3 Αυγούστου, γιορτάζει εκκλησία του Αγίου Νικολάου, δίπλα στο ποτάμι Αλιάκμονα

3 Αυγούστου 2018

Αυγούστου, γιορτάζει στην περιοχή στην θέση του κτήμα “Κοντογιάννη”, την πολύ παλαιά εκκλησία του Αγίου Νικολάου, δίπλα στο ποτάμι Αλιάκμονα, συγκεκριμένα την περιοχή Κοζάνης – Καστοριάς και τα χωριά μεταξύ Πλατανιάς & Βογατσικού, πέρασε πρώτα από την παλιά σιδερένια γέφυρα του Αλιάκμονα, στην συνέχεια την παλιά γέφυρα στην θέση “Σμίξη” η οποία κατασκευάστηκε επί της Αυτοκρατορίας του Φιλίππου Β΄ ,οποίος την χρησιμοποιούσε για τις εκστρατείες του.

μοναδικό σε όλη την περιοχή με μεγάλη ιστορία και θρύλο.Ο Αρχικός ναός είχε ανεγερθεί επί αυτοκράτορα Κομνηνού, κατόπιν αναπαλαιώθηκε το 1897 μαζί με τον μεγάλο γυναικωνίτη της εκκλησίας .Τις εικόνες του ναού αγιογράφησαν Μακεδόνες και Ηπειρώτες εικαστικοί . Με πολύ χαρακτηριστικές τεχνοτροπίες και χρωμάτων είναι οι εικόνες της Παναγιάς, του Παντοκράτορα και του Αγίου Νικολάου.

Τα θαύματα του Αγίου Νικολάου Ένας εκ των κατοίκων της περιοχής αφηγήθηκε στον δημοσιογράφο γεγονός που του συνέβη , όταν ενώ όργωνε το χωράφι του απέναντι από τον ναό Αγίου Νικολάου, χάλασε το τρακτέρ , δεν έπαιρνε εμπρός με τίποτα, αφήνοντας την δουλειά του στην μέση , ενώ και η νύχτα σύντομα θα τον έβρισκε εκεί στο χωράφι , μην μπορώντας ούτε να επιστρέψει στο σπίτι του.

Στην απελπισία του στράφηκε προς την εκκλησία του Άγιο Νικόλαο και με κλάματα προσευχήθηκε μέχρι να ξημερώσει να μην πάθει κάτι μέσα στην νύχτα . Λίγο αργότερα ξαναπροσπάθησε να επανεκκίνηση το τρακτέρ ,το οποίο για μεγάλη του έκπληξη αμέσως πήρε μπρος, αναφωνώντας » Είναι θαύμα …Είναι θαύμα! «. Έτσι μπόρεσε να τελειώσει το όργωμα πριν καλά, καλά νυχτώσει, παράλληλα έκανε τάμα στον Άγιο.


Ένας άλλος χωρικός που κυνηγούσε στην περιοχή, στον δημοσιογράφο Νίκος Βάνης περίγραψε την δικιά του θαυμαστή ιστορία , όταν στο κυνήγι του έτυχε κάτι πάρα πολύ σοβαρό για το οποίο δεν θέλησε να επεκταθεί με τις λεπτομέρειες. Καθώς η ζωή του κινδύνευε άμεσα, ζήτησε την βοήθεια του Αγίου Νικολάου, οποίος και πάλι έκανε το θαύμα του. Ο κυνηγός βαθιά συγκινημένος έκανε δωρεά στην εκκλησία μια εικόνα του Αγίου Γεωργίου, ενώ κάθε χρόνο επισκέπτεται το ναό , οπού συλλογίζεται για ώρες.

Πρόσφατα στο ναό του Αγίου Νικολάου ,έγιναν επισκευές -επιδιορθώσεις με προσωπική εργασία από τους Εθελοντές της περιβαλλοντολογικής οργάνωσης “Αλιάκμων Greece”, οι οποίοι επίσης του διηγήθηκαν μια απίστευτη ιστορία που διαδραματίστηκε κατά τις ομαδικής εργασίας τους στον ναό.

Ήταν αργά το μεσημέρι ,όταν η ομάδα έξω από την εκκλησία κάθισε για κολατσιό . Λίγα λεπτά αργότερα , περνούσαν τρία άτομα με σακούλες και εργαλεία στα χέρια τους. Στην αρχή πήραν μια τρομάρα καθώς τα άτομα αυτά φαίνονταν αλλοδαποί, όμως έκαναν λάθος.

Τα τρία αυτά άτομα ήρθαν αποκλειστικά για να βοηθήσουν την ομάδα στην επισκευή της εκκλησίας Αγίου Νικολάου , η οποία κάποτε τους πρόσφερε προστασία , καθώς περνούσαν παράνομοι από την περιοχή και την Ελλάδα. Ενώ δεν θεωρούν και το γεγονός καθόλου τυχαίο ,που μόλις λίγες ημέρες αργότερα βρήκαν εργασία με την οποίαν νομιμοποιήθηκαν και σήμερα ζουν καλά στην γύρο περιοχή μαζί με της οικογένειες τους. Έκτοτε τακτικά έρχονται στον Άγιο να τον ευχαριστήσουν ανάβοντας ένα κερί και κόβοντας πάντα τα αγριόχορτα γύρο από τον ναό.

Βλέποντας δε την ομάδα να προσπαθεί να επιδιορθώσει το ναό , δεν το σκέφτηκαν ούτε λεπτό, άφησαν τις δουλειές τους και ήρθαν να βάλουν ένα χεράκι έμπειρο ,αφού με το πέρασμα του χρόνου έγινα καλή τεχνίτες οικοδομών.
Η παρουσία τους ήταν τακτική με την πολύτιμη βοήθεια που έδωσαν στα μερεμέτια.

«Δεν έχω λόγια να εκφραστώ τόσο για την πανέμορφη πλούσια περιοχή, όσο κυρίως για τον θαυματουργό Άγιο Νικόλαο ,που κόντρα των καιρικών συνθηκών και της φθοράς , στέκεται εκεί αγέραστος πάνω από ένα αιώνα.
Συνιστώ δε σε όλους, κατοίκους της περιοχής, αλλά και τους εκδρομείς να μην χάσουν την ευκαιρία και να προσκυνήσουν τον ναό του Άγιο Νικόλαου.

.