«Ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί να εκφράσει τις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες»

3 Δεκεμβρίου 2019

Γιάννης Αμανατίδης
Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης – Πρώην υφυπουργός Εξωτερικών

Την πεποίθηση ότι η μετεκλογική πρακτική της κυβέρνησης απέχει από την προεκλογική της ρητορική εξέφρασε μιλώντας στην εκπομπή «One Talk» και τον Δημήτρη Μανιάτη, ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών και βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Αμανατίδης.

Όπως είπε «η ΝΔ βρίσκεται σε τέλεια αντίθεση με την προεκλογική ρητορική της. Σπαταλάει, ξοδεύει πολύ γρήγορα τον χρόνο και την αναμονή των πολιτών που την εξέλεξαν. Βλέπω σπασμωδικές αντιδράσεις. Διορισμούς κλπ».

«Η κυβέρνηση επέλεξε να δώσει πολλά σε λίγους και λίγα στους πολλούς» προσέθεσε για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη σχολιάζοντας πώς «έχει φθαρεί γρήγορα».

Σχετικά με τις εγγραφές μελών και την διαδικασία διεύρυνσης που συντελείται στον ΣΥΡΙΖΑ, επεσήμανε ότι «δεν υπάρχει η έντονη πολιτικοποίηση που υπήρχε το 1980-1981 και στην αρχή της μεταπολίτευσης. Το κλίμα τότε ήταν διαφορετικό. Πάντως, όσον αφορά τη δική μου εκλογική περιφέρεια, υπάρχει διπλασιασμός στις εγγραφές μελών».

«Για εμάς το στοίχημα έχει να κάνει με το πρόγραμμά μας για την επόμενη μέρα. Γιατί η επόμενη μέρα θα έρθει. Οι ανάγκες που έχει η κοινωνία, ούτε εκφράζονται, ούτε ικανοποιούνται, από την κυβέρνηση» τόνισε.

Ερωτηθείς για την ανάγκη αυτοκριτικής απάντησε πως αποτελεί «στοιχείο βελτίωσης», ενώ υποστήριξε ότι στον ΣΥΡΙΖΑ «πάντα συζητούσαμε ανοιχτά και υπήρχε σύνθεση. Υπάρχει διάλογος».

«Η αγωνία μας είναι να εκφράσουμε πραγματικά ως πολιτική πρωτοπορία, αυτό που θέλει η κοινωνία, στη νέα σύγχρονη εποχή. Για μια νέα Ελλάδα. Αλλιώς το κόμμα, το οποιοδήποτε κόμμα, δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τις ανάγκες για τις οποίες υπάρχει και να προχωρήσει» σημείωσε.

Για τη συνταγματική αναθεώρηση υπογράμμισε πώς «είναι η μεταρρύθμιση που δεν έγινε. Υπήρχε μεγάλη αντίθεση μεταξύ προτείνουσας και αναθεωρητικής Βουλής.

Η κυβερνητική αλλαγή δεν επέτρεψε να συνεχιστεί η μεταρρύθμιση.Τουλάχιστον προχώρησαν εννιά άρθρα. Ήταν ένα μετέωρο βήμα. Πολλά πράγματα που ωρίμασαν στην κοινωνία θα μπορούσαν να τεθούν στην διαδικασία».

Μιλώντας στη συνέχεια για την εκκλησία, σημείωσε πως «είναι του λαού. Ούτε η δεξιά ούτε η αριστερά του Κυρίου».

«Υπάρχουν θέματα, που άπτονται της εκκλησιαστικής περιουσίας και μπορούσαν να λυθούν με τη συνταγματική αναθεώρηση, αλλά και των διαφορών που υπάρχουν μεταξύ εκκλησίας και κράτους.

Υπάρχουν εκατέρωθεν διεκδικήσεις σε μια σειρά ζητήματα όπως η ακίνητη περιουσία, η οποία με αυτόν τον τρόπο μένει λιμνάζουσα» εξήγησε.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ στήριξε τα Πατριαρχεία, τις συνόδους, το άπλωμα του Ελληνισμού ταυτόχρονα με την Ορθοδοξία και κάναμε σημαντικές κινήσεις. Τόσο εκεί όσο και στο Άγιο Όρος. Ενισχύσαμε τις θετικές δράσεις που έκανε η εκκλησία, κρατώντας τον ελληνικό ιστό ενωμένο» πρόσθεσε.

Τέλος, σχολάζοντας την απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου να αναγνωρίσει την Αυτοκεφαλία της Ουκρανικής εκκλησίας είπε ότι «είναι δικαίωμα και απόλυτο προνόμιο του Οικονομικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως και του Πατριάρχη τα ζητήματα αυτά. Όπως ήταν το κάλεσμα της πανορθόδοξης οικουμενικής συνόδου, η οποία έγινε στην Κρήτη».

.