Δωροδοκία ή ψεύτικα νέα: Πώς μπορούμε να εμπιστευθούμε το Οικουμενικό Πατριαρχείο;

4 Αυγούστου 2019

Πώς μπορούμε να εμπιστευθούμε το Οικουμενικό Πατριαρχείο;

Αυτή την εβδομάδα, η Μητέρα Εκκλησία της Κωνσταντινούπολης άρχισε να διπλασιάζει και να απορρίπτει κάθε ισχυρισμό ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο “ζήτησε και έλαβε, ή ζήτησε, οποιαδήποτε μορφή αποζημίωσης, οικονομικής ή άλλης, είτε από πολιτικά είτε εκκλησιαστικά πρόσωπα” σε αντάλλαγμα για τη χορήγηση ο Τόμος της Αυτοκέφαλης στην Εκκλησία της Ουκρανίας.

Η Μητέρα Εκκλησία μας επιμένει ότι είναι «πολύ επιθετικό» να προβεί σε οποιαδήποτε αρνητική καταγγελία εναντίον του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Όπως και οι περισσότερες φήμες, υπάρχει πάντα υπαινιγμός για μια κρυμμένη αλήθεια. Γιατί πιστέοι Χριστιανοί πιστεύουν ότι η Μητέρα Εκκλησία της Κωνσταντινούπολης μπορεί να αγοραστεί; Γιατί οι ευσεβείς ορθόδοξοι Χριστιανοί αποφάσισαν να πιστεύουν ότι η Μητέρα Εκκλησία μας δέχτηκε μια «δωροδοκία» και όχι να ενεργήσει από τις πιο αγνές προθέσεις;

Μπορεί να έχει κάτι να κάνει με την έλλειψη διαφάνειας που προέρχεται από το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Μπορεί να υποστηριχθεί ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι ένας από τους λιγότερο διαφανείς θεσμούς που υπάρχουν στον πλανήτη μας. Εξάλλου, πόσοι ιεράρχες και ιερείς επισκέπτονται κάθε εβδομάδα το Πατριαρχείο, φέρνοντας “δώρα” χρημάτων που κυμαίνονται στα χιλιάδες δολάρια; Πόσοι ιεράρχες επιστρέφουν στο Φανάρι μετά την καθοδήγησή τους στην επισκοπή με χιλιάδες δολάρια ως “σημάδι εκτίμησης;” Πόσοι ιεράρχες φέρνουν πλούσιους δωρητές από τις τοπικές τους δικαιοδοσίες για να λάβουν κοινό με τον Οικουμενικό Πατριάρχη; Δεν γνωρίζουμε πόσα εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια διότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν δημοσιεύει ποτέ κανένα οικονομικό έγγραφο, αλλά η Μητέρα Εκκλησία μας περιμένει από τους πιστούς να μην κάνουν αυτές τις ερωτήσεις.

Η Εκκλησία δεν είναι δημοκρατία. Οι ιεράρχες μας δεν ενδιαφέρονται για τις απόψεις του κοπαδιού τους. Αν οι ιεραρχικοί μας ασχολούνταν με τις σκέψεις μας, θα είχαν ασκήσει καλύτερη κρίση σε πολλές διαφορετικές καταστάσεις του παρελθόντος, οι οποίες θα μπορούσαν ενδεχομένως να αποφύγουν το μεγαλύτερο μέρος της κριτικής που δέχονται ανοιχτά.

Αυτή η τελευταία δήλωση άρνησης που εκδόθηκε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι ένα σπάνιο περιστατικό στη σύγχρονη ιστορία. Είναι πολύ ασυνήθιστο για το Οικουμενικό Πατριαρχείο να σχολιάζει ενεργά έναν “ισχυρισμό” και να εκδίδει μια επίσημη δήλωση άρνησης. Θα αρνηθεί και το Οικουμενικό Πατριαρχείο τα χιλιάδες δολάρια που λαμβάνουν από ιεράρχες του Οικουμενικού Θρόνου κάθε χρόνο; Ή, είναι αλήθεια αυτή η δήλωση;

Ένας λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο δεν απορρίπτουν τον «ισχυρισμό» ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο έλαβε μια οικονομική συναλλαγή για να παραχωρήσει στον Tomos Autocephaly στην ουκρανική εκκλησία ως «ψεύτικα νέα» είναι λόγω της γραπτής ανάλυσης του James Jatras , Υπεύθυνος Εξωτερικών Υπηρεσιών και πρώην Σύμβουλος Πολιτικής στην ηγεσία του GOP των Η.Π.Α. για πάνω από 15 χρόνια.

Ο κ. Jatras, πρώην υπάλληλος του κρατικού τμήματος, ισχυρίζεται ότι το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ενδιαφέρεται για την αποστασιοποίηση της Ουκρανίας από όλες τις σχέσεις με τη Ρωσία. Αυτό μπορεί να επιβεβαιωθεί με την ανάγνωση των κυβερνητικών εγγράφων που διατίθενται στο κοινό για το Wikileaks ή για όσους μπορούν να κατανοήσουν την κοινή λογική. Μία από τις σημαντικότερες συνδέσεις που οι ΗΠΑ θέλουν η Ουκρανία να διαχωριστούν από τη Ρωσία περιλαμβάνει επίσης την Ορθόδοξη Εκκλησία. Είναι λογικό κάθε άνθρωπος να αναρωτιέται ποιες συνομιλίες μεταδίδονται μεταξύ του Αμερικανικού Κρατικού Τμήματος και του Οικουμενικού Πατριαρχείου (της μοναδικής εκκλησιαστικής αρχής για να κατευνάσει τις επιθυμίες των Ηνωμένων Πολιτειών). Βοηθά επίσης όταν ο γιος του πατέρα Αλέξανδρου Καρλούτσου, ο Μιχαήλ, ήταν επίσης υπάλληλος στο Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Ο κ. Jatras έγραψε: “… τον Ιούλιο του 2018, αξιωματούχοι του Κρατικού Τμήματος (συμπεριλαμβανομένου ενδεχομένως προσωπικά του Γραμματέα του Pompeo) προειδοποίησαν την Ελληνική Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής ότι η αμερικανική κυβέρνηση [ήταν] εν γνώσει της υπεξαίρεσης μεγάλου ποσού χρήματος, περίπου 10 εκατομμύρια δολάρια, εκ των 37 εκατομμυρίων δολαρίων που προέκυψαν από τους πιστούς για την ανέγερση της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Αγίου Νικολάου και του Εθνικού Ναού της Νέας Υόρκης, σύμφωνα με την οποία η ομοσπονδιακή εισαγγελική αρχή έχει, κατά τους ισχυρισμούς, αποδεικτικά στοιχεία που επιβεβαιώνουν την απόσυρση με την εντολή του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου [Τα περιορισμένα κεφάλαια θα είχαν αποσταλεί μόνο στο Πατριαρχείο εάν το ζήτησε προσωπικά ο Οικουμενικός Πατριάρχης] .Προτάθηκε ότι ο Γραμματέας Πομπέο θα φέρεται να «κλείνει τα μάτια» του σε αυτή την κλοπή για κίνηση από το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης υπέρ της ουκρανικής αυτοκέφαλης. ”

Ο κ. Jatras προτείνει ότι «εάν το υπουργείο Εξωτερικών ήθελε να βρει το σωστό κουμπί για να ωθήσει τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο να προχωρήσει στο ζήτημα της αυτοκέφαλης, είναι η Ελληνική Αρχιεπισκοπή στην Αμερική».

Τώρα, γιατί ένας άνθρωπος όπως ο κ. Jatras, ο οποίος έχει ένα αξιόπιστο και εκτεταμένο υπόβαθρο που εργάζεται στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών, ένας άνθρωπος που ήταν σύμβουλος πολιτικής στην ηγεσία της Γερουσίας των ΗΠΑ για σχεδόν δύο δεκαετίες, ένας άνθρωπος που είναι κατάλληλα εκπαιδευμένος να αναλύσει τα δεδομένα, ένας άνθρωπος που είναι σε θέση να καταλάβει τι είναι το γεγονός και τι είναι μυθοπλασία, παρέχει ένα γραπτό σχόλιο που αναφέρει ακατάλληλες ενέργειες της Μητέρας Εκκλησίας της Κωνσταντινούπολης;

Βεβαίως, δεν χρειάζεται να ζητηθεί μια τέτοια ρητορική ερώτηση. Η Μητέρα Εκκλησία μας έχει χάσει πολλή αξιοπιστία, σε σημείο όπου πολλοί πιστοί Χριστιανοί θεωρούν πιο πιθανό ότι έλαβε χώρα “δωροδοκία” από το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Αυτό δεν είναι λάθος των πιστών αλλά των πνευματικών ηγετών μας που συνεχίζουν να λειτουργούν με απόρρητο τρόπο.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης δήλωσε δημόσια ότι η Μητέρα Εκκλησία έλαβε μόνο το δώρο της σοκολάτας από τον πρώην Πρόεδρο της Ουκρανίας, όταν χορήγησε στον Τομό της Αυτοκεφαλίας.

Ίσως είναι απλώς μια σύμπτωση ότι τώρα που όλα αυτά φέρονται να έχουν ολοκληρωθεί, ο νέος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, ο οποίος φέρεται να αναζητά υψηλότερο θρόνο, κλήθηκε προσωπικά από τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο να έρθει στην Ουάσιγκτον, DC εβδομάδα και να φτιάξετε μια κοινή εμφάνιση μαζί σε μια άλλη υποδοχή . Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ έχει αναπτύξει γρήγορα μεγάλο ενδιαφέρον για την Ελληνική Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής. Και είναι λογικό κάθε άνθρωπος να πιστεύει ότι αυτή η σχέση δεν έχει καμία σχέση με τις προσπάθειες των Αρχιεπισκοπών μας να υπηρετήσουμε στο μικρότερο από τα αδέρφια και την αδελφή μας στις Ηνωμένες Πολιτείες, τελικά, τα υπουργεία μας αποτυγχάνουν με ταχύ ρυθμό.

Εάν δεν υπήρχε καμία οικονομική συναλλαγή ή χρηματικό δώρο που προσφέρθηκε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, γιατί το ΕΚ έκανε μια σημαντική απόφαση να χορηγήσει αυτοκέφαλη χωρίς πρώτα να συγκεντρώσει την υποστήριξη από τις αδελφές Εκκλησίες; Αυτό θα ήταν η πιο λογική πορεία δράσης. Φυσικά, οι άλλες αυτοκέφαλες Εκκλησίες προφανώς απέφυγαν να υποστηρίξουν αυτή την ιδέα, η οποία έπρεπε να ήταν σαφής ένδειξη στον Οικουμενικό Πατριάρχη μας. Ως εκ τούτου, το Οικουμενικό Πατριαρχείο σήμερα στέκεται από μόνο του, καθώς οι άλλες Αυτοκέφαλες Εκκλησίες επικρίνουν περισσότερο την απόφαση του Οικουμενικού Πατριάρχη παρά υποστηρικτική. Εάν οι άλλοι πιστοί και ευσεβείς Πατριάρχες και Αρχιεπίσκοπος είναι προσεκτικοί για την υποστήριξη της απόφασης του Οικουμενικού Πατριάρχη, τότε όλοι οι πιστοί πρέπει να είναι εξίσου προσεκτικοί.

Η Μητέρα Εκκλησία της Κωνσταντινούπολης μπορεί να συνεχίσει να διεκδικεί αυτό που θεωρεί «εξαιρετικά προσβλητικό» και οι ευσεβείς Ορθόδοξοι πιστούς θα συνεχίσουν να κάνουν το ίδιο και εναντίον των πνευματικών ηγετών που αρνούνται να κάνουν το έργο που διέταξε ο Χριστός και συνεχίζουν να χτίζουν το δίκτυο διαφθοράς που μαστίζει τους ιεράρχες του Οικουμενικού Θρόνου.

Οι ισχυρισμοί του Οικουμενικού Πατριαρχείου για “ψεύτικα νέα” δεν σημαίνουν τίποτα και δεν αλλάζουν τίποτα. Αρχίστε να δείχνετε στους πιστούς Ορθόδοξους Χριστιανούς πόσα χρήματα έλαβαν από κάθε ιεράρχης και ίσως οι άνθρωποι θα αρχίσουν να έχουν πίστη στους πνευματικούς ηγέτες μας.protectingorthodoxchurch.

.