Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία εγκαλεί τον βουλευτή της ΝΔ Μάριο Σαλμά

13 Νοεμβρίου 2019

Εντύπωση προκαλεί η σπουδή με την οποία η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία εγκαλεί τον βουλευτή της ΝΔ Μάριο Σαλμά για την επίσπευση εκκρεμούς δικαστικής υπόθεσης στον Χαράλαμπο Σεβαστίδη, Πρόεδρο του ΣΤ’ τμήματος Βουλευμάτων στο Πρωτοδικείο Αθηνών.

Η ιστορία έχει ως εξής: Στις 5 Φεβρουαρίου 2019 ο κ. Σαλμάς είχε υποβάλλει μήνυση κατά του Νικόλαου Μανιαδάκη για την υπόθεση Novartis.

Η μήνυσή αφορούσε σε συκοφαντική δυσφήμιση για ισχυρισμούς του κ. Μανιαδάκη, ο οποίος τον ενέπλεκε στην υπόθεση Novartis όπου στην συνέχεια η εισαγγελία διαφθοράς εξέδωσε διάταξη αρχειοθέτησης στο σκέλος που αφορά τον βουλευτή της ΝΔ.

Επί 10 μήνες η υπόθεση της μήνυσης Σαλμά δείχνει να είναι «παγωμένη», γεγονός που οδήγησε τον βουλευτή της ΝΔ να τηλεφωνήσει στον Χαράλαμπο Σεβαστίδη, Πρόεδρο του ΣΤ’ τμήματος Βουλευμάτων στο Πρωτοδικείο Αθηνών, προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία της.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, στις 4 Σεπτεμβρίου ορίστηκε εισαγγελέας η κ. Μαραγκάκη η οποία και θα αποφάσιζε αν η μήνυση θα προχωρούσε σε δίκη. Ωστόσο δεν θέλησε να ασχοληθεί με την υπόθεση, και ζήτησε την εξαίρεσή της. Ο κ. Σεβαστίδης συμμετείχε στην Επιτροπή που θα αποφάσιζε επί του αιτήματος της κ. Μαραγκάκη.

Στη συνέχεια και σήμερα η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ανέφερε πως «καταγγέλθηκε από τον Εκπρόσωπο Τύπου της Ένωσής μας, κ. Χαράλαμπο Σεβαστίδη, Πρόεδρο του ΣΤ’ τμήματος Βουλευμάτων στο Πρωτοδικείο Αθηνών, ότι ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Μάριος Σαλμάς, χθες και ώρα 10.30’π.μ. με τηλεφωνική παρέμβασή του στο υπηρεσιακό τηλέφωνο κατά την ώρα της διάσκεψης του Τμήματος, ζήτησε από τον συνάδελφο, την επίσπευση εκκρεμούς δικαστικής υπόθεσης που τον αφορά.

Όταν ο Πρόεδρος του Τμήματος τον ενημέρωσε ότι δεν επιτρέπεται οποιαδήποτε συζήτηση σχετικά με τον χειρισμό εκκρεμών υποθέσεων, τότε ο βουλευτής απάντησε σε έντονο ύφος. Όμοια παρέμβαση έγινε από τον βουλευτή και σε Εισαγγελέα».

Το θέμα έλαβε και πολιτικές διαστάσεις, καθώς η αξιωματική αντιπολίτευση με ανακοίνωσή της έκανε λόγο για παρέμβαση Σαλμά στο έργο της Δικαιοσύνης και ζήτησε από τον πρωθυπουργό την αποπομπή του.

Κύκλοι του Μάριου Σαλμά απάντησαν άμεσα, πως αδίκως και υπόπτωςκατηγορείται ο ίδιος για παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης. Αναφέρουν πως ο βουλευτής πήρε τηλέφωνο ως πολίτης και ως μηνυτής, προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία μίας υπόθεσης που είναι πραγματικά στάσιμη.

Οι ίδιοι κύκλοι αναφερόμενοι στην ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων κάνουν λόγο για ασυνήθιστη ανακοίνωση και εκφράζουν απορία για τον χρόνο και την ταχύτητα με την οποία εκδόθηκε. Ο βουλευτής πήρε ως πολίτης τηλέφωνο για να δει που βρίσκεται η πορεία της μήνυσής του εναντίον ενός προσώπου, που εμφανίζεται ως κατηγορούμενος από μάρτυρας.

Από την υπόθεση αυτή εγείρονται συγκεκριμένα ερωτήματα:

-Γιατί όντως καθυστερεί η εκδίκαση της μήνυσης του κ. Σαλμά σε βάρος του κ. Μανιαδάκη;

-Γιατί η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων επέδειξε τέτοια ταχύτητα (μόλις λίγων ωρών) για την ανακοίνωσή της, ενώ σε υποθέσεις παρέμβασης στελεχών της προηγούμενης κυβέρνησης σε δικαστές δεν επεδείκνυε ανάλογα αντανακλαστικά. Ούτε εξέδωσε κάποια ανακοίνωση όταν καταγγέλθηκαν παρεμβάσεις δικαστικών σε άλλους συνάδελφους τους.

-Γιατί η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων στην ανακοίνωσή της αναφέρεται γενικά σε δικαστική υπόθεση χωρίς να την κατονομάζει. Γιατί δεν διευκρινίζεται ποια υπόθεση είναι στην εν λόγω ανακοίνωση;

Ερώτημα, προς απάντηση, είναι επίσης και το εάν κάποιοι ενοχλήθηκαν με τη μήνυση Σαλμά προς Μανιαδάκη.
Όλα αυτά τα ερωτήματα χρήζουν απαντήσεων.

H Μαργαρίτα Αργυροπούλου είναι Δημοσιογράφος .lawandorder.gr

 

.