Το πανέμορφο χωριό Βογατσικό Καστοριάς είναι κτισμένο στη δυτική πλευρά ενός ασβεστολιθικού βουνού,

8 Οκτωβρίου 2017

Βογατσικό: Ένα από τα 14 “στολίδια” της ορεινής Ελλάδας Το πανέμορφο χωριό Βογατσικό Καστοριάς είναι κτισμένο στη δυτική πλευρά ενός ασβεστολιθικού βουνού, που αποτελεί τη νότια απόληξη του όρους Σαρακίνα (μέγιστο ύψος

1.386 μ.).Το εν λόγω βουνό αποκτά κάθε χρόνο, κατά τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, κατακίτριτο χρώμα, από τ’ αναρίθμητα κίτρινα κρινάκια που είναι φυτρωμένα και ανθίζουν τότε στις πετρώδεις πλαγιές του. Οι φυσιολάτρες του Βογατσικού γνωρίζουν το προαναφερόμενο εξαίσιο φαινόμενο, επισκέπτονται κατά την υπόψη εποχή τις εν λόγω βουνοπλαγιές, θαυμάζουν τ’ αμέτρητα κίτρινα αγριολούλουδα

Στολίδια των ελληνικών βουνών δεν έχουν σε τίποτα να ζηλέψουν τους αντίστοιχους ξένους ορεινούς οικισμούς. Κρυμμένα μέσα σε φαράγγια, πάνω σε βουνοκορφές, πνιγμένα στη βλάστηση ή στο χιόνι, άλλα μικρότερα και άλλα κεφαλοχώρια, αποτελούν ένα προς ένα μικρά διαμάντια της ελληνικής επαρχίας.

Άλλα ξεχωρίζουν για την υπέροχη θέα τους, άλλα για την τοποθεσία κι άλλα για την αρχιτεκτονική τους, όλα όμως εκπλήσσουν με την ομορφιά τους και προκαλούν.

Βογάτσικο, Καστοριά Οδοιπορικό Ο Δημοσιογράφος Νίκος Βάνης επισκεπτόμενος την Δυτική Μακεδονία
Το Βογατσικό είναι ιστορικό χωριό του Νομού Καστοριάς της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και αποτελεί έδρα της Δημοτικής Ενότητας Ίωνα Δραγούμη του Δήμου Ορεστίδος. Βρίσκεται στο νοτιοανατολικό τμήμα του Νομού, στα σύνορα με το Νομό Κοζάνης και σε υψόμετρο 1.386 μ. Εκκλησιαστικά, υπάγεται στην Ιερά Μητρόπολη Σισανίου και Σιατίστης. Από το χωριό αυτό κατάγεται η ιστορική οικογένεια των Δραγούμηδων.

Το Βογατσικό βρίσκεται σε φυσική οχυρή θέση, καθώς περιβάλλεται από βουνά από όλες τις πλευρές, ενώ Ν.-ΝΔ. ρέει ο Ποταμός Αλιάκμονας. Οι πλαγιές των παρακείμενων βουνών και γενικά η περιοχή παλαιότερα ήταν καλυμμένες από πυκνά δάση, γεγονός που προστάτευε ακόμη περισσότερο το χωριό. Σήμερα, ακριβώς έξω από τα όρια του χωριού, περνάει ο κάθετος οδικός άξονας που ενώνει την Εγνατία Οδό με την Κρυσταλλοπηγή. Οπότε, έχοντας αυτό το πλεονέκτημα ο ταξιδιώτης, μπορεί να περιηγηθεί στις ευρύτερες περιοχές των Νομών Κοζάνης, Φλώρινας και Γρεβενών.
Χαρακτηριστικά του χωριού είναι η μεγάλη πλακόστρωτη πλατεία, το πέτρινο και ιστορικό δημοτικό σχολείο που χρονολογείται του 1917, τα λιγοστά εναπομείναντα μακεδονίτικα αρχοντικά, τα όμορφα πέτρινα καλντερίμια και οι πετρόχτιστες βρύσες με τα τρεχούμενα νερά. Στα υψώματα αλλά και στα πεδινά του χωριού υπάρχουν 16 παλιά γραφικά ξωκλήσια και εντός του χωριού υπάρχουν οι 2 μεγάλες εκκλησίες, που χρονολογούνται απ’ τις αρχές του περασμένου αιώνα.

Τι πρέπει να δοκιμάσετε οπωσδήποτε: Σαρμάδες – όπως λέγονται οι λαχανοντολμάδες στην προσφυγική ντοπιολαλιά, αλλά και στα μακεδονίτικα – που στην Καστοριά γίνονται με βούτυρο και όχι με λάδι. Αλλά και το γριβάδι, ψάρι από την λίμνη της Καστοριάς, φτιαγμένο στον ταβά, με κόκκινη σάλτσα!

.