Γιατί εισέβαλε η Επ. Ανταγωνισμού στις τράπεζες, τα μηνύματα Μητσοτάκη

7 Νοεμβρίου 2019

Έφοδο στις τέσσερις συστημικές τράπεζες πραγματοποιούν ελεγκτές της Επιτροπής Ανταγωνισμού, κίνηση που ακολουθεί τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για τις αυξήσεις χρεώσεων και την μη-ικανοποιητική απάντησή των τραπεζιτών, ενώ είχαν προηγηθεί και τροχιοδεικτικά πυρά από τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη.

Ελεγκτές της Επιτροπής Ανταγωνισμού, συνοδευόμενοι από αστυνομικούς έχουν αποκλείσει τα κτίρια διοίκησης των τραπεζών και της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, εφαρμόζοντας ευρωπαϊκού τύπου πρωτόκολλα και απαγορεύοντας την είσοδο και έξοδο στελεχών και υπαλλήλων. Πρόκειται για επιχείρηση αντίστοιχες της οποίας είχαν πραγματοποιηθεί στις τσιμεντοβιομηχανίες, τις εταιρίες τροφίμων, ψαρών και σε τράπεζες και αυτοκινητοβιομηχανίες στο εξωτερικό.

Παρά το εντυπωσιακό της επιχείρησης, που πιστώνεται πολιτικά στην κυβέρνηση και αποδεικνύει την αποφασιστικότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη να συγκρουστεί με το κεφάλαιο και ιδιαίτερα τους τραπεζίτες, η αποτελεσματικότητα του εγχειρήματος μπορεί να έχει υπονομευθεί από τις δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη,  οποίος είχε απριόρι αποκαλύψει το σκεπτικό, αναφέροντας πως ακούει από την αγορά πως οι τρεις από τις τέσσερις τράπεζες έχουν συνεννοηθεί για την επιβολή προμηθειών.

«δεν θα επιτρέψουμε να υπάρχουν παράλογες, υπερβολικές χρεώσεις τραπεζών και εναρμονισμένες πρακτικές των συστημικών τραπεζών. Η κυβέρνηση παρακολουθεί το θέμα και είναι έτοιμη να επέμβει στο πλαίσιο του ελληνικού θεσμικού πλαισίου και της ευρωπαϊκής οδηγίας που υπάρχει».

είχε δηλώσει ο υπουργός Ανάπτυξης.

Σήμερα, πάντως, πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης αναφέρουν ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού έδρασε με εντολή εισαγγελέα και δεν σχετίζεται με το υπουργείο.

Τα κλιμάκια της Επιτροπής Ανταγωνισμού πάντως πραγματοποιούν έλεγχο στα γραφεία των ανωτάτων στελεχών των τραπεζών Εθνική, Eurobank, Alpha και Πειραιώς και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.

Η επιδρομή, ανεξαρτήτως πραγματικού αποτελέσματος, αποτελεί ηχηρή ένδειξη της λειτουργίας των θεσμών, ζήτημα που τίθεται στην Ελλάδα από τους εταίρους και εν δυνάμει επενδυτές. Συνεπώς, η ενεργοποίηση των μηχανισμών ελέγχου, ακόμα και αν δεν καταλήξει σε καταλογισμό αξιόποινων πράξεων, έχει θα έχει συμβάλλει καθοριστικά στην οικοδόμηση προφίλ αδιάφθορου πρωθυπουργού και ισχυρών και ανεξάρτητων θεσμών.

Πολιτικά, η κίνηση αυτή και η δημοσιότητα που θα δοθεί από τα media, εξασφαλίζει την επανάκτηση πολιτικού κεφαλαίου που έδειξε να έχει απολέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την ανεπαρκή απάντηση των τραπεζιτών στο αίτημα του πρωθυπουργού για επαναφορά των χρεώσεων στην προτεραία κατάσταση.

Η έφοδος, επίσης, αποτελεί και ηχηρό πολιτικό μήνυμα στους τραπεζίτες, ότι ανεξαρτήτως διαδρομών, στηρίξεων και συμμαχιών, όλοι ελέγχονται και λογοδοτούν.

Εντύπωση προκαλεί πάντως ότι παρά την έφοδο της Επιτροπής Ανταγωνισμού, σήμερα, οι μετοχές των τραπεζών καταγράφουν σημαντικά κέρδη στο Χρηματιστήριο με την Alpha Bank στο +2,88%, τη Eurobank στο +3,84%. την Εθνική Τράπεζα στο +2,39% και την Πειραιώς στο +2,21%.crisismonitor

.