«Επιζήμια για τα εθνικά θέματα η …προβλεψιμότητα της ΝΔ»

10 Ιανουαρίου 2020

Γιάννης Αμανατίδης
Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης – Πρώην υφυπουργός Εξωτερικών

«Η προηγούμενη συνάντηση πρωθυπουργού της Ελλάδας, του Αλέξη Τσίπρα με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο είχε απτά αποτελέσματα, όπως ήταν η συμφωνία 3+1 για τον αγωγό EastMed» υπενθύμισε ο βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Αμανατίδης, στην αρχή της τοποθέτησής του, σήμερα στην ΕΡΤ1 και την εκπομπή «Απευθείας», αξιολογώντας ως «πενιχρά τα αποτελέσματα της πρόσφατης επίσκεψης του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ», αλλά και «της συνάντησης που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Τραμπ στον Λευκό Οίκο, την ώρα που κλιμακώνεται η τουρκική παραβατικότητα και προκλητικότητα».

Αυτό που ενόχλησε την αξιωματική αντιπολίτευση, όπως σημείωσε, ήταν «η προβλεψιμότητα με την οποία προσήλθε ως σύμμαχος η χώρα, στάση που επέλεξε να τηρήσει ο κύριος Μητσοτάκης, τόσο πριν από την επίσκεψη, όσο και κατά τη διάρκειά της».

Στάση την οποία, όπως υποστήριξε ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών, στη συνέχεια, ανασκεύασε η κυβέρνηση της ΝΔ στα γραπτά που έστειλε με την αναφορά: «Σταθερός σύμμαχος» αντί του «Προβλέψιμου».

«Tα αποτελέσματα που έφερε η επίσκεψη Μητσοτάκη στην Αμερική είναι αναντίστοιχα των αναγκών και των προσδοκιών της χώρας» σημείωσε.

«Ακόμα και σε αυτό το 1 λεπτό και 15 δεύτερα που μίλησε, στην ουσία, η απάντηση του Αμερικανού προέδρου στον πρωθυπουργό ήταν η εξομοίωση του Ερντογάν με την καγκελάριο της Γερμανίας Μέρκελ και τον πρόεδρο της Γαλλίας Μακρόν»- τηρώντας πολιτική ίσων αποστάσεων, «απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα και παραβατικότητα» όπως εξήγησε δίνοντας έμφαση στο γεγονός ότι «δεν αναφέρθηκε καθόλου σε αυτήν, ούτε στη συμφωνία που υπέγραψε ο Ερντογάν με τον Σάρατζ στη Λιβύη, την οποία έχουν καταδικάσει οι Ευρωπαίοι ηγέτες».

Καταλήγοντας, τόνισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είχε προειδοποιήσει την κυβέρνηση της ΝΔ, για τον τρόπο που ασκεί εξωτερική πολιτική στα εθνικά θέματα, αλλά δυστυχώς, στάθηκε… προβλέψιμη σε μία κρίσιμη συγκυρία για τη χώρα μας».

.