ΕΝΩΠΙΟΝ ΠΑΝΤΟΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΑΡΧΗΣ

2 Ιουλίου 2020

ΕΝΩΠΙΟΝ ΠΑΝΤΟΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΑΡΧΗΣ

 ΕΞΩΔΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ – ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ

 Του ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΚΟΛΑΓΓΗ, κατοίκου Κέρκυρας, περιοχή Εργατικές Κατοικίες Κουλίνα, οδός Παξών, αριθμός 3.

ΠΡΟΣ

  1. Τον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), νομίμως εκροσωπουμένου, ως καθολικού Διαδόχου του Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας (Ο.Ε.Κ.) Κέρκυρας
  2. Τον Δήμο Κέρκυρας, Διεύθυνση Υπηρεσίας Δόμησης Τμήμα Ελέγχου και Κατασκευών, οδός Σαμαρά, αριθμός 13.

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΜΕΝΗΣ ΠΡΟΣ

κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Κέρκυρας, έδρα του.

 

 

  1. Θεσσαλονίκη, 18-04-2018

 

Το Δεκέμβρη του 2002 ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας προχώρησε στην ανάθεση της επισκευής – ενίσχυσης της στατικής και αντισεισμικής επάρκειας 156 διαμερισμάτων του Οικισμού «ΚΕΡΚΥΡΑ ΙV» (επί συνόλου 210 διαμερισμάτων), περιοχή Κουλίνα του Δήμου Κέρκυρας. Η κατασκευή του οικισμού ξεκίνησε το 1983 και παρουσίασε σχεδόν εξαρχής προβλήματα δομικά και επακόλουθα στατικά και αντισεισμικά. Η επισκευή πραγματοποιήθηκε το 2003 χωρίς να έχουν κατατεθεί οι απαραίτητες μελέτες στο αρμόδιο πολεοδομικό γραφείο. Εντούτοις, η πολεοδομία, ως όφειλε από το Νόμο, δεν προέβη σε διακοπή των εργασιών επισκευής των κτηρίων.

Τον Ιούνιο του ίδιου έτους, κατόπιν εκ μέρους μου μηνυτήριας αναφοράς στον Εισαγγελέα Αρείου Πάγου και διενέργειας δύο προκαταρκτικών εξετάσεων από την Εισαγγελίας Κέρκυρας, ασκήθηκαν ποινικές διώξεις για παράβαση των κανόνων της οικοδομικής από αμέλεια, καθώς υπάρχουν σοβαρότατες παραλείψεις στην εφαρμογή της μελέτης. Ακολούθως, παραπέμφθηκαν σε δίκη στις 11-04-2008 στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Κέρκυρας ο πρώην Πρόεδρος και στελέχη του ΟΕΚ, καθώς και ο Πρόεδρος της Τεχνικής Εταιρίας. Αθωώθηκαν παρότι στις 18-03-2008 συντάχθηκε από την Πολεοδομική Υπηρεσία του Δήμου Κέρκυρας, κατόπιν εντολής του Δημάρχου, και κατατέθηκε στη δικογραφία έγγραφο που αναφέρεται στην επικινδυνότητα των κτηρίων καθώς και ότι ο ΕΟΚ δεν είχε καταθέσει σχετική μελέτη για το συγκεκριμένο έργο. Αξίζει να σημειωθεί ότι , παρότι ήταν παρών κατά την εκδίκαση της υπόθεσης, δεν κλήθηκε να καταθέσει ο τεχνικός σύμβουλος, καθηγητής ΕΜΠ, κ. Γ. Μπατής.

Τον Απρίλιο του 2011, κατόπιν σχετικής ενημέρωσης του Προέδρου της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, κ. Μ. Παπαϊωάννου, η υπόθεση διαβιβάστηκε στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και η Εισαγγελία Κέρκυρας σχημάτισε την υπ’ αριθμόν Α11/1733 δικογραφία. Ο αντι-Εισαγγελέας που χρεώθηκε τη δικογραφία, χωρίς να ζητήσει στοιχεία από την Πολεοδομία, τη διαβίβασε στον Εισαγγελέα Εφετών, ο οποίος αρχειοθέτησε την υπόθεση. Τον Ιούνιο του 2011, κατόπιν συνάντησής μου με την Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Κέρκυρας, μου ζητήθηκε να καταθέσω την αθωωτική απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Κέρκυρας, και μου ανέφερε ότι θα διερευνήσει το θέμα, καθώς επρόκειτο για κακοδικία.

Το ίδιο έτος ακολούθησε και δεύτερη μηνυτήρια αναφορά μου κατά τεσσάρων πρώην Προέδρων του Ο.Ε.Κ. και των μελών της επίβλεψης της επισκευής, βάσει της οποίας σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα (Γ11/337).

Όπως προκύπτει από σχετική μελέτη που συνέταξε ο καθηγητής του ΕΜΠ, κ. Γ. Μπάτης, κατόπιν σχετικής αυτοψίας τον Μάιο του 2003, η κύρια αιτία ήταν κατασκευαστικά λάθη λόγω χρησιμοποίησης θαλασσινού νερού για την κατασκευή του σκυροδέματος, καθώς και ο υψηλότατος υδροφόρος ορίζοντας, ο οποίος υποβάθμισε περαιτέρω τα δομικά στοιχεία των κτηρίων, καθώς τα τελευταία κατασκευάστηκαν πάνω σε υπόγεια ύδατα και αποτυπώθηκαν στο σχέδιο πόλεως το 2007, όταν η υπόθεση διαβιβάστηκε στον πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ με εντολή του πρώην Πρωθυπουργού κ. Καραμανλή προς τον τότε Υπουργό ΥΠΕΧΩΔΕ, κ. Γ. Σουφλιά, ο οποίος προέβη στις απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις για την αποκατάσταση του προβλήματος.

Έχει πραγματοποιηθεί μια σειρά αυτοψιών το Μάιο του 2003 από τον Νομάρχη Κέρκυρας, συνοδευόμενο από τον Διευθυντή των Τεχνικών Υπηρεσιών της Νομαρχίας, τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου, καθώς και τον Πρόεδρο του Τ.Ε.Ε., τμήμα Κέρκυρας, χωρίς παρόλα αυτά να μου κοινοποιηθεί κάποια τεχνική έκθεση ή οποιοδήποτε άλλο έγγραφο. Επιπλέον, έχουν επιληφθεί της υπόθεσης η ανεξάρτητη αρχή Συνήγορος του Πολίτη, ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, ο Ο.Α.Σ.Π, η Μονάδα Δομικών Κατασκευών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (έχει γίνει καταγγελία προς τον Ευρωπαίο Επίτροπο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, κ. Χάμαρμπεργκ), ο Πρόεδρος του Τ.Ε.Ε., κ. Σπίρτζης (ζήτησε με έγγραφό του προς το τμήμα Κέρκυρας τη διευθέτηση του θέματος). Ενώ το 2011 έχουν εκδοθεί ομόφωνες αποφάσεις από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κέρκυρας και από το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων, που θεωρούν επιβεβλημένη τη μετεγκατάσταση των οικιστών και την ανακατασκευή των κτηρίων.

Ο Ε.Ο.Κ. αρνείτο να αποδεχτεί τα έγγραφα των επιστημονική μελετών που αποδεικνύουν ότι οι εν λόγω κατασκευές είναι επικίνδυνες για τους ενοίκους της και έφτασε στο σημείο να χαρακτηρίσει τον υπογραφόμενο «άτομο με ανεξήγητη εμμονή».

Η Γ.Γ.Δ.Ε., με εξαίρεση την περίοδο υπουργίας των κ.κ. Καλογιάννη και Χρυσοχοϊδη, αρνείτο να αποδεχτεί το πρόβλημα και να προχωρήσει στην αποκατάσταση του, παρά τις αλλεπάλληλες ερωτήσεις στο Ελληνικό Κοινοβούλιο των Προέδρων των κομμάτων. Επί υπουργίας κ. Καλογιάννη πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στο Υπουργείο Υποδομών με τους βουλευτές Επικρατείας και το βουλευτή Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ, όπου ο Υπουργός αποδέχτηκε την ανακατασκευή πολλών οικισμών του Ο.Ε.Κ. ανά την Ελλάδα. Επί υπουργίας κ. Χρυσοχοϊδη, ο Υπουργός, με τη υπ’ αριθμόν 2049/07-11-2012 έγγραφό του ζήτησε από τη ΓΓΔΕ, και κατ’ επέκταση την Υ.Α.Σ. να προχωρήσουν στην αποκατάσταση του προβλήματος. Δυστυχώς, παρά τις αλλεπάλληλες τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε, κατά το 2014, η Διευθύντρια της Υ.Α.Σ με τον Δήμαρχο Κέρκυρας δεν κατάφεραν να συνεννοηθούν για την πραγματοποίηση μίας ευρείας σύσκεψης.

Το 2009-10 συντάχθηκε, με εντολή Δημάρχου, από την Πολεοδομική Υπηρεσία Πρωτόκολλο Ετοιμορρόπως Επικίνδυνου, προσκομίστηκε στο Δήμαρχο Σ. Μικάλεφ, ο οποίος έκανε επί εννέα μήνες αλλεπάλληλες προσπάθειες πραγματοποίησης ευρείας σύσκεψης στο Δημαρχείο, όπου δεν παρουσιαζόταν ποτέ κανείς από τους φορείς του νησιού. Αργότερα, από το 2011 έως το 2016, η Πολεοδομία προσπάθησε να άρει την επικινδυνότητα, χωρίς αυτοψία και παρότι έχει στη διάθεση όλα τα αποδεικτικά έγγραφα.

Εξάλλου, το ίδιο έτος πραγματοποιήθηκε δημογραφική έρευνα με πολύ ενδιαφέροντα ευρήματα για το σκυρόδεμα στην Κέρκυρα από συνεργάτες του κ. Ευαγγελάτου για την εκπομπή «ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ» στον ΑΝΤ1 ενώ αργότερα δόθηκε συνέντευξη τύπο στον κ. Μάκη Τριανταφυλλόπουλο στην εκπομπή «Ζούγκλα».

Επιπλέον, με εντολή Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων και Δημάρχου Κέρκυρας, τον Οκτώβρη του 2015, πραγματοποιήθηκε αυτοψία από τον Αντιπρόεδρο του Τ.Ε.Ε. Κέρκυρας, κ. Μακρή. Το πόρισμα της αυτοψίας κοινοποιήθηκε σε μένα, στην Περιφέρεια και το Δημαρχείο αλλά οι θεσμικοί φορείς δεν προέβησαν σε καμία ενέργεια κατόπιν τούτου. Το χειμώνα του 2016 προς 2017, κατόπιν αίτησής μου και εισαγγελικής εντολής, συντάχθηκαν από την Πολεοδομία Επικινδύνου, κατόπιν αυτοψίας.

Το Μάιο του 2017 το θέμα συζητήθηκε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και με πρωτοβουλία της Προέδρου, διαβιβάστηκε στην Εισαγγελέα Αρείου Πάγου, κα. Δημητρίου, η οποία και είχε συνάντηση με τον κ. Φ. Κουβέλη και διερευνά επί του παρόντος το θέμα σε όλο του το εύρος.

Επειδή, εκ του συνόλου των ως άνω ενεργειών, δικαστικών και εξωδίκων, δεν επελύθει το βασικό πρόβλημα, δηλαδή, η επικινδυνότητα ή μη των συγκεκριμένων κατασκευών, παρά το γεγονός ότι εις χείρας μας βρίσκονται τεχνικές μελέτες τις οποίες θέσαμε υπόψιν σας με αλλεπάλληλη και διαχρονική έγγραφη επικοινωνίας μας.

Επειδή, οι πράξεις και παραλήψεις των αρμοδίων οργάνων δημιουργούν βαρύτατες αστικές και ποινικές ευθύνες και κυρίως επιφέρουν διακινδύνευση ανθρώπινων ζωών (σε τυχόν κατάρρευση λόγω χρησιμοποίησης ελαττωματικών υλικών π.χ. θαλασσινό νερό).

Επειδή, επιφυλάσσομαι κάθε νομίμου δικαιώματός μου ποινικού και αστικού περιεχομένου.

  Δια ταύτα

 

    Σας καλώ εντός τριών ημερών από τη νόμιμη επίδοσή της παρούσης να με ενημερώσετε εγγράφως για τις ενέργειες έχετε ήδη προβεί, για την πλήρη αποκατάσταση και αποζημίωση εκ των κακοτεχνιών που υφίστανται στα συγκεκριμένα κτήρια. Άλλως σας ενημερώνω ότι θα προβώ σε όλες τις νόμιμες ενέργειες.

 

Αρμόδιος Δικαστικός Επιμελητής παραγγέλεται όπως επιδώσει την παρούσα προς τους καθού αντιγράφοντας την ολόκληρη εις το επιδοτήριό του.

 

Ο Πληρεξούσιος Δικηγόρος

 

Ευστάθιος Θ. Τσομίδης

Δικηγόρος ΑΜΔΣΘ 3727

Μητροπόλεως 19, 54624

Θεσσαλονίκη

τηλ 2310272163

ΑΦΜ 044253941 Β΄ ΔΟΥ

Θεσσαλονίκης

 

Αναστάσιος Κολάγγης

Παξών 3,

Εργατικές Κατοικίες,

Κουλίνα, Κέρκυρα

ΚΕΡΚΥΡΑ, 18/06/2020

ΠΡΟΣ:

Ειδησεογραφική ιστοσελίδα

www.elliniko-fenomeno.gr

υ/ο κου. Ν. Βάνη

ΘΕΜΑ: ΜΕΤΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΟΙΚΙΣΤΩΝ – ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΤΗΡΙΩΝ

Αξιότιμε κε. Βάνη,

Σας διαβιβάζω αντίγραφο του εξωδίκου που εστάλη προ διετίας στον ΟΑΕΔ και στον Δήμο Κέρκυρας (νυν Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων).

Μολονότι υπάρχει πρόβλεψη στον προϋπολογισμό του ΟΑΕΔ από το 2019 για την αποζημίωσή μου, δεν έχει γίνει ως τώρα καμία σχετική ενέργεια για την απόδοση του ποσού ενώ το ίδιο συμβαίνει και με τον Δήμο της Κέρκυρας.

Στο παρόν επισυνάπτεται το εξώδικο.

Με εκτίμηση,

Αναστάσιος Κολάγγης

Τηλ. 6979905749

email: taskolag69@yahoo.com

.