Η Τουρκία μεταφέρει χιλιάδες ισλαμιστές από τη Συρία στη Λιβύη με τα αεροσκάφη της Τουρκίας

13 Ιανουαρίου 2020

Η εφημερίδα Okaz που εκδίδεται στη Σαουδική Αραβία υποστηρίζει ότι οι τρομοκράτες του ISIS ετοιμάζονται να πάνε στην Ευρώπη με το αεροσκάφη της Τουρκίας, ενώ όσοι δεν έχουν διαβατήρια θα σταλούν στη Λιβύη.

O Hani Zahiri στη συνέχεια του άρθρου του ισχυρίζεται ότι ένας από τους βασικούς στόχους της τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης στη Συρία, ήταν η αποφυλάκιση 12000 τρομοκρατών του ISIS. Όσοι από αυτούς έχουν δυτικά διαβατήρια θα σταλούν στις χώρες τους.

Οι υπόλοιποι θα μεταφερθούν στη Λιβύη για την επίτευξη των τουρκικών στόχων στην περιοχή.Καθημερινά αδειάζουν πλοιάρια γεμάτα τρομοκράτες στα παράλια της Λιβύης.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που γίνονται τέτοιοι ισχυρισμοί, καθώς πριν ένα μήνα ο εκπρόσωπος Τύπου του στρατηγού Χαφτάρ, Αχμέντ αλ Μεσμάρι είχε προειδοποιήσει πως τέτοια σχέδια υπάρχουν και είναι έτοιμα να τεθούν σε εφαρμογή.

«H Τουρκία θα μπορούσε να στείλει τους τρομοκράτες που κρατούνται από κουρδικές δυνάμεις σε στρατόπεδα κράτησης στη Λιβύη μέσω των λιμένων και των αεροδρομίων της Τρίπολης, της Misrata και της Zuwara, τα οποία εμπίπτουν στον έλεγχο της κυβέρνησης της Τρίπολης του Fayez al-Sarraj.

” Οι πυρήνες του ISIS βρίσκονται τώρα υπό τον έλεγχο της Τουρκίας και επιδιώκουν να τα μεταφερθούν σε ένα ασφαλές καταφύγιο. Η Λιβύη θα μπορούσε να είναι ο προορισμός τους λόγω του κενού ασφαλείας εδώ », προειδοποίησε ο Μεσμάρι .

Ο διανοούμενος SamiSeref στην εφημερίδα Masri el Yom επισημαίνει τον κίνδυνο που ενδεχομένως να απειλεί ακόμα κι εμάς από την τουρκική διείσδυση στη Σομαλία. Οι αξιωματικοί και οι στρατιώτες στη Σομαλία, γράφει, διδάσκονται την τουρκική γλώσσα και κάθε πρωί μαζί με τον εθνικό ύμνο τους παιανίζουν ένα τουρκικό εμβατήριο το Izmir Marsi που έψαλαν οι άνδρες του Κεμάλ κατά την είσοδο τους στην Σμύρνη.

Ιορδανία: Ανησυχία βασιλιά Αμπντάλα για επανεμφάνιση ΙΚ σε Συρία και Ιράκ

Το Ισλαμικό Κράτος επανεγκαταστάθηκε στη νοτιοανατολική Συρία και το δυτικό Ιράκ, προειδοποίησε σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο France 24 o βασιλιάς Αμπντάλα της Ιορδανίας, ο οποίος σύντομα θα επισκεφθεί τις Βρυξέλλες, το Στρασβούργο και το Παρίσι.

Στη διάρκεια της περιοδείας του ο Αμπντάλα επιθυμεί να συζητήσει με τους Ευρωπαίους εταίρους του τον καλύτερο τρόπο «να πέσουν οι τόνοι» στην περιοχή μετά την όξυνση της έντασης μεταξύ των ΗΠΑ και τ0υ Ιράν.

«Αυτό που με ανησυχεί περισσότερο είναι η επανεμφάνιση και η άνοδος της ισχύος του ΙΚ στη διάρκεια της φετινής χρονιάς, όχι μόνο στη νοτιοανατολική Συρία, αλλά και στο δυτικό Ιράκ», τόνισε.

«Κάτι τέτοιο θα αποτελέσει πρόβλημα για τη Βαγδάτη και εμείς θα πρέπει να είμαστε εκεί για να βοηθήσουμε τους Ιρακινούς να αντιμετωπίσουν αυτή την απειλή που μας αφορά όλους, όχι μόνο στην περιοχή αλλά και την Ευρώπη και όλο τον κόσμο», εκτίμησε ο βασιλιάς της Ιορδανίας.

Στην ατζέντα των συζητήσεων που θα έχει ο Αμπντάλα με τους Ευρωπαίους θα είναι επίσης η ένταση μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν. «Μέχρι στιγμής φαίνεται ότι υπάρχει αποκλιμάκωση. Ελπίζουμε ότι θα συνεχιστεί αυτή η τάση», επεσήμανε.

«Όσα συμβαίνουν στην Τεχεράνη θα έχουν επιπτώσεις στη Βαγδάτη, το Αμάν, τη Βηρυτό και στην ισραηλινοπαλαιστινιακή διαδικασία ειρήνευσης», εκτίμησε ο βασιλιάς Αμπντάλα, εκφράζοντας την ελπίδα ότι «τους επόμενους μήνες θα μπορέσουμε να βρούμε τους σωστούς τόνους για την περιοχή ώστε να μειώσουμε τη θερμοκρασία».

Σε ό,τι αφορά τη Λιβύη, όπου βρίσκεται σε ισχύ εκεχειρία έπειτα από μεσολάβηση της Τουρκίας και της Ρωσίας έπειτα από εννέα μήνες σφοδρών συγκρούσεων κοντά στην πρωτεύουσα Τρίπολη, ο Ιορδανός βασιλιάς κατήγγειλε «τις ενισχύσεις με ξένους μαχητές από τη Συρία».

«Πολλές χιλιάδες ξένοι μαχητές έφυγαν από την Ιντλίμπ μέσω των βόρειων συνόρων (της Συρίας) και έφτασαν στη Λιβύη», δήλωσε. Το θέμα αυτό «θα αποτελέσει θέμα σημαντικών συζητήσεων» με τους Ευρωπαίους, διαβεβαίωσε.

Σύμφωνα με έκθεση εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ για τη Λιβύη, η Ιορδανία, όπως και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι μεταξύ των χωρών που παραβίασαν το εμπάργκο όπλων που επιβλήθηκε στη Λιβύη το 2011 και έστειλε στρατιωτικό εξοπλισμό στον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, τον ισχυρό άνδρα της ανατολικής Λιβύης ο οποίος προσπαθεί από τον Απρίλιο του 2019 να καταλάβει την Τρίπολη.

Η Τουρκία, που στηρίζει την κυβέρνηση εθνικής ενότητας του πρωθυπουργού Φαγιεζ αλ Σάρατζ, προσφέρει στρατιωτικό υλικό στα στρατεύματά του, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

.