Ο μεγάλος χαμένος, πλην των ιδιοκτητών τα μεγάλα club, τα μπουζούκια θα καταστραφούν οικονομικά, η εργαζομένη που θα παραμείνουν άνεργοι κι ένας Θεός ξέρει πότε θα ξαναβρούν δουλειά,

26 Απριλίου 2020

Ρεπορτάζ Ο δημοσιογράφος Νίκος Βάνης

Ο μεγάλος χαμένος, πλην των ιδιοκτητών τα μεγάλα club, τα μπουζούκια θα καταστραφούν οικονομικά, η εργαζομένη που θα παραμείνουν άνεργοι κι ένας Θεός ξέρει πότε θα ξαναβρούν δουλειά,

Ιδιοκτητών τα μεγάλα club, τα μπουζούκια δεν πληρώνουν το 40% του ενοικίο τους, όσοι πληρώνουν ενοίκιο

Οι εργαζόμενοι είναι «και στο μνημονιο » με τα 800άρια των επιδοτήσεων από το κράτος

χαμένη είναι οι Δήμοι που εισέπρατταν τεράστια ποσά ως δημοτικά τέλη.Οι Δήμοι που ακόμα δεν έχουν συνέλθει από την οικονομική ασφυξία των Μνημονίων

Τα μεγάλα club, τα μπουζούκια Τα τραπεζοκαθίσματα, τα οποία μάλιστα θα πρέπει να τηρούν αποστάσεις ασφαλείας και θα λειτουργήσουν περίπου με το 1/4 των τραπεζοκαθισμάτων που είχαν.

Τα μεγάλα club, τα μπουζούκια, αν ένας χώρος παίρνει 2ooo άτομα Θα παίρνει 1000 άτομα.

Τα μεγάλα club, τα μπουζούκια, αν ένας χώρος παίρνει 1000 άτομα Θα παίρνει 500 άτομα.

Πληροφορίες αναφέρουν, ανά ένα άτομο Θα έχει απόσταση το πολύ τα δέκα τετραγωνικά μετρά . 

Και όλα αυτά τα πλήρωναν και πριν, θα πληρώνετε με κάρτες με το κλείσιμο του ρεζερβέ.

Έπιση Θα έχουν ελέγχω σε καθημερινή βάση τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υγειονομικού ενδιαφέροντος, αλλα και από τον Οργανισμό Υγείας για την καθολική υγειονομική κάλυψη … Δημόσια Υγεία.

Θα προσδιοριστούν όρια στους πελάτες ανά τ.μ και ανάλογα ποσά άτομα με το κλείσιμο του ρεζερβέ

Μετρ σερβιτόροι γκαρσόνια Θα σερβίρουν με μάσκες τους πελάτες! Αναγκαστικό, αλλά «τρελό», ειδικά για τον χώρο της  που βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην διαπροσωπική επικοινωνία

Τα μπουκάλια στα μπουζούκια και τιμές και φιάλες θα παίσουν το παράδειγμα από 160 σε 130 από 200 σε 150.

Τα μπουκάλια στα club και τιμές και φιάλες θα παίσουν το παράδειγμα από 120 σε 100 από 150.

Τα ποτά οι τιμές από 20 σε 12 από 10 σε 8.

Τα μεροκάματα των καλλιτεχνών από 5000 σε 2500 από 10000 σε 50000.

Τα μεροκάματα των ων μουσικών από 250 σε 150 από 150 σε 100.

Η ζημιά από το κάπνισμα θα είναι ανεπανόρθωτη.

Τα μεγάλα club, τα μπουζούκια δεν βλέπω να ανοίγουν για το καλοκαίρι το ίδιο και συναυλίες

 

Σε δύσκολη θέση χιλιάδες εργαζομένων στον καλλιτεχνικό χώρο

Περισσότεροι από 12.000 καλλιτέχνες μένουν εκτός του επιδόματος των 800 ευρώ, σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος (ΠΟΘΑ).

Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, πλήθος εργαζομένων στο χώρο του θεάματος, «ηθοποιοί, μουσικοί, χορευτές, τραγουδιστές, τεχνικοί κινηματογράφου και τηλεόρασης, τεχνικοί ζωντανού θεάματος και ακροάματος συγκέντρωσαν περισσότερα από 210 ένσημα το 2018, δηλαδή είχαν εργαστεί για περισσότερους από 8 μήνες, δεν εντάσσονται στα μέτρα στήριξης».

 

Ανακοινώθηκε νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για την ένταξη στο επίδομα των 800 ευρώ του κλάδου

Με την ΚΥΑ προβλέπεται η παροχή επιδόματος 800 ευρώ, σε όσους εργαζόμενους είχαν πάρει το ειδικό εποχικό βοήθημα το Σεπτέμβριο του 2019 και δεν λαμβάνουν ή δε θα λάβουν επίδομα ανεργίας το διάστημα 1/1/2020 ως 30/4/2020.

Αυτό σημαίνει ότι όσοι εργαζόμενοι ηθοποιοί, μουσικοί, χορευτές, τραγουδιστές, τεχνικοί κινηματογράφου και τηλεόρασης, τεχνικοί ζωντανού θεάματος και ακροάματος συγκέντρωσαν περισσότερα από 210 ένσημα το 2018, δηλαδή είχαν εργαστεί για περισσότερους από 8 μήνες, δεν εντάσσονται στα μέτρα στήριξης. Το ίδιο συμβαίνει και για όσους δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν τα 50 ένσημα το 2018, ή για οποιονδήποτε λόγο δεν είχαν κάνει αίτηση για το εποχικό επίδομα αν και το δικαιούνταν, δεν έχουν δικαίωμα στην επιβίωση. Ένα τρίτο και πολύ προβληματικό σημείο της ΚΥΑ είναι ότι χρησιμοποιούνται τα δεδομένα του 2018 για να θεσμοθετήσουν μέτρα στήριξης το 2020.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στη μεγάλη τους πλειοψηφία οι εργαζόμενοι του κλάδου μας δεν λαμβάνουν «Ειδικό Εποχιακό Βοήθημα», κύρια διότι λόγω της ιδιοτυπίας των εργασιακών και ασφαλιστικών ιδιαιτεροτήτων των επαγγελμάτων μας εμφανιζόμαστε να έχουμε πολύ περισσότερες ημέρες ασφαλιστικής κάλυψης, από τις ημέρες που παρέχουμε εργασία, με αποτέλεσμα ένα μεγάλο μέρος από αυτούς τους εργαζόμενους να υπερβαίνει -πλασματικά- το ανώτατο όριο των 210 ημερών ασφάλισης, ενώ αντίθετα άλλοι εργαζόμενοι δεν μπορούν να συγκεντρώσουν ούτε το ελάχιστο όριο των 50 ημερών ασφάλισης κι επομένως για το λόγο αυτό δεν λαμβάνουν το ειδικό εποχιακό βοήθημα.

Όπως είχαμε τονίσει και σε υπόμνημα προς τα αρμόδια υπουργεία δεν αποτελεί πρόσφορο κριτήριο η λήψη του εποχιακού επιδόματος, για να αποτελέσει και κριτήριο για την ένταξη στα μέτρα στήριξης, αφού έτσι πολλοί πληττόμενοι θα αποκλειστούν άδικα.
Έχουμε ζητήσει αφ ενός να περιοριστεί το ελάχιστο όριο των 50 ημερών ασφάλισης και αφετέρου να μην αποκλειστεί κανείς εργαζόμενος του κλάδου μας, που δεν λαμβάνει το ειδικό εποχιακό βοήθημα, λόγω υπέρβασης του ορίου των 210 ημερών ασφάλισης, εφόσον δεν λαμβάνουν επίδομα ανεργίας, γιατί με αυτό τον τρόπο είναι σαν να τιμωρούνται όσοι έχουν λίγες μέρες ασφάλισης και ταυτόχρονα όσοι είχαν την τύχη να δουλέψουνε ικανοποιητικά το 2018.

Επίσης με την ΚΥΑ δεν καταργείται η εξαίρεση των φορέων Γενικής Κυβέρνησης, αφήνοντας εκτός εργαζόμενους σε πολιτιστικούς οργανισμούς όπως δημοτικά ωδεία και σχολές χορού, αλλά και εργαζόμενους σε εποπτευομένους οργανισμούς, όπως οι μονωδοί της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, που οι συμβάσεις τους διακόπηκαν λόγω ακύρωσης των παραγωγών αλλά και τους ωρομίσθιους καθηγητές σε δραματικές σχολές, σε ωδεία και σε σχολές χορούς.

Για άλλη μια φορά τα Υπουργεία Πολιτισμού, Οικονομικών και Εργασίας αφήνουν τους εργαζόμενους στο σύγχρονο πολιτισμό εκτός των μέτρων στήριξης. Το πιο ανησυχητικό είναι ότι το κομμάτι των συναδέλφων που είναι πιο αδύναμο οικονομικά και έχει την πιο μεγάλη ανάγκη σήμερα, δεν καλύπτεται για μια ακόμα φορά. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ομοσπονδίας περισσότερα από 12.000 άτομα, συνολικά όλων των ειδικοτήτων, θα μείνουν με μηδέν εισόδημα και θα εξαιρεθούν άδικα από τα μέτρα στήριξης της πολιτείας.

Η Ομοσπονδία μας θα συνεχίσει τον δύσκολο αγώνα που έχει ξεκινήσει μέχρι να καλύψουμε το σύνολο των εργαζομένων του κλάδου. Κανείς δεν πρέπει να μείνει μόνος του σε αυτή την κρίση.

Με ενότητα και επιμονή θα συνεχίσουμε τον αγώνα που ξεκινήσαμε.

Καλούμε τέλος το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Πολιτισμού να ενσκήψει στους προβληματισμούς που καταθέτουμε και στην αγωνία χιλιάδων οικογενειών και να δουλέψουμε, ώστε να λυθεί επιτέλους το φλέγον αυτό ζήτημα. 

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της τηλεφημερίδας Ελληνικό Φαινόμενο, πληροφορίες που πουθενά αλλού δεν έχουν γραφτεί, είμαστε σε θέση να δώσουμε ρεπορτάζ εκ των έσω,

Η απόλυτη τηλεφημερίδα elliniko-fenomeno.gr, η εφημερίδα Fenomeno News που διανέμεται δωρεάν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη θα συνεχίσουν τα καλλιτεχνικά ρεπορτάζ, καθώς και ο δημοσιογράφος Νίκος Βάνης θα σας ενημερώσει γαι τα καλλιτεχνικά δρώμενα από το μικρόφωνο του ραδιοφώνου elliniko fenomeno.com

.