Εθνικό Κτηματολόγιο να κηρυχθεί αντισυνταγματικός ο νέος ΝΟΜΟΣ που δημιουργήθηκε με τον νόμο 4512/2018 διότι υπάρχουν υποθηκοφυλακεία και είναι εγγεγραμμένα ολα τα ακίνητα από πότε έχει γίνει το ελληνικό κράτος έχουν πληρώσει παππούδες

14 Μαρτίου 2019

Εθνικό Κτηματολόγιο να κηρυχθεί αντισυνταγματικός ο νέος που δημιουργήθηκε με τον νόμο 4512/2018 διότι υπάρχουν
υποθηκοφυλακεία και είναι εγγεγραμμένα ολα τα ακίνητα από πότε έχει γίνει το ελληνικό κράτος έχουν πληρώσει παππούδες

πατεράδες και παιδιά και δεν μπορεί να δεσμευτούν διότι είναι στην συνθήκη της Ρώμης για τα ανθρώπινα δικαιώματα αναφέρει το άρθρο 10 για τη στέγαση και την περιουσία των πολιτών δεν μπορεί να γίνει δέσμευση της περιουσία αυτό

έχει γίνει στη κατοχή με δέσμευση της περιουσίας αυτό έχει γινει στη κατοχή το 1941 με δέσμευση της περιουσίας των ελληνων.

άρα το ελληνικό κράτος πρέπει ψηφιοποίηση όλα από τα υποθηκοφυλακεία της χωράς διότι το κτηματολόγιο είναι μια εταιρία AE και να πληρώνει ένα αντίτυπο 35 eu περιμενουν την αποφαση του στε

Προστασία και προαγωγή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων https://www.consilium.europa.eu/el/policies/human-rights/

το Εθνικό Κτηματολόγιο, αυτή τη φορά λόγω της προσφυγής που κατέθεσαν 64 άμισθοι υποθηκοφύλακες, ζητώντας να κηρυχθεί αντισυνταγματικός ο νέος φορέας του Δημοσίου που δημιουργήθηκε με τον νόμο

4512/2018. Με το νομοθέτημα που φέρει την υπογραφή του υπουργού Περιβάλλοντος Γιώργου Σταθάκη, ενοποιούνται σταδιακά, ώς το τέλος του 2019, τα 357 υποθηκοφυλακεία της χώρας με την εταιρεία του Κτηματολογίου που ανήκει στο Δημόσιο αλλά λειτουργεί υπό μορφή Α.Ε.

Με τον νέο νόμο, καλύπτονται τα λεγόμενα «άμισθα» υποθηκοφυλακεία, που εξασφαλίζουν τα έσοδά τους από μεταβιβάσεις ή άλλες εγγραφές επί των ακινήτων. Το σύνολο των υπαλλήλων αποκτά το δικαίωμα να ενταχθεί

στον νέο δημόσιο φορέα. Το ίδιο ισχύει για τους επικεφαλής των γραφείων, οι οποίοι επιπλέον έχουν τη δυνατότητα να μετακινηθούν σε υπηρεσίες του υπουργείου Δικαιοσύνης ή να αναλάβουν κενή θέση συμβολαιογράφου.

Οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν ότι η θεσμοθετημένη συγχώνευση των υποθηκοφυλακείων με τις υπηρεσίες του Κτηματολογίου προσκρούει στο Σύνταγμα.

Η υπόθεση εκδικάστηκε την περασμένη εβδομάδα στο αρμόδιο τμήμα του ΣτΕ και η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί σε ένα δίμηνο. Δεν αποκλείεται, όμως, να παραπεμφθεί στην Ολομέλεια του ακυρωτικού δικαστηρίου,

γεγονός που θα παρατείνει την εφαρμογή των νέων θεσμικών μέτρων και θα δημιουργήσει νέα προβλήματα στην υλοποίηση του 4ου και τελευταίου πακέτου των 32 κτηματογραφήσεων, με το οποίο καλύπτεται το σύνολο των υπόλοιπων περιοχών της χώρας.

Δικαστικές διενέξεις

Η υπογραφή των 27 συμβάσεων έγινε στο τέλος της περασμένης χρονιάς και οι μελετητές βρίσκονται στη φάση προετοιμασίας των χαρτών, για να ξεκινήσει η υποβολή δηλώσεων από ιδιοκτήτες ακινήτων μέσα στο φθινόπωρο.

Στις υπόλοιπες πέντε περιοχές εκκρεμούν δικαστικές διενέξεις μεταξύ των αναδόχων, που αναμένεται να εκδικαστούν μέσα σε αυτόν τον μήνα. Πρόκειται για εννέα νησιά των Κυκλάδων (Ανδρος, Τήνος, Μύκονος,

Πάρος, Νάξος, Σαντορίνη, Μήλος, Κέα και Κύθνος), την ενότητα Θεσπρωτίας-Κέρκυρας, το Ρέθυμνο, τα Χανιά και τρεις περιοχές του Ηρακλείου (Χερσόνησος, ενότητα Μαλεβιζίου και πόλη του Ηρακλείου).

Η εταιρεία του Κτηματολογίου έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες για να προσληφθούν επιβλέποντες μηχανικοί, αλλά από την περασμένη εβδομάδα άρχισε να δημιουργείται πρόβλημα με τους δικηγόρους.

Με βάση τον νέο νόμο, πρέπει να επιλέξουν αν θα ενταχθούν στον δημόσιο φορέα ως νομικοί, που σημαίνει ότι χάνουν το δικαίωμα να διατηρούν ιδιωτικό γραφείο και να παρίστανται σε δίκες. Φαίνεται όμως ότι αρκετοί θα προτιμήσουν να υποβάλουν παραιτήσεις.

Το Εθνικό Κτηματολόγιο θεσμοθετήθηκε το 1864 με βασιλικό διάταγμα του Οθωνα (!), αλλά ύστερα από σχεδόν δύο αιώνες η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη και από τις ελάχιστες στον κόσμο που δεν διαθέτει χάρτες με την ιδιωτική και κυρίως τη δημόσια περιουσία.

Μόλις το 1996 ψηφίστηκε ο πρώτος νόμος για να ξεκινήσει η πρώτη πιλοτική αποτύπωση των ακινήτων, αλλά προχώρησε με πολλά παρατράγουδα, με αποτέλεσμα, το 2002, οι Βρυξέλλες να απαιτήσουν την επιστροφή του

συνόλου των χρηματοδοτήσεων (περίπου 100 εκατ. ευρώ) και να επιβάλουν την απένταξή του από νέα κοινοτικά προγράμματα.

Οι καταγραφές ξεκίνησαν πάλι το 2006, κυρίως με πόρους από το «κτηματόσημο» που καταβάλλουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων. Δεν έλειψαν όμως τα διαδικαστικά προβλήματα, που οδήγησαν σε πολύχρονους δικαστικούς αγώνες, ενώ η εικόνα επαναλήφθηκε το 2013 με τη δημοπράτηση νέου πακέτου κτηματογραφήσεων.

Εναν χρόνο πριν, το Κτηματολόγιο είχε ενταχθεί στα προαπαιτούμενα του πρώτου Μνημονίου, με υποχρέωση ολοκλήρωσής του στα τέλη του 2020, παρόλο που ώς τότε είχαν προχωρήσει οι μελέτες μόλις για το 26,4% της χώρας, ενώ είχαν οριστικοποιηθεί οι καταγραφές για λιγότερο από 10%!

Η σημερινή κυβέρνηση ακύρωσε όλους τους προβληματικούς διαγωνισμούς και προχώρησε τις διαδικασίες για την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου, που θα αποκαλύψει την καταπατημένη δημόσια περιουσία και θα διευκολύνει

τις απαλλοτριώσεις για την κατασκευή των έργων, ενώ θα απαλλάξει τους πολίτες από πολύχρονες διενέξεις με γείτονες για τα όρια των ιδιοκτησιών τους.

 

Αθώοι και για το σκάνδαλο του Κτηματολογίου

Κι άλλο… θαύμα έκανε η Δικαιοσύνη μας. Προχθές το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, με ψήφους 2-1, αθώωσε τους δύο κατηγορούμενους για το σκάνδαλο του Κτηματολογίου, επί κυβέρνησης Σημίτη, όπου 100.000.000 ευρώ διατέθηκαν παράνομα έξω από τις διαδικασίες και τους όρους της ΕΕ. Δηλαδή, κύριοι δικαστές, κανένας δεν έφταιγε, που υποχρεώθηκε η Ελλάδα να επιστρέψει τα 100.000.000 ευρώ; Και να χάσει η χώρα επιδοτήσεις από την ΕΕ που θα συνεχίζονταν για την κτηματογράφηση, αν δεν είχε γίνει η κομπίνα; Άδικα μετά ο λαός, αλλά και ο σημερινός πρωθυπουργός, λέει ότι για την ατιμωρησία και την άνθησή της φταίει η Δικαιοσύνη;

το σκάνδαλο του Κτηματολογίου

Αν δεν κάνω λάθος, ο αρχικός προγραμματισμός για την κατάρτιση κτηματολογίων έγινε το 1994 ( 14 χρόνια πριν ).
Οι…γοργοί ρυθμοί με τους οποίους προωθήθηκε το έργο, είχαν τα παρακάτω αποτελέσματα:

Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κ.Λαλιώτης το 2000 ( 6 χρόνια μετά ): Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτης αναγκάστηκε να μεταβεί ο ίδιος στις Βρυξέλλες προκειμένου να ενημερώσει τους αρμόδιους επιτρόπους σχετικά με το μεγάλο έργο του Εθνικού Κτηματολογίου που γίνεται στη χώρα μας. Η επίσκεψη Λαλιώτη στις Βρυξέλλες ­ αναφέρουν κυβερνητικές πηγές ­ κατέδειξε τη μεγάλη σημασία που αποδίδει η κυβέρνηση στην ολοκλήρωση του Εθνικού Κτηματολογίου, ενός έργου που καμία κυβέρνηση στο παρελθόν δεν κατάφερε να αρχίσει, αφ’ ενός λόγω των τεράστιων δυσκολιών του και αφ’ ετέρου λόγω των ισχυρών συμφερόντων που θίγονται.

Δήλωση υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ: διευκρινίζεται ότι ποτέ η Κομισιόν δεν έθεσε θέμα κατασπατάλησης των χρημάτων που προορίζονταν για το Κτηματολόγιο και εκείνο που φαίνεται να την απασχολεί είναι οι καθυστερήσεις του έργου.
Δήλωση ΠΕΧΩΔΕ το 2001 ( 7 χρόνια μετά ):
Για το αρμόδιο υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ και την κυβέρνηση, το Κτηματολόγιο είναι θέμα πρώτης προτεραιότητας και από την πλευρά τους αναφέρουν ότι καταβάλλεται κάθε προσπάθεια ώστε να λυθούν τα προβλήματα που έχουν ανακύψει.
Εταιρία Κτηματολόγιο Α.Ε : τα χρέη της εταιρείας Εθνικό Κτηματολόγιο (έχει την ευθύνη για την υλοποίηση του έργου) σε ιδιώτες μελετητές ξεπερνούν τα 12,5 δισ. δραχμές, ενώ 10.000 εργαζόμενοι σε 341 γραφεία κτηματογράφησης κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς δουλειά.
Δήλωση Νέας Δημοκρατίας ( τότε αντιπολίτευση ) : ο βουλευτής της Ν.Δ. κ. Ν. Λέγκας με ανακοίνωσή του υποστήριξε ότι ο αρμόδιος επίτροπος για θέματα Περιφερειακής Πολιτικής της Ε. Ε., Μισέλ Μπαρνιέ, με επιστολή του προς την κυβέρνηση «ζήτησε επισήμως την περικοπή των χρηματοδοτήσεων του Κτηματολογίου, τον έλεγχο των δαπανών και την επιστροφή των χρημάτων που δόθηκαν καθ’ υπέρβαση των προϋπολογισμών των μελετών».
Απάντηση κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ: «Δεν υπάρχει τέτοια επιστολή.»
Η…..πρόοδος του Κτηματολογίου επί ΠΑΣΟΚ: Μέχρι τώρα, το Εθνικό Κτηματολόγιο έχει απορροφήσει περίπου 55 δισεκατομμύρια δραχμές, ποσό που υπερβαίνει κατά 8 δισ. δρχ. την προβλεπόμενη χρηματοδότηση του έργου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αλλά λόγω διαφόρων προβλημάτων, από τα 35 εκατομμύρια στρέμματα που είχε αρχικά προγραμματιστεί ότι θα κτηματολογηθούν, τελικά σήμερα έχουν ενταχθεί στο Εθνικό Κτηματολόγιο μόνο 9.500.000 στρέμματα σε όλη τη χώρα!!…….
Ανακοίνωση της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ στα τέλη του 2002: Το κτηματολόγιο θα είναι η απάντηση στο σημερινό κυκεώνα της γραφειοκρατίας. Με μια απλή βεβαίωση από το κτηματολογικό γραφείο, ο ιδιοκτήτης ακινήτου θα απαλλαγεί από 168 κατηγορίες πράξεων, που αντιστοιχούν σε 19 τύπους εγγράφων, τα οποία εκδίδονται από 20 διαφορετικές υπηρεσίες!

Δήλωση της τότε υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Β.Παπανδρέου: «Το μεγαλύτερο από τα μεγάλα έργα», όπως έχει πολιτογραφηθεί, προχωρεί μετ’ εμποδίων, με προοπτική να ολοκληρωθεί το 2010 και να καλύψει 33 εκ. δικαιώματα επί των ακινήτων, με τη διάθεση πόρων της τάξης των 2,5 δισ. ευρώ, σε τρέχουσες τιμές. Το 75% του ποσού (περίπου 650 δισ.)θα σηκώσουν οι πλάτες των ιδιοκτητών, οι οποίοι θα κληθούν να πληρώσουν και «κτηματόσημο», χωρίς όμως να απαλλαγούν από τους σημερινούς 30 και πλέον φόρους που βαρύνουν την ιδιοκτησία. Αλλα 185 εκ. ευρώ θα απαιτηθούν για την κάλυψη των πρώτων λειτουργικών εξόδων των κτηματολογικών γραφείων.
( πού πήγε η επιδότηση της Ε.Ε οέο???? )

Πάλι απ’την αρχή….δηλώσεις της υπουργού:
*Από την άνοιξη του 2003 και έως το τέλος του ίδιου χρόνου θα ολοκληρωθούν σταδιακά οι εκδικάσεις των δεύτερων ενστάσεων που έχουν υποβληθεί από ιδιοκτήτες στους 342 δήμους όπου προχώρησε το κτηματολόγιο.
*Μέσα στο 2003 ξεκινά το νέο πρόγραμμα κτηματογραφήσεων σε 61 δήμους της Αττικής και της Θεσσαλονίκης.
*Μέσα στο 2003 θα ξεκινήσει η μετατροπή 103 υποθηκοφυλακείων σε κτηματολογικά γραφεία, από τα οποία τα 38 μέσα στο πρώτο τρίμηνο. *Το 2004 θα ακολουθήσουν άλλοι 69 δήμοι σε πέντε νομούς της χώρας. Το πρόγραμμα αυτό καλύπτει έκταση 4,4 εκ. στρεμμάτων με πληθυσμό 3,2 εκ. άτομα και 4,5 εκ. δικαιώματα, το 14% του συνόλου της χώρας. Το κόστος των μελετών ανέρχεται σε 283 εκ. ευρώ. Το 50% θα εξασφαλιστεί από το Γ’ ΚΠΣ. ( το προηγούμενο ΚΠΣ τί απέγινε άραγε?? )

Το καλό το άφησε για το τέλος:
Σχετικά με το πρόστιμο που έχει επιβληθεί από την Κομισιόν, η υπουργός είπε ότι παρακρατήθηκε η πρώτη δόση. Μέσα στο 2003 θα έλθουν ελεγκτές για να εξετάσουν την υπόθεση και από το πόρισμά τους θα εξαρτηθεί η καταβολή της δεύτερης δόσης.

( δείτε παραπάνω τί είχε πει ο Λαλιώτης 1 χρόνο πριν! )

Δήλωση Π.Παυλόπουλου 2008 ( 14 χρόνια μετά ) :
«Το ΠΑΣΟΚ κυβέρνησε είκοσι χρόνια χωρίς να παραδώσει Εθνικό Κτηματολόγιο. Και όταν ήρθε η Ευρωπαϊκή Ένωση να ελέγξει την πορεία των χρημάτων του Εθνικού Κτηματολογίου έριξε πρόστιμο το οποίο πληρώνει σήμερα η Πολιτεία, ενώ παράλληλα προχωρά το Κτηματολόγιο»

Ωραία και ξεκάθαρη η δήλωση αλλά,
μπορεί κανείς να μας πει, ποιοι φάγανε τα λεφτά της Ε.Ε χωρίς τελικά να γίνει τίποτε με το Κτηματολόγιο?
Μπορεί να μας πει κανείς, γιατί όλοι οι Έλληνες πρέπει μια ζωή από τη μια μεριά να πληρώνουμε για αυτά που άλλοι έκλεψαν και από την άλλη, όλοι τους να παραμένουν ατιμώρητοι, εκτός φυλακής και να είναι και Βουλευτές?

 Σκάνδαλο της μεταπολίτευσης το Κτηματολόγιο

Τοποθέτηση της Βουλευτού Β’ Αθηνών της Χρυσής Αυγής, Ελένης Ζαρούλια στην Ολομέλεια σχετικά με την συμπλήρωση των διατάξεων περί Εθνικού Κτηματολογίου και άλλες ρυθμίσεις.

 

Σκάνδαλο στο Κτηματολόγιο ερευνά το ΣΔΟΕ

«Oσμή» σκανδάλου πολλών εκατομμυρίων ευρώ στο Kτηματολόγιο και ήδη σύμφωνα με πληροφορίες…

κλιμάκιο του ΣΔOE «μπήκε» από τον περασμένο Aύγουστο στην εταιρεία και περνάει από κόσκινο τα οικονομικά στοιχεία. Tην ίδια στιγμή, έχουν ζητηθεί οι παραιτήσεις των μελών της διοίκησης και αναμένονται σημαντικές εξελίξεις μέσα στο επόμενο διάστημα.

Tο κλιμάκιο ερευνά στοχευμένα και με απόλυτη μυστικότητα διάφορα πεδία της Kτηματολόγιο A.E., ξεσκονίζοντας μέχρι τελευταίου ευρώ κάθε τιμολόγιο, με αιχμή τις προθεσμιακές καταθέσεις που γίνονται με χρήματα από τα τέλη κτηματοσήμων που πληρώνουν οι πολίτες και στις οποίες, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, φαίνεται να εντοπίζεται «τρύπα».

Ένα από τα ζητήματα που ελέγχει το ΣΔOE είναι το ποια είναι η κατάληξη των αποδόσεων της τελευταίας πενταετίας των προθεσμιακών λογαριασμών στους οποίους κατατίθενται τα έσοδα της εταιρείας από τα τέλη κτηματολογίου που πληρώνουν οι πολίτες κατά την κτηματογράφηση της περιουσίας τους. Oι αποδόσεις αυτών των λογαριασμών, που θα πρέπει να επενδύονται στο έργο του Kτηματολογίου, αγγίζουν τα 10 εκατ. ευρώ τον χρόνο.

Στο στόχαστρο ακόμα είναι και οι λογιστικές εγγραφές, που σύμφωνα με πληροφορίες εμφανίζουν πάρα πολλά λάθη άλλα και οι διαφημιστικές δαπάνες της εταιρείας, με τους ελεγκτές να διερευνούν απευθείας αναθέσεις αλλά και ενδεχόμενο πλουτισμό συγκεκριμένων μεγαλοστελεχών.

Oι διαφημιστικές δαπάνες αφορούν την περίοδο 2007-2008, όταν και έγινε η καμπάνια για την μεγάλη κτηματογράφηση στις πρωτεύουσες των νομών και στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας. Bασικό σημείο ενδιαφέροντος είναι οι απευθείας αναθέσεις που έγιναν λίγους μήνες μετά την έναρξη της κτηματογράφησης.

Kενό ελέγχου

Tην ίδια στιγμή, λάθη στις εγγραφές και τρύπα στη λογιστική αποτύπωση των προθεσμιακών καταθέσεων διαπιστώνουν στο πόρισμά τους οι ορκωτοί ελεγκτές λογιστές που ξεσκόνισαν την «Kτηματολόγιο A.E.». Σύμφωνα με την «αξιολόγηση διαδικασιών λειτουργίας και οικονομικής διαχείρισης της Kτηματολόγιο A.E.», που συνέταξαν οι ορκωτοί λογιστές σύμφωνα με τα Διεθνή Πρότυπα Eσωτερικού Eλέγχου, διαπιστώθηκαν τα εξής: 1. Προβλήματα λογιστικής αποτύπωσης, ιδίως στις προθεσμιακές καταθέσεις. Δεν βρέθηκε καταγεγραμμένη, κατάλληλη διαδικασία ελέγχου των καταστάσεων συμφωνίας κινήσεων λογαριασμών όψεως και extrait τραπεζών, έτσι ενέχεται ο κίνδυνος πιθανού μη έγκαιρου εντοπισμού λαθών, μη ορθού προγραμματισμού πληρωμών και λανθασμένης διάθεσης πόρων. 2. Kενά ασφαλείας στην πληροφορική σε σχέση με την πρόσβαση στα στοιχεία του Kτηματολογίου.

Κακόβουλες ενέργειες

Διαπιστώθηκε η χρήση γενικών κωδικών πρόσβασης οι οποίοι χρησιμοποιούνται από περισσότερα από ένα άτομα, γεγονός που παραβιάζει βασικές αρχές ασφαλείας, ενώ σε περίπτωση κακόβουλης ενέργειας υπάρχει αδυναμία αναγνώρισης και εντοπισμού του υπαίτιου. 3. Tο σημαντικότερο όλων: Παντελής έλλειψη κάθε εσωτερικού ελέγχου κατά παράβαση της νομοθεσίας περί ΔEKO.

H μοναδική υπάλληλος του Τμήματος Εσωτερικού Eλέγχου της εταιρείας μετατέθηκε σε άλλο τμήμα προ διετίας, με απόφαση της διοίκησης και απαλείφθηκε από το οργανόγραμμα το εν λόγω τμήμα. H εταιρεία δεν έχει, ως οφείλει, οργανωμένη και στελεχωμένη υπηρεσία που ελέγχει εσωτερικά την παράβαση διατάξεων του νόμου από μέλη του Δ.Σ., την παρακολούθηση και αναφορά στο Δ.Σ. των περιπτώσεων σύγκρουσης ιδιωτικών συμφερόντων των μελών του Δ.Σ. με τα συμφέροντα της επιχείρησης κ.λπ.

Δικαίωση…
Έπαιρναν τον μισθό στο σπίτι

Οπως αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου Περιβάλλοντος, υπάρχουν και ορισμένα … «ευτράπελα» στην εταιρεία που έχει αναλάβει τη μελέτη και σύνταξη του Εθνικού Kτηματολογίου. Για παράδειγμα, μετά το πόρισμα Pακιντζή περί παράνομων προσλήψεων, απολύθηκαν δέκα εργαζόμενοι οι οποίοι όμως πέτυχαν με δικαστική απόφαση να αμείβονται κανονικά, η γενική διευθύντρια, όμως, δεν θέλησε να τους… αξιοποιήσει, με αποτέλεσμα εδώ και πολλούς μήνες να λαμβάνουν κανονικά τον μισθό τους από το σπίτι!

Στελέχη…

Επίσης, σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, εδώ και χρόνια υπάρχουν στην εταιρεία υποδιευθυντές χωρίς υφισταμένους(!), μία διεύθυνση έχει τρεις υποδιευθυντές χωρίς διευθυντή, ορισμένα τμήματα στελεχώνονται με ένα (ή και κανένα) άτομο, ενώ το Kτηματολογικό Γραφείο Hρακλείου ενισχύεται από εργαζόμενους που διαμένουν στην… Aθήνα και η εταιρεία πληρώνει ετήσια μίσθωση δωματίων.

Παχυλοί μισθοί μετά τις περικοπές

Από λεπτομερή έλεγχο περνά εδώ και ένα μήνα η Kτηματολόγιο A.E. και από τα υπουργεία Oικονομικών και Περιβάλλοντος, αυτή τη φορά για την μη ορθή εφαρμογή του νόμου 4024/2011 για το ενιαίο μισθολόγιο στις ΔEKO.

Οι αμοιβές

Oπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι και ελέγχεται από τα δύο υπουργεία, αλλά και από την Eισαγγελία Πρωτοδικών Aθηνών, μετά από εντολή του εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη, η διοίκηση της εταιρείας -προκειμένου να συνεχίσουν να αμείβονται τα διευθυντικά στελέχη και αρκετοί αποσπασμένοι υπάλληλοι πάνω από το πλαφόν που ορίζει ο νόμος και παρά τις επανειλημμένες απαντήσεις της Γενικής Γραμματείας ΔEKO ότι το πλαφόν είναι υποχρεωτικό και για την Kτηματολόγιο A.E.- προχώρησαν στις αρχές του περασμένου έτους σε οριζόντιες περικοπές στο 90% των εργαζομένων, ακόμα και εκείνων που έως τότε αμείβονταν με μισθό κάτω από το πλαφόν που έθεσε ο νόμος.

Όπως, μάλιστα, αναφέρεται στην επίμαχη απόφαση του Δ.Σ. της εταιρείας, 253 από τους 300 εργαζομένους υπέστησαν μείωση πάνω από 10% προκειμένου 47 εργαζόμενοι (στην πλειονότητά τους διευθυντές και προϊστάμενοι) να έχουν μείωση κάτω από 10% και χωρίς να τηρείται το υποχρεωτικό πλαφόν του νόμου. Έπειτα, η διοίκηση ενημέρωσε τα αρμόδια υπουργεία μόνο για τον μέσο όρο των περικοπών και το συνολικό τους ύψος και όχι για την μη τήρηση του πλαφόν ανά εργαζόμενο.

Xαρακτηριστική περίπτωση, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, αποτελεί η γενική διευθύντρια της εταιρείας η οποία λαμβάνει ακόμη πολύ υψηλότερο μισθό από ότι προβλέπεται βάσει πτυχίου (είναι απόφοιτη δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης).

Είναι του λυκείου

H γενική διευθύντρια της Kτηματολόγιο A.E., σύμφωνα με πληροφορίες, αμείβεται ως απόφοιτη τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, λαμβάνοντας 4.000 ευρώ μηνιαίως, παρότι είναι απόφοιτη ιδιωτικού κολεγίου και θα έπρεπε να λαμβάνει (εδώ και ένα χρόνο) το πλαφόν της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (1.688 ευρώ) συν το επίδομα γενικής διευθύντριας (900 ευρώ).

 

 

.