Εκοιμήθη ο γηραιότερος Ουνίτης Μητροπολίτης.Σφοδρός εχθρός και πολέμιος της Σοβιετικής ιδεολογίας.

14 Νοεμβρίου 2017

του Θωμά Αναστασιάδη
Εκοιμήθη στις 6-11-17, σε ηλικία 98 ετών και ετάφη στις  9-11-17 ο εφησυχάζων στην Ουκρανία  παλαιότερος και γηραιότερος  επίσκοπος της Ουκρανικής Ελληνόρυθμης Καθολικής Εκκλησίας, ο από Αργεντινής Επίσκοπος  κυρός Ανδρέας Sapelyak.  Το σκήνωμά του τέθηκε σε τριήμερο λαϊκό προσκύνημα στον καθεδρικό ναό της Αγ.Σκέπης  στην πόλη Lviv,   όπου εκατοντάδες άνθρωποι, κληρικοί όλων των βαθμίδων,  πολίτες μικροί και μεγάλοι και νέοι,  ήρθαν για να  εκπληρώσουν τον ύστατο φόρο τιμής, στον πατριώτη επίσκοπο Ανδρέα, που με  ζήλο αγαπούσε την  πατρίδα του.
Ο μακαριστός ιεράρχης γεννήθηκε από αγρότες γονείς  το 1919,   σ’ ένα  χωριό της Πολωνίας στην περιοχή Yaroslavl,  811 κατοίκων στα σύνορα με την Ουκρανία, απέναντι από την πόλη Lviv.  Το 1937 πήγε στην Ιταλία για σπουδές στο Τορίνο. Το 1949  χειροτονήθηκε ιερέας  με  ουκρανική-βυζαντινή ιεροτελεστία. Στη συνέχεια το 1951 οργάνωσε το σεμινάριο της Ουκρανίας στη Γαλλία, έγινε  ο πρώτος δάσκαλος του μικρού σχολείου,  και το 1956 δημιούργησε την πρώτη ουκρανική θρησκευτική κοινότητα στην Ιταλία.
    Το 1961 χειροτονήθηκε στη Ρώμη στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου,  επίσκοπος,  Έξαρχος Αργεντινής,    και το 1968 προήχθη σε Μητροπολίτη Μπουένος Άϊρες και πάσης Αργεντινής. Εκεί διακόνησε  36 χρόνια με σημαντική ανάπτυξη της Ουκρανικής ΕλληνοΚαθολικής Εκκλησίας στην Αργεντινή.   Στο Μπουένος Άιρες,  προσέλκυσε την προσοχή της διεθνούς κοινότητας στα προβλήματα της Ουκρανίας και της ουκρανικής Διασποράς.
Στη δεκαετία του ’70 του περασμένου αιώνα, στην ΕΣΣΔ σε πολλές εκδόσεις της αθεϊστικής λογοτεχνίας,  ο επίσκοπος Ανδρέας Sapelyak αναφέρεται ως ένας από τα πιο επικίνδυνα στοιχεία για την Σοβιετική ιδεολογία.
     Το 1997  επέστρεψε στην πατρίδα του  ως εφησυχάζων αρχιερέας αλλά με πνευματική, λατρευτική, συγγραφική δραστηριότητα και ποιμαντικές αποστολές στην Ουκρανία.
     Η κηδεία του κυρού Ανδρέα έγινε 9-11-17 στον καθεδρικό  Ναό Αγ.Σκέπης  στην πόλη Lviv και η ταφή στην συνοικία Βίνικι. Στη νεκρώσιμη ακολουθία και στην ταφή χοροστάτησε ο Μακαριώτατος Ουνίτης  πατριάρχης  κ.Σφιατοσλάβος  {Svyatoslav}, με συνοδικούς αρχιερείς, λοιπούς ρασοφόρους και  παρέστη πλήθος λαού.

.