιωματικοί αναφέρουν πως είναι πολύ πιθανό ο αλλοδαπός να μένει το τελευταίο διάστημα σε άλλο σπίτι, ενώ δεν αποκλείεται και να έχει ήδη επιστρέψει στην πατρίδα του, καθώς οι περισσότεροι αλλοδαποί επαίτες πραγματοποιούν συνεχώς ταξίδια μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας, όπου ζουν συγγενείς τους.

Ωστόσο, αυτό που προβληματίζει τους ειδικούς είναι πως συνήθως τα άτομα που φεύγουν από νοσοκομεία χωρίς να ολοκληρώσουν τη θεραπεία τους για λοιμώδη μεταδιδόμενα νοσήματα δε θεραπεύονται ποτέ εντελώς, με συνέπεια κάποια στιγμή να απαιτείται εκ νέου η νοσηλεία τους για την ίδια ασθένεια.

«Αναδυόμενο» νόσημα

Σύμφωνα με γιατρούς, η φυματίωση, ένα από τα πιο γνωστά «αναδυόμενα» νοσήματα έκανε την επανεμφάνιση της τα τελευταία χρόνια λόγω των συνθηκών που επικρατούν, όπως υποσιτισμός, κακές συνθήκες υγιεινής και συνωστισμός σε κλειστούς χώρους. Η συγκεκριμένη ασθένεια, όπως αναφέρουν ειδικοί θεραπεύεται με την κατάλληλη αγωγή, ωστόσο η θεραπεία πρέπει να είναι ολοκληρωμένη και να μη διακόπτεται όπως στην περίπτωση του αλλοδαπού επαίτη, που έφυγε από νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, πριν θεραπευτεί. Οπως εξηγούν η φυματίωση μεταδίδεται με τα σταγονίδια του βήχα συνήθως σε κλειστούς χώρους.

agelioforos

.