ΗΠΑ και Ισραήλ προσεγγίζουν το κοινό στρατηγικό σχέδιο για την αντιμετώπιση του Ιράν

10 Ιανουαρίου 2018

Οι ΗΠΑ και το Ισραήλ κατέληξαν σε ένα κοινό στρατηγικό σχέδιο εργασίας για την αντιμετώπιση της ιρανικής δραστηριότητας στη Μέση Ανατολή. Αμερικανοί και Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι κοινές αντιλήψεις έχουν επιτευχθεί σε μυστική συνάντηση μεταξύ ανώτερων ισραηλινών και αμερικανικών αντιπροσωπειών στο Λευκό Οίκο

Οι ΗΠΑ και το Ισραήλ κατέληξαν σε ένα κοινό στρατηγικό σχέδιο εργασίας για την αντιμετώπιση της ιρανικής δραστηριότητας στη Μέση Ανατολή. Αμερικανοί και Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι κοινές αντιλήψεις επετεύχθησαν σε μυστική συνάντηση μεταξύ ανώτερων ισραηλινών και αμερικανικών αντιπροσωπειών στο Λευκό Οίκο στις 12 Δεκεμβρίου.

Τι σημαίνει:  Ένας ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ δήλωσε ότι μετά από δύο ημέρες συνομιλιών, οι ΗΠΑ και το Ισραήλ κατέληξαν σε κοινό έγγραφο που περιλάμβανε κατανοήσεις για την αντιμετώπιση των ιρανικών ενεργειών στην περιοχή. Ο Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι ο στόχος του εγγράφου ήταν να μεταφράσει την ομιλία του Προέδρου Trump στο Ιράν για τους κοινούς στρατηγικούς στόχους ΗΠΑ-Ισραήλ σχετικά με το Ιράν και να δημιουργήσει ένα κοινό πρόγραμμα εργασίας.

Στο τραπέζι:  Η ισραηλινή ομάδα ήταν επικεφαλής του συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας Meir Ben-Shabbat και συμπεριλάμβανε ανώτερους εκπροσώπους του ισραηλινού στρατού, του Υπουργείου Άμυνας, του Υπουργείου Εξωτερικών και της κοινότητας πληροφοριών. Η αμερικανική πλευρά ήταν επικεφαλής του συμβούλου εθνικής ασφάλειας HR McMaster και συμπεριλάμβανε ανώτερους εκπροσώπους του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, του Κρατικού Τμήματος, του Υπουργείου Άμυνας και της κοινότητας πληροφοριών.

Στο πλαίσιο των αντιλήψεων που επετεύχθησαν, οι ΗΠΑ και το Ισραήλ αποφάσισαν να συγκροτήσουν διάφορες ομάδες εργασίας σύμφωνα με τους κοινούς στόχους:

  1. Μυστική και διπλωματική δράση για να εμποδίσει την πορεία του Ιράν προς τα πυρηνικά όπλα – σύμφωνα με τον Αμερικανό αξιωματούχο, αυτή η ομάδα εργασίας θα ασχοληθεί με διπλωματικά βήματα που μπορούν να ληφθούν ως μέρος της πυρηνικής συμφωνίας του Ιράν για περαιτέρω παρακολούθηση και επαλήθευση ότι το Ιράν δεν παραβιάζει τη συμφωνία. Περιλαμβάνει επίσης διπλωματικά βήματα εκτός της πυρηνικής συμφωνίας για να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στο Ιράν. Η ομάδα εργασίας θα ασχοληθεί με ενδεχόμενα συγκεκαλυμμένα βήματα κατά του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος.
  2. Αντιμετωπίζοντας την ιρανική δραστηριότητα στην περιοχή, ιδιαίτερα τις προσπάθειες κατοχύρωσης του Ιράν στη Συρία και την υποστήριξη του Ιράν για τη Χεζμπολάχ και άλλες τρομοκρατικές ομάδες. Αυτή η ομάδα εργασίας θα ασχοληθεί επίσης με τη σύνταξη της αμερικανικής-ισραηλινής πολιτικής σχετικά με την «επόμενη μέρα» στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας.
  3. Αντιμετωπίζοντας την ανάπτυξη των ιρανικών βαλλιστικών πυραύλων και το ιρανικό «πρόγραμμα ακρίβειας» που στοχεύει στην κατασκευή πυραυλικών κατευθυνόμενων ακριβείας στη Συρία και το Λίβανο για να χρησιμοποιηθεί η Χεζμπολά κατά του Ισραήλ σε μελλοντικό πόλεμο.
  4. Κοινή προετοιμασία ΗΠΑ-Ισραήλ για διαφορετικά σενάρια κλιμάκωσης στην περιοχή σχετικά με το Ιράν, τη Συρία, τη Χεζμπολάχ στο Λίβανο και τη Χαμάς στη Γάζα.

Ισραηλινοί ανώτεροι αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι οι ΗΠΑ και το Ισραήλ κατέληξαν σε στρατηγικές αντιλήψεις σχετικά με το Ιράν που θα ενισχύσουν τη συνεργασία για την αντιμετώπιση των περιφερειακών προκλήσεων.

Οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι είπαν:

«Οι ΗΠΑ και το Ισραήλ βλέπουν με προσοχή τις διαφορετικές εξελίξεις στην περιοχή και ιδιαίτερα εκείνες που συνδέονται με το Ιράν. Συμφωνήσαμε σχετικά με τη στρατηγική και την πολιτική που απαιτείται για την αντιμετώπιση του Ιράν. Οι αντιλήψεις μας ασχολούνται με τη συνολική στρατηγική, αλλά και με συγκεκριμένους στόχους, τρόπο δράσης και τα μέσα που πρέπει να χρησιμοποιηθούν για να επιτύχουμε αυτούς τους στόχους «.Axios

.