Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Αμερικής,μείωσε τα επιτόκια ουσιαστικά στο μηδέν την Κυριακή και ξεκίνησε ένα τεράστιο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ύψους 700 δισεκατομμυρίων δολαρίων

18 Μαρτίου 2020


Γράφει ο Δημοσιογράφος Νίκος Βάνης.

Aπό την «πόλη του χρήματος

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Αμερικής, λέγοντας ότι “η επιδημία του κοροναϊού έχει βλάψει τις κοινότητες και έχει διαταράξει την οικονομική δραστηριότητα σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών”, μείωσε τα επιτόκια ουσιαστικά στο μηδέν την Κυριακή και ξεκίνησε ένα τεράστιο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ύψους 700 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να προστατεύσει την οικονομία από τις επιπτώσεις του ιού.

Το νέο επιτόκιο των χρηματικών ταμείων, το οποίο χρησιμοποιείται ως σημείο αναφοράς τόσο για τη βραχυπρόθεσμη χορήγηση δανείων σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα όσο και για την κάλυψη πολλών ποσοστών κατανάλωσης, θα στοχεύει πλέον στο 0% -0,25% σε σχέση με ένα στόχο από 1% έως 1,25%.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των χρηματιστηριακών αγορών έφθασαν τα επίπεδα “μείωσης” κατά 5% χαμηλότερα, κίνηση που πραγματοποίησε η CME Futures Exchange για να μειώσει τον πανικό στις αγορές. Καμία τιμή δεν μπορεί να διαπραγματευτεί κάτω από αυτό το κατώτατο όριο, μόνο σε υψηλότερες τιμές από ό, τι το όριο του 5%.

Τα Dow Jones Industrial Average futures ήταν κλειστά κατά περισσότερο από 1.000 πόντους, προκαλώντας το όριο down-level. Τα συμβόλαια S & P 500 και Nasdaq 100 ήταν επίσης στα οριακά όρια τους.

Καθώς η χρηματιστηριακή αγορά είχε την χειρότερη μέρα της σε 30 χρόνια την Πέμπτη, οι πελάτες σε ένα υποκατάστημα της Bank of America στο Midtown Manhattan, το οικονομικό κέντρο της Νέας Υόρκης, δέχτηκαν να πάρουν μετρητά από τους λογαριασμούς τους – μερικές φορές δεκάδες χιλιάδες δολάρια κάθε φορά.

Τόσοι πολλοί άνθρωποι ζήτησαν τεράστια ποσά ότι το υποκατάστημα της τράπεζας, στην οδό 52nd Street και Park Avenue, έτρεξε προσωρινά από $ 100 λογαριασμούς για να εκτελέσει μεγάλες αναλήψεις, σύμφωνα με τρία άτομα εξοικειωμένα με τις δραστηριότητες του υποκαταστήματος. Η έλλειψη που χτυπήθηκε μετά από ένα εξάνθημα αιτήσεων για όσο και 50.000 δολάρια, 

.