Κύπρο Λευκωσία και πλοία στη «γαλλική ασπίδα»

7 Μαΐου 2019

γαλλική ασπίδα” στην κυπριακή ΑΟΖ

Προς το παρόν λοιπόν, στη Λευκωσία, έχουν στραμμένο το βλέμμα στο Παρίσι.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, “η Λευκωσία ποντάρει στη θωράκιση της ΑΟΖ με την ενίσχυση της γαλλικής παρουσίας και σε άλλα τεμάχια. Μια διαδικασία η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, όμως μετά τις τελευταίες εξελίξεις αναμένεται να επισπευσθεί. Η παρουσία του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Χριστοδουλίδη στο Παρίσι και οι επαφές που θα έχει, με τον ομόλογό του κ. Jean-Yves Le Drian, τη Γαλλίδα Υφυπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κα Amélie de Montchalin και με την Υφυπουργό Άμυνας της χώρας κα Geneviève Darrieussecq δεν είναι άσχετη με τα όσα διαδραματίζονται στην περιοχή.

Στη γαλλική πρωτεύουσα ο κύπριος ΥΠΕΞ θα συναντηθεί με τον Γερουσιαστή κ. Christian Cambon, Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών, Άμυνας και Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλικής Γερουσίας.

Οι επαφές στο Παρίσι θα ολοκληρωθούν με συνάντηση του κ. Χριστοδουλίδη με τον Stéphane Michel, Διευθυντή Βορείου Αφρικής και Μέσης Ανατολής της γαλλικής πολυεθνικής εταιρείας πετρελαίου και φυσικού αερίου TOTAL, η οποία δραστηριοποιείται στην κυπριακή ΑΟΖ. Το ζητούμενο για τη Λευκωσία είναι η γαλλική TOTAL να επεκτείνει την παρουσία της και σε άλλα τεμάχια της ΑΟΖ, είτε μόνη της είτε σε συνεργασία με την ιταλική ΕΝΙ. Επίσης ένα άλλο ζήτημα που ενδιαφέρει άμεσα τη Λευκωσία είναι το πρόγραμμα γεωτρήσεων στα τεμάχια 6,7, 8,11 και 3”.

Μακάρι να επαληθευτούν οι ελπίδες της Λευκωσίας και να υπάρξει η αναμενόμενη “γαλλική προστασία”. Επειδή όμως όπως προαναφέραμε η κρίση στην κυπριακή ΑΟΖ θα ΄ναι διαρκείας, ίσως θα πρέπει Αθήνα και Λευκωσία να συντονιστούν για τη δημιουργία και μιας δικής μας ασπίδας. Η επίσκεψη του ΥΕΘΑ Ευάγγελου Αποστολάκη αύριο στη Λευκωσία ίσως να ΄ναι μια καλή ευκαιρία για να γίνει μια σοβαρή και ουσιαστική συζήτηση γι΄ αυτό το θέμα.

.