Δικαιώθηκε για Ρεπορτάζ ο δημοσιογράφος Νίκος Βάνης για τα βυρσοδεψεία Καστόρια Κοζάνης που «ρυπαίνουν»το περιβάλλον

8 Ιουνίου 2019

Δικαιώθηκε για Ρεπορτάζ ο δημοσιογράφος Νίκος Βάνης για βυρσοδεψεία Καστόρια Κοζάνης που « ρυπαίνουν»το περιβάλλον και τον Αλιάκμονα

Όλα τα βυρσοδεψεία καστόρια Κοζάνης ρυπαίνουν το περιβάλλον πρέπει να ελέχθουν από το τμήμα Περιβάλλοντος περιφέρειας

Μετά από καταγγελίες της Περιβαλλοντολογική Οργάνωση “Αλιάκμον Greece”aliakmongreece.blogspot.gr και του Ελληνικό Φαινόμενο,

Μέτα από δημοσιογραφικο ρεπορτάζ Ο δημοσιογράφος Νίκος Βάνης ζητάμε από τον κ αλβανό από το τμήμα Περιβάλλοντος περιφέρειας ολα τα βυρσοδεψεία Καστοριά Κοζάνης

Το ρεπορτάζ αυτό στηρίζεται σε στοιχεία τωρινά και παλαιότερα .

Νίκος Βάνης – Ρεπορτάζ: Η περιβαλλοντική καταστροφή του Αλιάκμονα ποταμού | Elliniko Fenomeno

«λουκέτο» σε βυρσοδεψείο

Εντοπίστηκε σπασμένος ο σωλήνας που μεταφέρει τα απόβλητα του εργοστασίου επεξεργασίας δερμάτων, με αποτέλεσμα τη μόλυνση του υπεδάφους και του νερού

Προσωρινό “λουκέτο” σε εργοστάσιο εταιρείας που επεξεργάζεται δέρματα στην περιοχή «Λαγούρα» του Δήμου Άργους Ορεστικού Καστοριάς, εξαιτίας διαρροής των λυμάτων του στο υπέδαφος της περιοχής, έβαλε η Διεύθυνση Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς.

Σύμφωνα με την απόφαση, το σφράγισμα του βυρσοδεψείου θα διαρκέσει έως ότου αποκατασταθούν οι φυσιολογικές τιμές στις συγκεντρώσεις τετραχλωροαιθυλένιου και ολοκληρωθούν οι εργασίες αποκατάστασης του αγωγού αποβλήτων.

Όπως αναφέρει τηλεγράφημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ, όλα ξεκίνησαν από την υδροληψία που έκανε συνεργείο της Διεύθυνσης Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας, σε γεώτρηση, την οποία διαθέτει για τις δικές της ανάγκες, η επιχείρηση DM ABEE.

Οπως δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς, Σωτήρης Αδαμόπουλος, «τα αποτελέσματα αναλύσεων στα δείγματα του νερού που ελήφθησαν στις 6 Μαΐου, έδειξαν τεράστιες συγκεντρώσεις στις τιμές

τετραχλωροαιθυλένιου που έφθασαν στα ύψος των 7.802 mg/lit όταν το ανώτατο φυσιολογικό όριο είναι στα 10 mg/l».

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς, το κλιμάκιο της υπηρεσίας μετέβη στο χώρο του εργοστασίου και μετά από έρευνα στην οποία συμμετείχαν και οι υπεύθυνοι της επιχείρησης «εντοπίστηκε να είναι σπασμένος ο

σωλήνας που μεταφέρει τα απόβλητα του εργοστασίου επεξεργασίας δερμάτων, με αποτέλεσμα να μολύνεται το υπέδαφος και πιθανόν ο υδροφόρος ορίζοντας».

Υπογράμμισε ότι ενημερώθηκε άμεσα η Διεύθυνση Υγείας και ο Εισαγγελέας Καστοριάς για το συμβάν, ενώ τόνισε ότι δεν είναι σε θέση να προσδιορίσει για πόσο χρονικό διάστημα ήταν σπασμένος ο αγωγός και μόλυνε το

υπέδαφος της περιοχής και εάν αυτή η διαρροή συνδέεται με τις υψηλές συγκεντρώσεις τετραχλωροαιθυλενίου που βρέθηκαν το 2018 σε πλησιέστερη πηγή μόλις 2,5 χλμ στο Δισπηλιό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Ιούνιο του 2018, η ΔΕΥΑ Καστοριάς είχε παραδεχθεί, μετά από καταγγελίες, ότι μια πηγή που τροφοδοτούσε την κοινότητα Δισπηλιού εμφάνισε πολύ υψηλές συγκεντρώσεις τετραχλωροαιθυλενίου,

ουσία που προέρχεται από ανθρωπογενή δραστηριότητα και χρησιμοποιείται ως διαλύτης στα καθαριστήρια αλλά πολύ περισσότερο στα εργοστάσια επεξεργασίας δέρματος. Η συγκεκριμένη πηγή σφραγίστηκε και έκτοτε ο οικισμός τροφοδοτείται από τις πηγές που υδρεύουν την πόλη.

Εκκωφαντική η σιωπή των φορέων για τη μόλυνση του νερού

Βρισκόμαστε ένα χρόνο από την αποκάλυψη του μεγαλύτερου σκανδάλου περιβαλλοντικής μόλυνσης στην περιοχή, ενώ το πρόβλημα είχε ήδη διαπιστωθεί πριν το 2016

Εδώ και ένα μήνα , μετά από έλεγχο, βρέθηκε γεώτρηση βυρσοδεψείου να λειτουργεί ως αποχέτευση λυμάτων λόγω σπασμένου αγωγού.
Κανένας δεν μπήκε στον κόπο να ενημερώσει επίσημα και υπεύθυνα, πιθανότατα διότι συγκεντρώσεις 7802μg/lit τετραχλωρεθυλενίου στον υδροφόρο ορίζοντα, με όριο ασφαλείας τα 10μg/lit, δεν είναι κάτι που αξίζει να το μάθει ο κόσμος όπως έγινε και με το πόρισμα του ΚΕΕΛΠΝΟ για τη γαστρεντερίτιδα.
Πόσο μάλλον όταν την ίδια ώρα φημολογείται πως θα κλείσει το υποκατάστημα μιας τράπεζας στο Άργος και ο δήμαρχος μας καλεί σε λαϊκή συγκέντρωση για να «αποφασιστούν οι περαιτέρω ενέργειες για την αποτροπή του κλεισίματος».
Βρισκόμαστε ένα χρόνο από την αποκάλυψη του μεγαλύτερου σκανδάλου περιβαλλοντικής μόλυνσης στην περιοχή, ενώ το πρόβλημα είχε ήδη διαπιστωθεί πριν το 2016. Με καταγεγραμμένες υπερβάσεις στην περιοχή των Αμπελοκήπων, του Δισπηλιού, των πηγών Αρμενοχωρίου, της πηγής στη θέση Μπέη Μπουνάρ και όσο περνάει ο καιρός η διάχυση της επικίνδυνης χημικής ουσίας να εξαπλώνεται σε όλο τον υδροφόρο του νομού, ακολουθώντας τη διαδρομή του νερού όπου αυτό φτάνει.
Όμως καμία επίσημη ενημέρωση, εδώ και ένα μήνα, ούτε για την τεράστια μόλυνση που προκάλεσε το συγκεκριμένο βυρσοδεψείο ούτε και για τυχόν ελέγχους που έγιναν μετά την διαπίστωση αυτή, που να διευκρινίζει τις επιπτώσεις στα νερά ύδρευσης και άρδευσης.
Η συγκεκριμένη επιχείρηση επαινέθηκε, πριν δύο χρόνια, για την ευαισθησία της να δωρίσει στο δήμο Άργους τα φίλτρα ενεργού άνθρακα, ώστε να μην «χαθεί» το έργο υδροδότησης που κατασκευάστηκε στους Αμπελόκηπους, λόγω της παρουσίας τετραχλωρεθυλενίου. Σήμερα όμως μπαίνει στο στόχαστρο για αυτουργία στη μόλυνση.
Περιφέρεια και δήμοι πρέπει να εξηγήσουν τη στάση τους για την ολιγωρία τους αυτή, καθώς η τοπική κοινωνία εδώ και ένα χρόνο, απαιτεί απαντήσεις στα ερωτήματα δυστυχώς όμως μόνο οι διαρροές των σχετικών εγγράφων στον τύπο σκιαγραφούν τα όσα συντελούνται.
Απαιτούμε να δημοσιοποιηθούν οι μετρήσεις τετραχλωρεθυλενίου και άλλων επικίνδυνων ουσιών, στα επίσημα αρχεία της περιφέρειας, της ΔΕΥΑ Καστοριάς και των δήμων πριν τις συνενώσεις για το διάστημα 2010 -2019.
Να γίνουν γνωστά τα όσα η εισαγγελική έρευνα διαπιστώνει για την υπόθεση της μόλυνσης.
Να γίνουν έλεγχοι και να διαπιστωθούν ποιες επιχειρήσεις διαθέτουν και τηρούν μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων και ποιες όχι, και να ελεγχθούν εάν είναι επικαιροποιημένες.
Η γνωστή ρήση που λέει ότι όποιος «ρυπαίνει» τη θάλασσα θα το βρει στο αλάτι, αποκρύπτει πως τις επιπτώσεις από τη μόλυνση στο νερό θα τις υποστούμε όλοι μας καθώς και τα παιδιά μας στο μέλλον.
Η προστασία της υγείας και του περιβάλλοντος δεν μπορεί να επαφίεται στην καλή προαίρεση του οποιοδήποτε, αλλά πρέπει να διασφαλίζεται με τρόπο που ούτε «ατύχημα» ούτε ο δόλος να μπορούν να τα βάλουν στην ίδια ζυγαριά με το κέρδος.

Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Άργους Ορεστικού

Εργατικό Κέντρο Καστοριάς για τη μόλυνση του νερού και την υγεία των εργαζομένων

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Καστοριάς σχετικά με το θέμα που κυριαρχεί στο Νομό μας και αφορά την προσωρινή αναστολή λειτουργίας του εργοστασίου της εταιρίας που επεξεργάζεται δέρματα σε περιοχή του Δήμου Άργους Ορεστικού, από την Διεύθυνση Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς, εξαιτίας διαρροής των λυμάτων του βυρσοδεψείου του στο υπέδαφος της περιοχής, μιας περιοχής με μεγάλο πληθυσμό κατοίκων αλλά και έδρα πολλών επιχειρήσεων (κυρίως δραστηριοποιούμενες στον κλάδο της γούνας, αλλά και στο πρωτογενή τομέα). με επίσης μεγάλο αριθμό εργαζομένων και σαν κοινωνία δεν έχουμε λάβει ικανοποιητικές απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα , απαιτούμε :

  1. Πλήρη ενημέρωση από τους υπεύθυνους όλων των βαθμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης βάσει των αρμοδιοτήτων τους για την αιτία της ρύπανσης, τα μέτρα αντιμετώπισης ως και στην μόνιμη αποκατάσταση του προβλήματος και συγκεκριμένα για πόσο χρονικό διάστημα ήταν σπασμένος ο αγωγός που μόλυνε το υπέδαφος της περιοχής-υδροφόρο ορίζοντα και εάν αυτή η διαρροή συνδέεται με τις υψηλές συγκεντρώσεις τετραχλωροαιθυλενίου-ουσία που προέρχεται από ανθρωπογενή δραστηριότητα και χρησιμοποιείται ως διαλύτης στα καθαριστήρια αλλά πολύ περισσότερο στα εργοστάσια επεξεργασίας δέρματοςπου βρέθηκαν το 2018 σε πλησιέστερη πηγή μόλις 2,5 χλμ στο Δισπηλιό.
  2. Απόδοση ευθυνών σε όσους αποδεδειγμένα και με οποιοδήποτε τρόπο έχουν προκαλέσει και συμβάλλει σε αυτό.
  3. Τι γίνεται με τους εργαζόμενους στην επιχείρηση που  έκλεισε προσωρινά, πρώτον εάν τηρείται η Νομοθεσία για την  ΥΓΙΕΙΝΉ ΚΑΙ ΑΣΦΆΛΕΙΑ  της  Εργασίας, τι προτάσεις έκαναν ο Τεχνικός  Ασφάλειας  και  ο Γιατρός  Εργασίας, τι ενημέρωση είχαν οι Εργαζόμενοι  και  δεύτερον εάν η πολιτεία ευαισθητοποιήθηκε ώστε να υπάρξει μια έστω και μικρή αναπλήρωση των χαμένων μισθών των  εργαζομένων

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Καστοριάς δηλώνει ότι θα είναι αρωγός και θα στηρίζει όλες τις δράσεις των κατοίκων και των εργαζομένων της περιοχής και θα αγωνίζεται για την προάσπιση της υγείας και της ασφάλειάς τους.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ  Ε.Κ.Κ.

 Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                                      Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΓΕΩΡΓ. ΜΑΛΕΑΣ                                                                               ΑΘΑΝ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

 

Περιβαλλοντολογική Οργάνωση “Αλιάκμον Greece”aliakmongreece.blogspot.gr Σύγχρονο σύστημα μέτρησης των υδάτων του ποταμού Αλιάκμονα βρέθηκαν κατάλοιπα καρκινογόνα

Elliniko Fenomeno | Ζήτημα μόλυνσης Αλιάκμονα – Μήνυση στον Εισαγγελέα

http://aliakmongreece.blogspot.com/2019/04/greecealiakmongreeceblogspotgr.html

Η μόλυνση του ποταμού Αλιάκμονα συνεχίζεται,δικαιώνεται έτσι η Εθελοντική Περιβαντολογική οργάνωση Αλιάκμων

Στην Δικαιοσύνη για την μόλυνσης του ποταμού Αλιάκμονα στο Νομό Καστοριάς

Δ.Μακεδονία :Τα λύματα Δήμων και κοινοτήτων και του βιολογικού καθαρισμού ,όλα καταλήγουν στον Αλιάκμονα ποταμό

.