Τα χρέη των Ελλήνων στα Ταμεία σε ξένα funds

16 Νοεμβρίου 2019

Από το Reuters:

Η κυβέρνηση σχεδιάζει να πουλήσει σε funds τα ληξιπρόθεσμα χρέη επιχειρήσεων και ιδιωτών προς τα ασφαλιστικά Ταμεία! Στόχος να εξασφαλίσει ρευστότητα για τους ασφαλιστικούς φορείς και να τους διευκολύνει να “απαλλαγούν” από απαιτήσεις τις οποίες δεν μπορούν να εισπράξουν.

Τα πρώτα πακέτα προς πώληση θα περιλαμβάνουν παλιές οφειλές που δημιουργήθηκαν μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2014 και ποσά οφειλών άνω των 100.000 ευρώ. Δεν θα περιλαμβάνονται ληξιπρόθεσμες οφειλές αυτοαπασχολούμενων και ρυθμισμένα χρέη.

Φωτογραφίζοντας ως αρχιτέκτονα του σχεδίου τον υφυπουργό Εργασίας Νότη Μηταράκη, το πρακτορείο επικαλείται “δήλωση κυβερνητικού αξιωματούχου” και υποστηρίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση “σχεδιάζει να πουλήσει σε επενδυτές οφειλές δισεκατομμυρίων ευρώ προς τα ασφαλιστικά Ταμεία, για να λάβει άμεσα ρευστότητα και να διευκολύνει την ανάκτηση άλλων απαιτήσεων”.

Ο ανώνυμος αξιωματούχος φέρεται να έχει δηλώσει στο Reuters ότι «Υπάρχει η στρατηγική για την πώληση ληξιπρόθεσμων οφειλών (εισφορές κοινωνικής ασφάλισης που χρωστούν εταιρείες στα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας) που το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης δεν έχει καταφέρει να ανακτήσει τα προηγούμενα χρόνια».

Η ίδια κυβερνητική πηγή τόνισε: «Είναι ένας τρόπος να λάβουμε άμεσα χρήματα προκαταβολικά και να βελτιώσουμε τη δυνατότητα μας να επικεντρωθούμε στη συλλογή των πιο πρόσφατων ληξιπρόθεσμων οφειλών».

Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Νότης Μηταράκης, ηγείται του εν λόγω πλάνου και θέτει ως στόχο την πώληση ενός πρώτου πακέτου 12 δισ. ευρώ από συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές 35 δισ. ευρώ που έχουν εγγραφεί στα βιβλία των ασφαλιστικών ταμείων.

Παράλληλα, τονίζεται πως η διαδικασία δεν θα περιλαμβάνει τιτλοποίηση, γιατί η έκδοση καλυμμένων χρεωγράφων μπορεί να θεωρηθεί δανεισμός και να αντιμετωπίσει εμπόδια από την Eurostat.

Η κυβέρνηση, σύμφωνα με το Reuters, θα προσπαθήσει να πουλήσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές σε ιδιώτες, ώστε να λάβει προκαταβολική πληρωμή σε ρευστό.

Θα συμφωνήσει σε ένα σύστημα διαμοιρασμού των κερδών από το όποιο ποσό ανακτηθεί. Όμως οι αγοραστές θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν κάποιον διαχειριστή, όπως και τα εξειδικευμένα funds τα οποία αγοράζουν “κόκκινα” δάνεια από τις τράπεζες.

“Η κυβέρνηση θέλει να έχει οργανώσει την όλη διαδικασία ως το τέλος του έτους και να προχωρήσει με προπαρασκευαστικές εργασίες στο πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους, ώστε οι πωλήσεις να γίνουν στο δεύτερο τρίμηνο του 2020”, καταλήγει το Reuters..

.