Τουρισμός «φυγή» των Ρώσων στο πεντάμηνο

2 Αυγούστου 2018

Τον Μάιο, η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση διαμορφώθηκε στις 2.450 χιλ. επισκέπτες, καταγράφοντας άνοδο 23,6%. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός ξένων επισκεπτών στην Ελλάδα κατά το πρώτο πεντάμηνο να φθάσει τις 5.352 χιλ. ταξιδιώτες, σημειώνοντας αύξηση 16,8%.

Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις Μαΐου διαμορφώθηκαν στα 1.474,6 εκατ. ευρώ, εμφανίζοντας αύξηση 34,7% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2017. Στο σύνολο της περιόδου Ιανουαρίου-Μαΐου οι εισπράξεις έφθασαν τα 2.518 εκατ. ευρώ (+21,6%).

Η δαπάνη ανά ταξίδι των ξένων επισκεπτών (μη κατοίκων Ελλάδας) διαμορφώθηκε στα 582,9 ευρώ τον Μάιο (+10,7%) ενώ στο σύνολο του πενταμήνου ήταν στα επίπεδα των 455,5 ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 5,4% σε σύγκριση με το 2017. Την ίδια χρονική περίοδο πέρυσι, η δαπάνη των ξένων επισκεπτών εμφάνιζε υποχώρηση 1,1% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2016.

Ξενοδοχειακοί παράγοντες, ωστόσο, επισημαίνουν πως το αποτέλεσμα πενταμήνου δεν αποδίδει ακόμα μια ασφαλή εικόνα της φετινής χρονιάς καθώς σε μεγάλο βαθμό επηρεάζεται από την υψηλή τουριστική κίνηση της Αθήνας και δεν αποτυπώνουν την εικόνα των παραθεριστικών περιοχών. Οι ίδιες πηγές εκτιμούν πως τα έσοδα του τετραμήνου Ιουνίου-Σεπτεμβρίου θα κρίνουν, ως συνήθως, τις φετινές επιδόσεις. Προσθέτοντας επιπλέον το γεγονός πως οι Έλληνες ξενοδόχοι προχώρησαν σε μπαράζ προσφορών για το δίμηνο αιχμής Ιουλίου-Αυγούστου, προκειμένου να αναθερμάνουν τις κρατήσεις και να ενισχύσουν τις πληρότητές τους.

Πάνω από το 40% των συνολικών ταξιδιωτικών εισπράξεων του πενταμήνου προήλθαν από επισκέπτες χωρών της Ευρωζώνης. Πιο συγκεκριμένα, οι εισπράξεις από επισκέπτες χωρών της Ευρωζώνης ανήλθαν σε 1.185 εκατ. ευρώ (σε σύνολο 2.540 εκατ. ευρώ), καταγράφοντας αύξηση 38,8%.

Διαμετρικά αντίθετες πορείες ακολούθησαν στο πρώτο πεντάμηνο οι αγορές της Γερμανίας και της Ρωσίας.

Οι επισκέπτες από τη Γερμανία αυξήθηκαν 20,4% τον Μάιο και έφθασαν τις 688,4 χιλ. ταξιδιώτες στο πεντάμηνο, σημειώνοντας εντυπωσιακή αύξηση 50,2%. Οι εισπράξεις από Γερμανούς επισκέπτες τον Μάιο κατέγραψαν εκρηκτική άνοδο 87,6% και διαμορφώθηκαν στα 565,3 εκατ. ευρώ για το διάστημα Ιανουαρίου-Μαΐου, εμφανίζοντας άνοδο 65,2%. Ενδεικτικό του ειδικού βάρους που είχαν οι Γερμανοί επισκέπτες στο πρώτο πεντάμηνο είναι το γεγονός πως οι εισπράξεις από αυτούς ξεπέρασαν αθροιστικά τα έσοδα από τους επισκέπτες όλων των χωρών της Ε.Ε εκτός Ευρωζώνης.

Στον αντίποδα κινήθηκε η ρωσική αγορά. Οι Ρώσοι επισκέπτες κατέγραψαν μείωση 40,8% τον Μάιο και 31,9% στο πεντάμηνο, με αποτέλεσμα να μην ξεπεράσουν συνολικά τις 53,2 χιλ. Η βουτιά της τουριστικής κίνησης από τη Ρωσία μεταφράστηκε αναπόφευκτα σε μείωση εισπράξεων πενταμήνου της τάξης του 35% από τη συγκεκριμένη αγορά, με τα συνολικά έσοδα να ανέρχονται μόλις σε 35,6 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται πως στο αντίστοιχο διάστημα πέρυσι οι εισπράξεις πενταμήνου από Ρώσους επισκέπτες κατέγραφαν άνοδο 13,5%.

.