Ολοκληρώθηκαν γύρω στις 21.00 οι τέσσερις παράλληλες πορείες στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή την 82η ΔΕΘ, την οποία εγκαινιάζει ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας

9 Σεπτεμβρίου 2017

Ολοκληρώθηκαν γύρω στις 21.00 οι τέσσερις παράλληλες πορείες στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή την 82η ΔΕΘ, την οποία εγκαινιάζει ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας

Οι διαδηλώσεις εξελίχθηκαν δίχως επεισόδια, ενώ η μοναδική παραφωνία σημειώθηκε λίγο μετά τις 8.30 το βράδυ, στη νότια πύλη του συνεδριακού κέντρου, όπου υπήρξε μικρής κλίμακας ένταση.

ΓΣΕΕ ΑΔΕΔΥ,Ένωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης (ΕΞΘ) και Ένωση Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης (ΕΔΟΘ) συγκεντρώθηκαν στο Άγαλμα του Βενιζέλου, απ’ όπου ξεκίνησαν πορεία, με κεντρικό σύνθημα «η αξιοπρέπεια μας είναι αδιαπραγμάτευτη».

Ξεχωριστή συγκέντρωση, με αφετηρία την Πλατεία Αριστοτέλους, πραγματοποίησαν το ΠΑΜΕ και συνδικάτα που πρόσκεινται σ’ αυτό. Το «παρών», μάλιστα, έδωσε και ο γ.γ. της Κεντρικής Επιτροπής του

Την ίδια στιγμή, στην Αγίας Σοφίας συγκεντρώθηκε το μπλοκ της Λαϊκής Ενότητας (ΛΑΕ), παρουσία και του επικεφαλής της παράταξης, Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Στην Καμάρα, επίσης, πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση της Πρωτοβουλίας Συνδικάτων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και δυνάμεων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, του αντιεξουσι ΚΚΕ,αστικού χώρου, καθώς και μελών των επιτροπών αγώνα κατά του χρυσού.

«Οκτώ χρόνια μνημονιακών πολιτικών έχουν φέρει τις δυνάμεις της εργασίας αλλά και ολόκληρη την ελληνική κοινωνία σε απελπιστική κατάσταση» δήλωσε ο πρόεδρος ΓΣΕΕ Παναγόπουλος.

Από την πλευρά του, ο Γιάννης Πάιδας, προεδρεύων της εκτελεστικής επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, τόνισε ότι «δίνουμε το “παρών” για να τελειώνει η φτωχοποίηση των δημοσίων υπαλλήλων».

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, τέλεσε τα εγκαίνια του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που βρίσκεται στο περίπτερο 15 του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης και είχε σύντομη συνομιλία με τον αρμόδιο υπουργό, Βαγγέλη Αποστόλου.

Οι δύο άντρες μίλησαν για το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2010, ενώ ο κ. Αποστόλου ενημέρωσε εν τάχει τον Έλληνα πρωθυπουργό για την προσπάθεια που καταβάλλεται προκειμένου να ρυθμιστούν τα «κόκκινα δάνεια» του αγροτικού πληθυσμού, λέγοντάς του χαρακτηριστικά ότι «αυτή στη στιγμή διεξάγεται συζήτηση με τον ειδικό εκκαθαριστή, την Τράπεζα της Ελλάδας και τα οικονομικά υπουργεία, και τέλος του 2017 θα υπάρξει πρόταση για το συγκεκριμένο θέμα».

Υπενθυμίζεται ότι η 82η ΔΕΘ, που άνοιξε σήμερα τις πύλες της, θα διαρκέσει έως την 17η Σεπτεμβρίου, ενώ τιμώμενη χώρα είναι η Κίνα.

Αποστόλου: Θα διευκολύνουμε την είσοδο νέων ανθρώπων στον αγροτικό τομέα

Σε περίπου 3,5 δισ. ευρώ ανέρχονται τα «κόκκινα» δάνεια του αγροτικού κόσμου και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δουλεύει εντατικά, προκειμένου να απλώσει «ομπρέλα» προστασίας και να μην «απαξιωθεί και πουληθεί για ένα κομμάτι ψωμί» η περιουσία που έχει σχέση με την άσκηση της αγροτικής δραστηριότητας, αλλά και να μη θανατωθεί κανένα κομμάτι του πρωτογενούς τομέα, επισήμανε σε συνέντευξή του  ο αρμόδιος υπουργός, Βαγγέλης Αποστόλου.

Λογική του υπουργείου, όπως εξηγεί ο κ. Αποστόλου, είναι ότι οι υπερχρεωμένες μονάδες που κρίνονται βιώσιμες να συνεχίζουν τη λειτουργία τους παραμένοντας στους σημερινούς ιδιοκτήτες με μία ρύθμιση ή περνώντας σε τρίτους που ενδιαφέρονται.

μισθώματος, σε περίπτωση που οι νυν ιδιοκτήτες δεν μπορούν ή δεν θέλουν.

«Σε αυτήν τη διαδικασία, μεταξύ του ειδικού εκκαθαριστή και των ενδιαφερόμενων αγροτών, θα μπορούσε να μεσολαβήσει το υπουργείο» σημειώνει ο ίδιος, ξεκαθαρίζοντας, ωστόσο, ότι οι «αστικές υποθήκες, όπου υπάρχουν, είναι θέμα του διαχειριστή και εμείς δεν επεμβαίνουμε».

Σε αυτό το πλαίσιο, πεποίθηση του κ. Αποστόλου αποτελεί ότι μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους «σε συνεργασία με τον εκκαθαριστή, την Τράπεζα της Ελλάδος και τα οικονομικά υπουργεία, θα έχουμε καταλήξει σε πρόταση».

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μίλησε και για κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί στο τέλος του 2017, για την οργανώμενη προσπάθεια που γίνεται για τη στήριξη και ανάπτυξη του τομέα των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, για τον αγροτικό συνδικαλισμό, το κόστος παραγωγής και τη δυνατότητα των ελληνικών αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων να ανταπεξέλθουν στο ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον.

 

 

.