άρθρο -παρέμβαση του Νίκου Νικολόπουλου

30 Απριλίου 2020

Η Ανάσταση του Θεανθρώπου και ο κοσμικός Γολγοθάς

Φέτος ο Ελληνισμός όπως και όλη η ανθρωπότητα ανεβαίνουν ένα νέο Γολγοθά. Ανεβαίνουμε όλοι ένα μονοπάτι δύσβατο, όμως εμείς οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί τον ανεβαίνουμε, αλλά προσδοκώντας Ανάσταση, αφού ο Κύριος μας “θανάτον θάνατω πατήσας”.
Βεβαίως είναι δύσκολο και επικίνδυνο τόσο για την υγεία και την ζωή του ανθρώπου, όσο και για την διαφύλαξη των διαχρονικών, πνευματικών και ηθικών θησαυρών. Ανέστη, όμως στα αλήθεια ο Χριστός εις πείσμα ανθρώπων και δαιμόνων, για να μας υπενθυμίζει «ὅτι ἐγερθεὶς ἐκ νεκρῶν οὐκέτι ἀποθνήσκει, θάνατος αὐτοῦ οὐκέτι κυριεύει» .

Με την Ανάσταση του Χριστού απαντάται καθολικά και αμετάκλητα κάθε αμφιβολία και αδιέξοδο του ανθρώπινου νου στο ερώτημα και στην σκέψη του θανάτου. Δυστυχώς, όμως αναπάντεχα ζήσαμε με βαθύ πόνο ψυχής την “πρόνοια” των κυβερνώντων για την δημόσια υγεία να εφαρμόζεται με έναν παροξυστικό και ασεβή τρόπο, που έφθασε στην απαγόρευση συνταγματικών κατωχυρωμένων ατομικών δικαιωμάτων, όπως είναι οι Χριστιανικές λατρευτικές μας ανάγκες ακόμα και οι εκδηλώσεις του θρησκευτικού συναισθήματος μέσα από τα πατροπαράδοτα Πασχαλινά ήθη και έθιμα.
Απαγόρευσαν οι κυβερνώντες την υπενθύμιση του ιερού πάθους και της Ανάστασης, ακόμη και από τον ήχο μιας καμπάνας ή την απόδοση τιμών στο νεκροταφείο. Τα ποινικοποίησαν αφού προηγουμένως τους έδωσαν περιεχόμενο αντικοινωνικής συμπεριφοράς. Υποχρέωσαν τους λειτουργούς να θυμιατίζουν άδεια στασίδια και να ευλογούν άδειες καρέκλες και να καλούν να προσέλθουν σε καταναγκαστικώς ΑΠΟΝΤΕΣ πιστοί “ΜΕΤΑ ΦΟΒΟΥ ΘΕΟΥ ΠΙΣΤΕΩΣ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗΣ ΠΡΟΣΕΛΘΕΤΕ”… να μην μεταλάβουν Σώμα και Αίμα . Χριστού. Και διέταξαν ως “διώκτες Χριστιανών”, όσοι κρυφά κοινώνησαν,. τότε αυτόφωρο και στον Εισαγγελέα. Μα ποιο είναι επιτέλους το ποινικό αδίκημα; Ποιος είναι ο νόμος που απαγορεύει την ένωση του πιστού με τον Θεό; Από πότε ο Θεός “μολύνει”;
Όλα αυτά συνέβησαν στην Ελλάδα του “σωτήριου έτους 2020”, όμως στην γείτονα Βουλγαρία η 58χρονη Ράντκα Πέτροβα, και εν μέσω κορονοϊού,πήγε στο ναό, συμμετείχε στην Θεία Λειτουργία και όπως είπε δεν φοβάται «αυτόν τον ιό», διότι «η εκκλησία είναι τόπος ίασης». «Ήρθα επειδή η πίστη μου είναι δυνατή και δεν φοβάμαι» δήλωσε αυτολεξεί μετά την Αναστάσιμη Λειτουργία στα ΜΜΕ. Η Ορθόδοξη Χριστιανή Βουλγάρα, ωστόσο δεν παρέλειψε να φορά μάσκα και με έμφαση να υπογραμμίσει: «Θυμάμαι τις εποχές του κομμουνισμού που έφιπποι αστυνομικοί περικύκλωναν εκκλησίες για να εκφοβίζουν τους πιστούς».
Κατέληξε δε, η ίδια : «Είναι ένας ιός, θα τον νικήσουμε… Χριστός ανέστη! Σήμερα γιορτάζουμε την ελπίδα σε μια θάλασσα απελπισίας».
Πώς να μην θαυμάσει κανείς την πίστη των χιλιάδων Ορθοδόξων λαϊκών και ιερωμένων της Βαλκανικής χερσονήσου,που με την ίδια βέβαια πίστη προσήλθαν και συμμετείχαν στο πάθος, την Ανάσταση και από το κοινό ποτήριο μετάλαβαν ΣΩΜΑ και ΑΙΜΑ ΧΡΙΣΤΟΥ

Μπορεί η Βουλγαρική Ορθόδοξη Εκκλησία, όπως και άλλες Εκκλησιαστικές ηγεσίες γειτονικών χωρών να επικρίνονται από τους γνωστούς κύκλους του ορθολογισμού, διότι κρατούν ανοικτούς τους ναούς και δεν εμποδίζουν τους πιστούς να φιλούν εικονίσματα και οι ιερείς να προσφέρουν τη Θεία μετάληψη στους πιστούς, αλλά είχαν συμμετοχή στο μυστήριο και μέγα γεγονός της Ανάστασης .
Εμείς βιώσαμε (;;) Πάσχα εξ αποστάσεως … Χωρίς να ήμαστε «ΣΥΝΗΓΜΕΝΟΙ» όπως ο Αναστάς Ιησού μας παρήγγειλε, παρότι όμως εμείς θέλουμε Εκείνος να κρατήσει την υπόσχεση Του και να είναι «ΕΝ ΤΩ ΜΕΣΩ ΗΜΩΝ», όμως χωρίς συμπροσευχή, χωρίς κοινή λατρεία, χωρίς κοινό ποτήριο…χωρίς … χωρίς … Μα δεν ακούσαμε ποτέ ότι: «ΕΝ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΕΥΛΟΓΕΙΤΕ ΤΟΝ ΘΕΟΝ»; Νίκησε ο φόβος του θανάτου και γίναμε «ώσπερ οι λοιποί οι μη έχοντες ελπίδα»; Μα λέγουν η επιστήμη ορίζει κλπ κλπ ΣΩΣΤΑ δεν αντιλέγω αλλά…
Αλήθεια στην μετά κορονοϊού εποχή για να παραμείνουμε πιστοί Ορθόδοξοι Χριστιανοί θα θέλουμε «ΓΝΩΣΙΝ ΑΓΝΩΣΤΟΝ ΓΝΩΝΑΙ…»; Μα τότε δεν θα μιλούμε πια για ΠΙΣΤΗ αλλά για επιστημονικές ανακαλύψεις και με εργαστηριακές αποδείξεις Ναι, αλλά …
«ΕΙ ΓΑΡ ΠΙΣΤΕΥΟΜΕΝ ΟΤΙ ΙΗΣΟΥΣ ΑΠΕΘΑΝΕΝΚΑΙ ΑΝΕΣΤΗ»,
ή ότι « ΝΙΚΑΤΕ ΦΥΣΕΩΣ ΤΑΞΙΣ»,
ή «ΕΚ ΛΑΓΟΝΩΝ ΑΓΝΩΝ,ΥΙΟΝ ΠΩΣ ΕΣΤΙ ΤΕΧΘΗΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ;»
Ξεχάσαμε ότι «ΟΥ ΦΕΡΕΙ ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟΝ ΕΡΕΥΝΑ»
Ήρθε ο καιρός να τοποθετηθεί ο καθένας μας ξεκάθαρα με βάση την ΠΙΣΤΗ του, τους ιερούς κανόνες και την ιερά παράδοση !
Στα μυαλά πολλών κυβερνώντων το θρησκευτικό συναίσθημα δυστυχώς είναι ιδιωτική υπόθεση, για τον ιδιωτικό χώρο και οι δημόσιες εκδηλώσεις του δεν έχουν θέση στον “σύγχρονο” παγκοσμιοποιημένο πολιτισμό της Νέας Τάξης.
Με τον ίδιο τρόπο που οι γέροι πεθαίνουν στα γκέτο της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Γαλλίας, των ΗΠΑ και αλλού, χωρίς καν να καταγράφονται στους ανώνυμους αριθμούς των θυμάτων της πανδημίας, με τον ίδιο τρόπο που σκάβονται μαζικοί τάφοι όπου τα κλαρκ αποθέτουν τους νεκρούς στην Ν. Υόρκη, με τον ίδιο τρόπο η υπενθύμιση του ιερού πάθους και της Ανάστασης ακόμα και από τον ήχο μιας καμπάνας ή η απόδοση τιμών στο νεκροταφείο αναγορεύονται σε αντικοινωνική συμπεριφορά!

«Νόμοι τε πάντες ξυνεταράχθησαν οἷς ἐχρῶντο πρότερον περὶ τὰς ταφάς» (Θουκιδίδης – Ιστορίαι2, 52.4) [«τα έθιμα, προς τα οποία συμμορφωνόταν έως τότε, προκειμένου περί ενταφιασμού, καταπατήθηκαν όλα», περιγράφοντας την ανομία που επέφερε ο λοιμός της Αρχαίας Αθήνας]
Ξεκάθαρα χωρίς περιστροφές πιστεύω ότι οι εκκλησίες πρέπει ελεύθερα να λειτουργούν αφού είναι νοσοκομεία «ψυχής τε και σώματος».
Ούτε ο ιός, ούτε και η νέα προσπάθεια από-ιεροποίησης των Ελλήνων θα μας νικήσουν, γιατί τα δικά μας «στρατεύματα» πίστης και κοινωνικής ενσυναίσθησης, είναι υπέρτερα. Η ελπίδα της Θείας Ανάστασης είναι αυτή που καταργεί το φόβο του θανάτου και παρακινεί τον άνθρωπο για εσωτερική πνευματική και ψυχική ολοκλήρωση και αφήνει σε δεύτερη μοίρα τις ευτελείς και θνησιγενείς αξίες της ύλης. Είναι η ίδια παράδοση που γέννησε το ‘ 21, το ‘ 40 που έκανε τους Έλληνες να αγαπούν τις αξίες της πατρίδας, της θρησκείας, της οικογένειας και τους μετέβαλε σε ήρωες και δόξασε το υπέρτατο αγαθό της Ελευθερίας.
Σκεφτήκαμε εάν ο κορωνοιός ξαναγυρίσει τα προσεχή ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ οι “διώκτες των πιστών” θα βάλουν και πάλι αστυνομικούς έξω από τους κλειδαμπαρωμένους Ιερούς Ναούς να “τρομοκρατούν” ή ακόμα και να συλλαμβάνουν τους “επικίνδυνους” Χριστιανούς;
Αλήθεια θα επιτρέψουμε και πάλι τότε να παρεμποδίσουν, να διαπομπεύσουν πολίτες ή και να απαγορεύσουν με ποινή φυλάκισης, όσους πιστούς Χριστιανούς επιθυμούν να εκτελέσουν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα; Θα επιτρέψουμε να συνεχίζεται στο διενεκές η παραβίαση θεμελιωδών άρθρων του Συντάγματος, παρότι δεν επιτρέπεται ούτε στη Κυβέρνηση, ούτε στη Βουλή, ούτε στη Δικαιοσύνη να φαλκιδεύουν τα θρησκευτικά και ατομικά δικαιώματα ;
Ε, λοιπόν ΟΧΙ!
Εμείς σε πείσμα όλων «ντόπιων και ξένων» εθνομηδενιστων και διεθνιστών και των λοιπών δυνάμεων της «ΝΕΑΣ ΤΑΞΗΣ πραγμάτων,του αιώνος τούτου» με πίστη στις αξίες τις αρχές και τις αστείρευτες δυνάμεις μας,αλλά προπαντός κυρίως λόγω της αναστάσιμης Ορθόδοξης παράδοσης των Ελλήνων, που υπήρξε μία από τις βασικές κινητήριες δυνάμεις, που καθόρισε την σχέση μας ανάμεσα στην ζωή και τον θάνατο και κράτησε το γένος αδούλωτο.
Δηλώνουμε πως θα τα καταφέρουμε αυτή την φορά … “έως το φως έχωμεν ίνα μη σκοτία εμάς καταλάβει….”
Η ζωή θριαμβεύει αενάως επί του θανάτου, σωματικού και πνευματικού.
Η Ανάσταση του Θεανθρώπου και του ανθρώπου συντελέστηκε πανηγυρικά Χριστός Ανέστη χρόνια πολλά και ευλογημένα


Νίκος Ι. Νικολόπουλος
Ανεξάρτητος Βουλευτής Ν. Αχαίας
Πρόεδρος Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος

.