Εδώ είναι 18 πραγματικά εκπληκτικά γεγονότα για τη συντριβή του χρηματιστηρίου του 2020,

10 Μαρτίου 2020

Γράφει ο Δημοσιογράφος Νίκος Βάνης.

Aπό την «πόλη του χρήματος

Δεν έχουμε δει κάτι τέτοιο από τότε που ξέσπασε η τελευταία οικονομική κρίση το 2008. Η Wall Street έχει πιαχτεί από ένα τεράστιο φόβο και η αστάθεια που βλέπουμε θα ήταν αδιανόητη πριν από μερικούς μήνες. Τη Δευτέρα, ο Dow Jones Industrial Average υποχώρησε 2.013 μονάδες. Για να το θέσουμε σε μια προοπτική, η μεγαλύτερη μείωση της ημέρας που παρατηρήσαμε το 2008 ήταν μόλις 777 μονάδες. Μια διαφωνία μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας σχετικά με τις τιμές του πετρελαίου σε συνδυασμό με την αυξανόμενη ανησυχία για τον κοροναϊό έσπρωξε πολλούς εμπόρους σε κατάσταση πανικού, και το αποτέλεσμα ήταν απολύτως εκπληκτικό. Ας ελπίσουμε ότι οι τιμές των μετοχών θα ανακάμψουν καθόλη τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας, αλλά πολλοί ειδικοί προειδοποιούν ότι αυτή είναι μόνο η αρχή της σφαγής. Η συντριβή του χρηματιστηρίου του 2020 είναι εδώ και οι απώλειες είναι ήδη συγκλονιστικές. Απλά εξετάστε αυτά τα γεγονότα …

# 1 Παρακολουθήσαμε μόνο τη μεγαλύτερη μείωση μιας ημέρας στο χρηματιστήριο . Το παλιό ρεκόρ των 1.190 μονάδων τέθηκε μόλις στις 27 Φεβρουαρίου, και η πτώση τη Δευτέρα έσπασε πάνω από 800 πόντους .

# 2 Η μείωση της τάξης του 7,79% για το Dow ήταν η μεγαλύτερη μερική πτώση ποσοστού από την 15η Οκτωβρίου 2008.

Τα αποθέματα # 3 πέθαναν τόσο γρήγορα το πρωί της Δευτέρας ότι ένας βασικός διακόπτης αγοράς ξεκίνησε μόλις λίγα λεπτά μετά το κουδούνι ανοίγματος.

# 4 Ήταν η πρώτη φορά από το 1997 που πυροδοτήθηκε ένας διακόπτης ισχύος στην αγορά.

# 5 Συνολικά, ο Dow Jones Industrial Average είναι τώρα κάτω από το 19 τοις εκατό από το υψηλό όλων των εποχών που είδαμε μόλις πριν από τρεις εβδομάδες.

# 6 Το S & P 500 είναι επίσης κάτω 19 τοις εκατό από την κορυφή της αγοράς.

# 7 Το Russell 2000 κατέγραψε πτώση 23,5% και τώρα βρίσκεται σταθερά στην αγορά του bear.

# 8 Τη Δευτέρα, το “μεγάλο πέντε” της τεχνολογίας έχασε περισσότερα από 320 δισεκατομμύρια δολάρια στην αγοραία αξία.

# 9 Σύμφωνα με το Zero Hedge , ο συνολικός όγκος συναλλαγών των ΗΠΑ “σε βάση κινητού μέσου 10 ημερών είναι τώρα υψηλότερος από ό, τι κατά τη διάρκεια της κατάρρευσης του 2008.” Με άλλα λόγια, τα αποθέματα βγαίνουν με ντάμπινγκ με ρυθμό που απολύτως αποπνέει.

# 10 Η απόδοση των 10ετών ομολόγων του Δημοσίου μειώθηκε κάτω από το 0,5% τη Δευτέρα για πρώτη φορά.

# 11 Η τιμή του πετρελαίου έπεσε περισσότερο από 24 τοις εκατό κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Δευτέρας.

# 12 Αυτό αντιπροσωπεύει τη δεύτερη μεγαλύτερη μείωση της τιμής του πετρελαίου ανά ημέρα.

# 13 Ο τομέας ενέργειας της S & P 500 υποχώρησε 20 τοις εκατό τη Δευτέρα, και αυτή ήταν η χειρότερη μέρα για αυτόν τον δείκτη που έχουμε δει ποτέ.

# 14 Όλες οι μεγάλες μετοχές των αμερικανικών τραπεζών μειώθηκαν κατά διψήφια ποσοστά κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Δευτέρας.

Οι # 15 ευρωπαϊκές μετοχές μειώνονται τώρα συνολικά κατά 22,5% από την κορυφή της αγοράς.

# 16 Ο Δείκτης Χρηματοοικονομικών Καταστάσεων των ΗΠΑ του Bloomberg είναι τώρα “ο πιο στενός” από την τελευταία οικονομική κρίση. Αυτό έχει πολύ σοβαρές συνέπειες για την «πραγματική οικονομία».

# 17 Από το τέλος του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου, υπήρξαν 12 επίσημες οικονομικές κρίσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες. 8 από τις οποίες προηγήθηκαν αγορές ψαριών και 3 από αυτές προηγήθηκαν διόρθωσης της αγοράς .

# 18 Το μόνο που θα πάρει είναι μια ακόμη αρκετά κακή μέρα, και όλοι οι μεγάλοι χρηματιστηριακοί δείκτες των ΗΠΑ θα βρίσκονται στην επικράτεια της αγοράς.

Βραχυπρόθεσμα, ελπίζουμε να δούμε τουλάχιστον κάπως μια αναπήδηση. Ο Πρόεδρος Trump υπόσχεται έκτακτη φορολογική ελάφρυνση και η Fed έχει ανταποκριθεί σε όλη αυτή τη σφαγή κάνοντας αυτό που κάνει καλύτερα …

Στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων προσπαθειών του να διασφαλίσει ότι οι αγορές ή οι συμφωνίες επαναγοράς λειτουργούν σωστά, η κεντρική τράπεζα δήλωσε ότι θα αυξήσει το ποσό που προσφέρει σε πράξεις μίας ημέρας από 100 δισεκατομμύρια δολάρια σε 150 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι την Πέμπτη.
Κάθε φορά που βλέπουμε μια έκρηξη πανικού στην αγορά, η Fed είτε πρόκειται να μειώσει τα επιτόκια είτε να πλημμυρίσει το σύστημα με περισσότερα χρήματα.

Και δεδομένου ότι δεν υπάρχει πολύς χώρος για να μειωθούν τα επιτόκια, η Fed θα αναγκάζεται όλο και περισσότερο να κάνει χρήση της δεύτερης επιλογής.

Αλλά αν αυτός ο κορωναϊός συνεχίζει να εξαπλώνεται σε όλη την υδρόγειο, καμία ποσότητα χειραγώγησης της Fed δεν πρόκειται να διορθώσει τα πράγματα. Ακολουθεί ο τρόπος με τον οποίο ένας αναλυτής περιγράφει πόσοι επενδυτές αισθάνονται αυτή τη στιγμή …

“Θέλουν έξω. Μεγάλη ώρα. Πέφτει ο ουρανός. Βγείτε έξω, βγείτε όσο μπορείτε. Τα δεινά της Wall Street πρέπει να χτυπήσουν τελικά την οικονομία της Main Street. ”
Η οικονομική δραστηριότητα σε ολόκληρο τον κόσμο σβήνει και ο οικονομικός αντίκτυπος αυτού του ιού θα συνεχίσει να επιδεινώνεται μέχρι να φτάσει τελικά η κρίση αυτή.

Δεν ξέρουμε αν πρόκειται για την επόμενη εβδομάδα, τον επόμενο μήνα ή τον επόμενο χρόνο.

Μέχρι τότε, πολλοί επενδυτές “δεν πρόκειται να επανέλθουν στο χρηματιστήριο” …

“Βλέπουμε τον πανικό στον ορίζοντα εξαιτίας του φόβου”, λέει ο RJ Grant, διευθυντής της διαπραγμάτευσης μετοχών στην επενδυτική τράπεζα KBW. “Η αβεβαιότητα είναι αυτό που προκαλεί όλα αυτά. Γνωρίζουμε ότι πρόκειται να υπάρξει οικονομικός αντίκτυπος, αλλά απλά δεν γνωρίζουμε πόσο μεγάλο. Μέχρι να φθάσουμε στη σαφήνεια, οι άνθρωποι δεν πρόκειται να επιστρέψουν στο χρηματιστήριο, αυτό είναι σίγουρο. ”
Με άλλα λόγια, τα πράγματα μπορεί να μην επανέλθουν στο φυσιολογικό για το χρηματιστήριο για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Νωρίτερα φέτος, ένα επικό “λιώνει” ώθησε τις τιμές των μετοχών στα πιο υπερτιμημένα επίπεδα που έχουμε δει ποτέ στην ιστορία των ΗΠΑ. Ήταν αναπόφευκτο να πέσουν δραματικά σε κάποιο σημείο και φαίνεται ότι ο φόβος αυτής της επιδημίας είναι το άχυρο που τελικά έσκασε τη φούσκα.

Αλλά ακόμα και μετά το τεράστιο σφαγείο που έχουμε ήδη δει, τα αποθέματα εξακολουθούν να είναι υπερβολικά υπερτιμημένα. Προκειμένου οι δείκτες τιμών προς πωλήσεις και τιμές προς κέρδη να επιστρέψουν στους μακροπρόθεσμους μέσους όρους τους, θα χρειαζόταν πιθανώς οι τιμές των μετοχών να μειωθούν κατά 30 έως 40 τοις εκατό.

Φυσικά το σύστημά μας δεν είναι σε καμία κατάσταση να χειριστεί μια μείωση αυτού του μεγέθους. Συνεχίστε να παρακολουθείτε μια κρίση των παραγώγων εάν τα αποθέματα συνεχίσουν να μειώνονται, επειδή είναι πιθανό ότι θα δούμε κάποια μεγάλα προβλήματα εκεί. Το σύστημά μας είναι σχεδιασμένο να λειτουργεί σε πολύ σταθερούς χρόνους και το είδος της αστάθειας που παρατηρούμε σήμερα μπορεί να προκαλέσει καταστροφικές απώλειες πολύ γρήγορα όπως ακριβώς είδαμε και το 2008.

Εξακολουθούμε να μην γνωρίζουμε εάν αυτή η επιδημία του κοροναϊού θα είναι μια μικρή πανδημία που θα σκοτώσει μόνο χιλιάδες ανθρώπους ή αν πρόκειται για μια πραγματικά ιστορική πανδημία που θα σκοτώσει εκατομμύρια .

Θα ελπίζουμε στο καλύτερο, αλλά θα συνεχίσουμε να προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο.

Εν τω μεταξύ, πείτε μια προσευχή για τις φτωχές ψυχές που εξακολουθούν να έχουν χρήματα στο χρηματιστήριο, επειδή οι μέρες μπροστά είναι πιθανό να είναι πολύ αγχωτικές για αυτούς.

.