Προοδευτική άρση ελέγχων και περιοριστικών μέτρων πρότεινε για τον τουρισμό η Κομισιόν

13 Μαΐου 2020

Η Επιτροπή παρακίνησε τις χώρες να ανοίξουν τα εσωτερικά τους σύνορα για να αποτραπεί ένα ναυάγιο των δραστηριοτήτων του τουριστικού τομέα

Την προοδευτική άρση των ελέγχων και των περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβληθεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Κομισιόν δημοσίευσε ένα πακέτο συστάσεων προς τις 27 χώρες μέλη της ΕΕ, παρακινώντας τις να ανοίξουν τα εσωτερικά τους σύνορα για να αποτραπεί ένα ναυάγιο των δραστηριοτήτων του τουριστικού τομέα, που αντιπροσωπεύει το 10% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ και το 12% των θέσεων απασχόλησης.

Συγκεκριμένα, η Κομισιόν προτείνει το άνοιγμα των εσωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά «συντονισμένο» τρόπο, όσο το δυνατόν περισσότερο «αρμονικά» και χωρίς διακρίσεις.

Στο σχέδιο με τις κατευθυντήριες γραμμές που δόθηκε στην δημοσιότητα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει ίση μεταχείριση χωρών που βρίσκονται σε συγκρίσιμη επιδημιολογική κατάσταση και έχουν υιοθετήσει αντίστοιχα μέτρα πρόληψης. Για την ακρίβεια, αν μία χώρα Α ανοίξει τα σύνορά της με μία χώρα Β, θα πρέπει να κάνει το ίδιο με την γειτονική της χώρα Γ, εάν αυτή η τελευταία βρίσκεται στην ίδια κατάσταση με την χώρα Β. Επίσης, αν μία χώρα της ΕΕ ανοίξει τα σύνορά της με μία άλλη, αυτό θα πρέπει να ισχύει για όλους τους κατοίκους της, και όχι μόνο για όσους έχουν την δική της υπηκοότητα.

Η Κομισιόν συνιστά στα κράτη μέλη να λάβουν αποφάσεις με βάση την υγειονομική εκτίμηση της κατάστασης σε κάθε χώρα και με μεταξύ τους επικοινωνία, ενώ προτίθεται να θέσει μέχρι το καλοκαίρι στη διάθεση των τουριστών ιστοσελίδα με πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο για την κατάσταση στα σύνορα , αλλά και σε κάθε τουριστικό προορισμό.

Για ορισμένες χώρες της νότιας Ευρώπης, όπως οι βαρύτατα πληγείσες Ιταλία και Ισπανία, αλλά και η Ελλάδα και η Πορτογαλία με τις υψηλές επιδόσεις στην πρόληψη της εξάπλωσης της επιδημίας, το στοίχημα είναι ο όσο το δυνατόν μεγαλύτερος περιορισμός της ζημίας.

Σε ό,τι αφορά τις αφίξεις τουριστών από χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Κομισιόν καλεί στις 27 χώρες μέλη να παρατείνουν την προσωρινή απαγόρευση των μη αναγκαίων ταξιδιών προ την Ευρωπαϊκή Ενωση μέχρι τις 15 Ιουνίου.

Σύμφωνα με τις συστάσεις της Κομισιόν, οι αεροπορικές εταιρίες δεν είναι υποχρεωμένες να διατηρούν κενή την μεσαία θέση στα αεροπλάνα. Ωστόσο, οι επιβάτες θα πρέπει να είναι υποχρεωμένοι θα φορούν μάσκες κατά την διάρκεια της πτήσης, αλλά και στους χώρους των αεροδρομίων.

Η Επιτροπή αναφέρει στις προτάσεις της ότι οι αεροπορικές εταιρίες θα πρέπει να περιορίσουν τους κινδύνους μόλυνσης με μέτρα όπως η εγκατάσταση φίλτρων νοσοκομειακού τύπου στα συστήματα εξαερισμού, η χρήση προστατευτικού εξοπλισμού και ο περιορισμός των κινήσεων των επιβατών.
Οι διαδικασίες του check-in, της παράδοσης και της παραλαβής αποσκευών θα πρέπει να οργανωθούν κατά τρόπο ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός, συνιστά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Παράλληλα, προτείνεται η η διάρκεια των voucher, που οι αεροπορικές εταιρείες δίνουν έναντι των ματαιωμένων πτήσεων της προηγούμενης περιόδου, να παραταθεί για τουλάχιστον έναν χρόνο, με ενεργοποιημένη την προστασία έναντι πτώχευσης, ώστε οι δικαιούχοι να τα αποδέχονται χωρίς να ζητούν πλήρη αποζημίωση από αεροπορικές εταιρείες και τουριστικά γραφεία. Η Κομισιόν προτρέπει τις αεροπορικές εταιρείες να καταστήσουν περισσότερο ελκυστικά τα voucher παρατείνοντας την διάρκειά τους, προσφέροντας τους ίδιους με την αρχική κράτηση όρους ή αν είναι δυνατόν αναβαθμίζοντάς τους. Ορισμένα voucher πρέπει να μπορούν να είναι μεταβιβάσιμα και αυτομάτως αποπληρωτέα, αν δεν χρησιμοποιηθούν εντός του έτους.

Για τις σιδηροδρομικές μετακινήσεις, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνιστά την εφαρμογή της κοινωνικής αποστασιοποίησης μέσω της αύξησης της συχνότητας των δρομολογίων και της δυναμικότητας των συρμών. Πρέπει να απαιτείται η χρήση μάσκας στο εσωτερικό των τρένων και στους σταθμούς, ενώ θα πρέπει να συνιστάται η αποφυγή μετακινήσεων κατά τις ώρες αιχμής. Οι πόρτες πρέπει να ανοίγουν αυτόματα και να υπάρχει διαθεσιμότητα αντισηπτικού διαλύματος.

Αντίστοιχοι κανόνες θα πρέπει να ισχύουν στα υπόλοιπα μέσα μεταφοράς και στα κρουαζιερόπλοια. Η Κομισιόν συνιστά την μείωση του αριθμού των επιβατών στις κρουαζιέρες. Τα κρουαζιερόπλοια θα πρέπει να έχουν διαθέσιμους χώρους για καραντίνα, εάν υπάρξει ανάγκη.

Καθησυχαστικός για τον τουριστικό τομέα ο Π. Τζεντιλόνι

Από την πλευρά του, ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πάολο Τζεντιλόνι, σε συνέντευξή του που εμφανίστηκε σε έξι ευρωπαϊκές εφημερίδες, εμφανίστηκε καθησυχαστικός, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι οι δραστηριότητες του τουριστικού τομέα μπορούν να διασωθούν. Αναφερόμενος στις ευρωπαϊκές χώρες που έχουν πληγεί σφοδρότερα από την πανδημία δηλώνει ότι η τουριστική περίοδος μπορεί να διασωθεί έως και κατά 60% .
Ο κ. Τζεντιλόνι αναφέρει ότι ο τουρισμός είναι ένας από τους τομείς της οικονομίας που θα ωφεληθούν περισσότερο από το πακέτο ενισχύσεων που ετοιμάζει η Επιτροπή και προσθέτει ότι εντός του Μαΐου θα παρουσιαστεί το νέο σχέδιο για τον επταετή προϋπολογισμό της περιόδου 2021-27 και ένα συνδεδεμένο με αυτόν πρόγραμμα ανασυγκρότησης για την επανεκκίνηση της οικονομίας μετά την πανδημία.

Σύμφωνα με τη Sueddeutsche Zeitung, ο κ. Τζεντιλόνι ζητά ποσό άνω του ενός τρισεκατομμυρίου και ενισχύσεις, παράλληλα με την χορήγηση δανείων, καθώς θεωρεί ότι τα δάνεια θα αύξαναν το βάρος του χρέους «σε χώρες υπερχρεωμένες, οι οποίες σε κάποιες περιπτώσεις επλήγησαν περισσότερο από αυτήν την πανδημία». Ως εναλλακτική λύση παρουσιάζει τα πολύ μακροπρόθεσμα δάνεια.

Σε ό,τι αφορά τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας στα κράτη – μέλη, ο Iταλός Επίτροπος εξηγεί ότι η Γερμανία αποδίδει καλά, ενώ ιδιαίτερα άσχημη είναι η κατάσταση για την Ιταλία και την Ισπανία. Αυτές οι διαφορές θέτουν σε κίνδυνο την Εσωτερική Αγορά και τη συνοχή της Ευρωζώνης, αναφέρει και προειδοποιεί ότι «αυτό σημαίνει ότι απειλείται η ύπαρξη της ΕΕ». Εξηγεί δε ότι ένας λόγος για τις αποκλίσεις είναι οι διαφορετικές δυνατότητες που διαθέτουν οι κυβερνήσεις για να στηρίξουν τις οικονομίες τους. Για παράδειγμα, τα αιτήματα που έλαβε η Επιτροπή για κυβερνητική ενίσχυση λόγω του κορωνοϊού «δεν είναι πολύ ισορροπημένα», δηλώνει, καθώς τα στατιστικά στοιχεία της Επιτροπής δείχνουν ότι μόνο στη Γερμανία αναλογεί το ήμισυ των εγκεκριμένων ενισχύσεων.

Ένα εργαλείο κατά των διαφορών και των κινδύνων θα μπορούσε να είναι «ένα σταθερό και πολύ καλά εξοπλισμένο» πρόγραμμα ανασυγκρότησης, εκτιμά ο ίδιος. «Βρισκόμαστε σε ένα σταυροδρόμι: μια απειλή για την ύπαρξή μας ή μια ιστορική ευκαιρία», τονίζει.

Η ιστορική ευκαιρία έγκειται στο γεγονός ότι η ΕΕ θα μπορούσε να δημιουργήσει με το πρόγραμμα ανοικοδόμησης ένα κοινό μέσο δημοσιονομικής πολιτικής – εφόσον τα κράτη συμφωνήσουν να διαθέτει σημαντικό όγκο κεφαλαίων.

Το νέο ταμείο βοήθειας θα μείωνε τις οικονομικές ανισότητες μεταξύ χωρών και οι Βρυξέλλες θα μπορούσαν να θέσουν στόχους για τα κεφάλαια του προγράμματος, όπως η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, συνεχίζει.

«Αυτό θα ήταν ένα καλό βήμα προς τα εμπρός για την ΕΕ», δηλώνει και ζητά τα χρήματα του προγράμματος ανασυγκρότησης να αρχίσουν να διατίθενται ήδη τους επόμενους μήνες και όχι το 2021.

«Η οικονομία ξεκινά σταδιακά και πάλι», οπότε πρέπει να αντιμετωπιστεί σύντομα ο κίνδυνος του διαφορετικού ρυθμού ανόδου μεταξύ των κρατών, κάτι που συνεπάγεται κινδύνους για την ευρωπαϊκή συνοχή. «Πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτούς τους κινδύνους από την αρχή», λέει ο κ. Τζεντιλόνι.

.