Με τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Κων. Τσιάρας παρατείνεται το δικαστικό έτος από 1η έως και τις 15 Ιουλίου και από 1η Σεπτεμβρίου έως και 15 Σεπτεμβρίου.

24 Απριλίου 2020

Με τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Κων. Τσιάρας παρατείνεται το δικαστικό έτος από 1η έως και τις 15 Ιουλίου και από 1η Σεπτεμβρίου έως και 15 Σεπτεμβρίου.

Από το υπουργείο Δικαιοσύνης διευκρινίστηκε ότι το μέτρο αυτό θα ισχύσει μόνο για φέτος αφού τα Δικαστήρια έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους λόγω της πανδημίας του κοροναϊού, από τις 13 Μαρτίου.

Στην παράταση του δικαστικού έτους έχουν διαφωνήσει οι Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, η Ένωση Διοικητικών Δικαστών και η Ένωση Εισαγγελέων.

Έτσι οι διακοπές των λειτουργών της Δικαιοσύνης θα αρχίσουν στις 16 Ιουλίου και θα λήξουν στις 31 Αυγούστου.

Παρέμβαση του προέδρου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων

Τη διαφωνία του με την παράταση του δικαστικού έτους, χωρίς να έχει υπάρξει διαβούλευση με τις δικαστικές ενώσεις εξέφρασε ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Χριστόφορος Σεβαστίδης.

Ο κ. Σεβαστίδης είχε για το θέμα αυτό τηλεφωνική επικοινωνία με τον υφυπουργό Δικαιοσύνης κ. Κράνη και τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου κ. Αλεξανδρή. Παράλληλα εξέφρασε και τη διαφωνία του στον σχεδιασμό για την ανακατανομή 22 θέσεων στις Εισαγγελίες Εφετών.

Σε σχετική ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων αναφέρονται τα εξής:

«Επαναλάβαμε με παράθεση αριθμητικών δεδομένων ότι η περίοδος των κατ’ ευφημισμόν «δικαστικών διακοπών» είναι η πιο παραγωγική περίοδος για έναν Δικαστή και έναν Εισαγγελέα καθώς ο ρυθμός έκδοσης δικαστικών αποφάσεων είναι τουλάχιστον ίδιος με αυτόν του υπόλοιπου έτους. Τονίσαμε ότι και κατά την διάρκεια των «δικαστικών διακοπών» τα Δικαστήρια και οι Εισαγγελίες είναι ανοιχτές και οι δικαστικοί λειτουργοί εργάζονται στα τμήματα διακοπών. Η μείωση των «δικαστικών διακοπών» έστω και για 15 ημέρες, θα επιφέρει τα αντίθετα αποτελέσματα από τα προσδοκώμενα καθώς θα έχει ως αναπόδραστη συνέπεια την αύξηση της δικαστικής ύλης και την επιβράδυνση στην έκδοση των αποφάσεων. Η αγωνία των δικαστικών λειτουργών δεν είναι οι «διακοπές» τους αλλά ο τεράστιος όγκος εργασίας που καλούνται να περαιώσουν μέσα στο καλοκαίρι. Ως προς τον σχεδιασμό για ανακατανομή των 22 θέσεων στις Εισαγγελίες Εφετών, επισημάναμε ότι αυτή θα αποτελέσει την θρυαλλίδα πολύ αρνητικών εξελίξεων με την αποδυνάμωση ενός βαθμού που σηκώνει το κύριο βάρος στην επεξεργασία και εκδίκαση των δικογραφιών και την ενίσχυση ενός βαθμού που έχει εκτός από τα δικαστικά, ιδίως διοικητικά καθήκοντα. Με την υιοθέτηση και ψήφιση τέτοιας διάταξης θεωρείται δεδομένη η ακόμα μεγαλύτερη επιβράδυνση στην απονομή της ποινικής Δικαιοσύνης και η μέχρις εξαντλήσεως υπηρεσιακή απασχόληση των Αντεισαγγελέων Εφετών.

Στα πλαίσια της πρωτοβουλίας για την ανάδειξη των δύο αυτών ζητημάτων, που έχουν ιδιαίτερη σημασία για την λειτουργία της Δικαιοσύνης, πραγματοποιήθηκε χθες τηλεφωνική επικοινωνία του Προέδρου της Ένωσης με τον Πρόεδρο του ΜΕΡΑ 25, κ. Βαρουφάκη και κατόπιν ενημέρωση μέσω Skype της Προέδρου του ΚΙΝΑΛ, κ. Γεννηματά. Σήμερα υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γενικό Γραμματέα του ΚΚΕ κ. Κουτσούμπα, ενώ θα ακολουθήσει εντός της ημέρας αντίστοιχη ενημέρωση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Τσίπρα και του Προέδρου της Ελληνικής Λύσης κ. Βελόπουλου.

Σε όλα τα πολιτικά κόμματα και στο Υπουργείο Δικαιοσύνης έχουν ήδη αποσταλεί αναλυτικά υπομνήματα που εξειδικεύουν τα ζητήματα».

.