Κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών, ενώ εξέδωσε και ταξιδιωτική οδηγία για όλους τους Κινέζους πολίτες που θέλουν να επισκεφθούν την Τουρκία.

19 Φεβρουαρίου 2019

κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών, ενώ εξέδωσε και ταξιδιωτική οδηγία για όλους τους Κινέζους πολίτες που θέλουν να επισκεφθούν την Τουρκία.

Ως «άθλιες» χαρακτήρισε τις δηλώσεις του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών περί «στρατοπέδων συγκέντρωσης» και «καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» των μουσουλμάνων Ουιγούρων το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών, ενώ εξέδωσε και ταξιδιωτική οδηγία για όλους τους Κινέζους πολίτες που θέλουν να επισκεφθούν την Τουρκία.

Η ταξιδιωτική οδηγία αναφέρει πως όσοι Κινέζοι πολίτες βρίσκονται ή θέλουν να επισκεφθούν την Τουρκία να είναι σε συνεχή εγρήγορση καθώς υπάρχει κίνδυνος για την ασφάλειά τους.

Η οδηγία εκδόθηκε εξαιτίας της πρωτοφανούς επίθεσης που εξαπέλυσε το τουρκικό ΥΠΕΞ την προηγούμενη εβδομάδα αναφερόμενο με σκληρές εκφράσεις κατά της Κίνας αποκαλώντας την «ντροπή για την ανθρωπότητα» για τις “παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων” που ισχυρίζεται ότι κάνει κατά της μουσουλμανικής μειονότητας  των 10 εκατομμυρίων Ουιγούρων της επαρχίας

Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών συμπλήρωσε πως  η Τουρκία θα έπρεπε να αντιλαμβάνεται καλύτερα τις προσπάθειες της Κίνας για την αποτελεσματική καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του θρησκευτικού εξτρεμισμού εντός των συνόρων της

Η ανακοίνωση του κινεζικού ΥΠΕΞ  ερμηνεύεται από ειδικούς ότι αποτελεί και μήνυμα προς την Τουρκία ότι εάν συνεχίσει να αναμιγνύεται  στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας, ότι θα αντιμετωπίσει και οικονομικές κυρώσεις.

Η οδηγία εκδόθηκε καθώς είναι πιθανό  Κινέζοι πολίτες που ταξιδεύουν στην Τουρκία, να αντιμετωπίσουν το ενδεχόμενο επιθέσεων  μουσουλμάνων που ανήκουν στο Ισλαμικό Κόμμα του Τουρκεστάν, δηλαδή Ουιγούρους που έχουν βρει καταφύγιο στην Τουρκία.

Η Τουρκία είναι η τρίτη χώρα για την οποία εκδίδεται ταξιδιωτική οδηγία από την Κίνα, μετά τον Καναδά και την Σουηδία,.

.