Τι μας αποκαλύπτουν τα όνειρα;

6 Νοεμβρίου 2014

dreamΓράφει η Κατερίνα Φίλη
Ειδική Παιδαγωγός- Ψυχολόγος

Ο αινιγματικός κόσμος των ονείρων αποτελούσε πάντοτε πηγή απεριόριστης γοητείας για τους ανθρώπους.
Γιατί ονειρευόμαστε; Και πώς μπορούμε να κατανοήσουμε τα όνειρά μας;

Καθρέπτες της ψυχής, μηνύματα ενός κόσμου μυστηριώδους, “γράμματα” από τον άγνωστο εαυτό μας, ή τυχαίες εκπυρσοκροτήσεις του εγκεφάλου μας; Τα όνειρα αποτελούσαν πάντοτε ένα τεράστιο αίνιγμα για τον άνθρωπο. Πώς μπορούμε να κατανοήσουμε τον ονειρικό μας κόσμο;
Τι συμβολίζουν τα όνειρά μας; Μας μιλούν για το παρόν ή το μέλλον;
Και πώς μπορούμε να τα θυμόμαστε καλύτερα;

“Οι πρώτοι επί Γης άνθρωποι βρίσκονται μέσα σ’ ένα σπήλαιο της Αφρικής. Εχουν ήδη μία πρωτόγονη διάλεκτο και σκέφτονται , αλλά δεν έχουν ακόμη κατανοήσει ότι μπορούν να σκέφτονται..

Ενα χάραμα , κάποιος από αυτούς ξυπνάει και διηγείται ΄τοι,στη διάρκεια της νύχτας, βγήκε από το σπήλαιο και πέταξε σαν πουλί. Οι σύντροφοί του τον κοιτούν ,κατάπληκτοι και δύσπιστοι…Πόσες χιλιάδες χρόνια χρειάστηκαν άραγε μέχρι μία μέρα να αναβλύσει το θεμελιώδες ερώτημα της συνειδητής, έλλογης σκέψης: υπάρχει κάτι άυλο,κάτι πέρα από το σώμα μου; – μήπως το “ Πνεύμα”ή η “Ψυχή”;

Το Πνεύμα εμφανίζεται διαρκώς με τη μορφή των ονείρων μας. Είναι αόρατο και ακούραστο, ταξιδεύει όπου θέλει στο χώρο και το χρόνο και χαρίζει στο νου μας τους διαλόγους του με τους θεούς και τους δαίμονες, τους απολύτους προσωπικούς και μοναδικούς, αλλά και εκείνους ολόκληρης της ανθρωπότητας από γενέσεώς της.

Η επιστήμη του ύπνου και των ονείρων εκφράζει τη βαθιά πεποίθηση της πλειο΄νοτητας των ανθρώπων , αλλά και αρκετών επιστημόνων,ότι οι ρίζες της πίστης στην ψυχή βρίσκονται στα όνειρα.

Εδώ και χιλιάδες χρόνια μεγάλές προσωπικότητες του πνεύματος επιχείρησαν να ανασηκώσουν το πέπλο του μυστηρίου που καλύπτει την ονειρική ζωή του ανθρώπου. Σήμερα έχουν πάρει τη σκυτάλη οι νευροεπιστήμονες, που αναλύουν τα του εγκεφάλου. Ορισμένοι από αυτούς υποστηρίζουν οτι τα όνειρα δεν έχουν κανένα νόημα,.

Το χάσμα μεταξύ διαφόρων ψυχαναλυτικών θεωριών και της νευροβιολογίας δεν έχει γεφυρωθεί , μολονότι είναι σαφές πως, αν πρόκειται να κατανοήσουμε το μυστικό νόημα και την άγνωστη γλώσσα των ονείρων, οι δύο επιστήμες πρέπει να συνεργαστούν στενά.

( η συνέχεια στο επόμενο τεύχος)
Φιλικά μαζί σας
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΦΙΛΗ
από τη σειρά

“Βιβλία Σύγχρονης Ψυχολογίας”

«Εξερευνώντας τον εαυτό μας”
filika1@yahoo.gr

.