Οι ειδικοί υγείας λένε ότι ήρθε η ώρα να προετοιμαστούν για παγκόσμια εξάπλωση σε όλες τις ηπείρους.

3 Μαρτίου 2020

Γράφει ο Δημοσιογράφος Νίκος Βάνης.

«Είμαστε σε μια καμπή»: Η επιδημία του κοροναϊού μοιάζει περισσότερο με μια πανδημία
Οι ειδικοί υγείας λένε ότι ήρθε η ώρα να προετοιμαστούν για παγκόσμια εξάπλωση σε όλες τις ηπείρους.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο μηνών, καθώς η επιδημία του Covid-19 του κορωναϊού έπεσε σε παγκόσμια απειλή, οι χώρες σε όλο τον κόσμο έχουν μπερδέψει για να επιβάλουν απαγορεύσεις ταξιδίων, εκατομμύρια καραντίνας και να απομονώσουν άρρωστα άτομα σε μια προσπάθεια να σταματήσουν την εξάπλωση του νέου ιού.

Ωστόσο, από τη Δευτέρα, υπήρχαν περισσότερες από 79.000 περιπτώσεις Covid-19 σε τουλάχιστον 29 χώρες , συμπεριλαμβανομένων των περιπτώσεων διόγκωσης στην Ιταλία, το Ιράν και τη Νότια Κορέα που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια μιας νύχτας, καθώς και μια συνεχιζόμενη επιδημία σε ένα κρουαζιερόπλοιο από την Ιαπωνία .

Η πιθανότητα να βρεθούμε σε μια πανδημία – μια νέα ασθένεια που εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο – ή ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα, φαίνεται υψηλότερη από ό, τι πριν από μόλις μια εβδομάδα .

“Το παράθυρο ευκαιρίας [για τη συγκράτηση του ιού] μειώνεται, οπότε πρέπει να δράσουμε γρήγορα πριν κλείσει τελείως”, ανέφερε την Παρασκευή ο Γενικός Διευθυντής της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Άλλοι ειδικοί της δημόσιας υγείας πιστεύουν ότι το παράθυρο έχει ήδη κλείσει. Λένε ότι οι ανησυχητικές νέες εξελίξεις στον τρόπο με τον οποίο εξαπλώνεται η ασθένεια υποδηλώνουν ότι ο ιός μπορεί να μην είναι πλέον δυνατός.

“Δεν νομίζω ότι η απάντηση κλείνει τον κόσμο για να σταματήσει αυτόν τον ιό. Είναι ήδη έξω », δήλωσε ο Michael Osterholm, διευθυντής του Κέντρου Έρευνας και Πολιτικής του Πανεπιστημίου της Μινεσότα για τη Μολυσματική Νόσου.

“Όταν αρκετές χώρες έχουν εκτεταμένη μετάδοση, τότε η εξάπλωση σε άλλες χώρες είναι αναπόφευκτη”, δήλωσε ο Anthony Fauci, επικεφαλής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων. “Δεν μπορεί κανείς να κλείσει τον υπόλοιπο κόσμο.”

Εάν η εξάλειψη της εξάπλωσης του ιού αποκλείεται όλο και περισσότερο, οι υπάλληλοι της υγειονομικής περίθαλψης θα πρέπει να αποδεχτούν ότι είναι παντού και να μεταβούν σε μια νέα φάση στη στρατηγική τους αντιμετώπισης. (Για να είναι σαφές, μια εστία ασθένειας μπορεί να γίνει πανδημία χωρίς να είναι ιδιαίτερα σοβαρή ή θανατηφόρος.)

“Είμαστε σε μια κρίσιμη καμπή στην επιδημία Covid-19”, δήλωσε ο Lawrence Gostin , καθηγητής παγκόσμιας νομοθεσίας για την υγεία στο Πανεπιστήμιο του Georgetown. “Πρέπει να προετοιμαστούμε για την προβλεπόμενη πιθανότητα, ακόμα και την πιθανότητα, ότι το Covid-19 μπορεί σύντομα να γίνει μια πανδημία που πλήττει χώρες σε όλες σχεδόν τις ηπείρους”.

.