Τη Βουλή των Ελλήνων στην εκδήλωση μνήμης υπέρ των αγωνιστών και θυμάτων του Μακεδονικού Αγώνα στην Αθήνα εκπροσώπησε η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Καστοριάς Ολυμπία Τελιγιορίδου

9 Οκτωβρίου 2017

Φόρο τιμής ως εκπρόσωπος του Πρόεδρου της Βουλής των Ελλήνων κ.Νικόλαου Βούτση απέδωσε σήμερα στην εκδήλωση μνήμης των αγωνιστών και θυμάτων του Μακεδονικού αγώνα η βουλευτής Σύριζα Καστοριάς, κ Ολυμπία Τελιγιορίδου.

Στην εκδήλωση τιμής και μνήμης που διοργάνωσε η Ομοσπονδία των Δυτικο-Μακεδονικών Σωματείων Αθηνών και έλαβε χώρα στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη στο σύνταγμα συμμετείχαν Δυτικό-Μακεδονικά σωματεία καθώς επίσης και σωματεία από την Βόρεια Ελλάδα.

Η τελετή ξεκίνησε με Αρχιερατική Θεία λειτουργία και μνημόσυνο στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Καρύτση Αθηνών, υπέρ των Αγωνιστών και Θυμάτων του Μακεδονικού Αγώνα. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από την κ. Τελιγιορίδου καθώς και από πολιτικούς, στρατιωτικούς και πολιτειακούς φορείς στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτου και πολιτικό μνημόσυνο στην αίθουσα του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, (στην Παλαιά Βουλή, επί της οδού Σταδίου), με ομιλητή τον κ. Θωμά Π. Πέννα, και θέμα: ‘Μακεδονικός Αγώνας – Βαλκανικοί Πόλεμοι’ ” Η πολιτεία απέδωσε φόρο τιμής υπέρ των αγωνιστών και θυμάτων του Μακεδονικού αγώνα που έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία της πατρίδας αλλά και της Μακεδονίας μας

.

Όλοι μαζί ενωμένοι μπορούμε να υπερασπιστούμε τα δίκαια αιτήματα του λαού μας για ελευθερία και δημοκρατία” επισήμανε μετά το πέρας των εκδηλώσεων η κ. Τελιγιορίδου.     105 χρόνια από τον ηρωικό θάνατα του Παύλου Μελά στην Στάτιστα Κοζάνης. Ο Παυλος Μελάς αποτελεί μια ιδιαίτερη περίπτωση ανδρός στην Νεώτερη ιστορία μας. Προερχόταν από πλούσια αστική οικογένεια, ήταν ευκατάστατος, είχε ένα ευτυχισμένο οικογενειακό βίο με μια όμορφη γυναίκα και 2 παιδιά. Ως αξιωματικός του πυροβολικού, ακόμα και εν ώρα πολέμου θα αντιμετώπιζε περιορισμένους κινδύνους. Η διαφορά του με τους άλλους είναι ότι όχι μόνο λυπόταν για την κατάντια της Πατρίδας του, αλλά αντιλαμβανόταν ότι τα λόγια και τα σχέδια δεν βελτίωναν την κατάσταση.

Ουσιαστικά ο Μελάς πήγαινε να θυσιαστεί στην Μακεδονία. Δύσκολα ένας αξιωματικός του πυροβολικού θα μπορούσε επιτυχημένα να διεξάγει έναν τέτοιου είδους πόλεμο συμμοριών, χωρίς να γνωρίζει επαρκώς τον χώρο και τους κατοίκους του. Η Θυσία του συντάραξε συνθέμελα την Ελληνική κοινωνία και την έστρεψε προς την Μακεδονία. Αν και στην Ιστορία οι υποθέσεις είναι χωρίς πραγματικό περιεχόμενο, χωρίς την θυσία του Μελά ο χάρτης των βόρειων επαρχιών της Ελλάδος ίσως ήταν διαφορετικός.)

«…Η θλιβερά είδησις του θανάτου του Παύλου Μελά ταχέως έφτασεν εις Αθήνας. Οι κώδωνες των εκκλησιών εσήμανον πενθίμως και ενώ εις την πρωτεύουσαν και την λοιπήν Ελλάδαν πολύ ολίγοι εγνώριζον την έξοδον του εις την Μακεδονίαν, εν τούτοις ο θάνατος του εθρηνήθη ως εθνικού ηρώος. Κύματα αγανακτήσεως συνετάραξαν το Πανελλήνιον και απ΄άκρου εις άκρον της χώρας εζητείτο εκδίκησις. Μέχρι τότε το Μακεδονικόν ζήτημα αφεώρα ένα μικρόν τμήμα του όλου Ελληνισμού.

.