ΕΡΤ προτιμά να πληρώσει “εξωτερικό σύμβουλο” για να λήξει το “μαύρο” σε περιοχές χωρίς εμπορικό (και πολιτικό) ενδιαφέρον

31 Αυγούστου 2020

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΠΟΣΠΕΡΤ:

ΕΡΤ προτιμά να πληρώσει “εξωτερικό σύμβουλο” για να λήξει το “μαύρο” σε περιοχές χωρίς εμπορικό (και πολιτικό) ενδιαφέρον.

Πριν απο το “πραξικόπημα του μαύρου” τον Ιούνιο του 2013 και πρίν την σκανδαλώδη ανάδειξη της DIGEA των καναλαρχών σε μονοπώλιο παροχής δικτύου, η ΕΡΤ με δικά της έξοδα και χωρίς να επιβαρύνει ούτε με μία δεκάρα τον κρατικό προϋπολογισμό και χωρίς θαλασσοδάνεια, άρα χωρίς να φορτώνει τον φορολογούμενο πολίτη με άλλα βάρη, είχε φροντίσει να υπάρχει τηλεοπτικό σήμα μέχρι και στον τελευταίο οικισμό. Στην κοινωνία είχε θεωρηθεί ως αυτονόητο ότι η ΕΡΤ ήταν αυτή που εξασφάλιζε αδιάλειπτα και χωρίς κόστος σε δήμους και κοινότητες, ότι όπου και να βρίσκονται όπου και να κατοικούν δεν θα στερηθούν ποτέ το αγαθό της ενημέρωσης και της ψυχαγωγίας.

Όλα αυτά που κάποτε στον χώρο τουλάχιστον της ραδιοτηλεόρασης θεωρούνταν ως αυτονόητα άλλαξαν. όταν τον Ιούνιο του 2013 με το κλείσιμο της ΕΡΤ απο τη συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου άρχισε να εφαρμόζεται το στρατηγικό σχέδιο της σταδιακής μεταβίβασης του ελέγχου των ραδιοτηλεοπτικών ΜΜΕ στα χέρια εκείνων που είχαν ήδη διεισδύσει και σε όλα τα υπόλοιπα ΜΜΕ.

Δεν θα αναφερθούμε σε όλα όσα έχουμε λεπτομερώς καταγγείλλει δημόσια και στη βουλή, δεν θα μιλήσουμε για το πως άλλαζαν σε μια νύχτα οι “κανόνες” σχετικά με το πως ο μοναδικός τότε πάροχος (DIGEA) θα εξασφάλιζε την διανομή του τηλεοπτικού σήματος σε όλη την επικράτεια , ούτε φυσικά γιατί ολόκληροι δήμοι και κοινότητες χωρίς “εμπορικό ενδιαφέρον” θα βρίσκονταν ξαφνικά αποκλεισμένοι απο την τηλεοπτική ενημέρωση και ψυχαγωγία, έχοντας την επιλογή είτε να βλέπουν καθαρά κανάλια γειτονικών χωρών είτε να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη προκειμένου να αποκτήσουν την …πολυτέλεια προκειμένου να ενημερώνονται απο ελληνικά ΜΜΕ.

Δύο μήνες μετά την ερώτηση προς τον αρμόδιο υπουργό Κυριάκο Πιερρακάκη, όχι κάποιου βουλευτή της αντιπολίτευσης , αλλά του δικού τους βουλευτή Ιωαννίνων Γιώργου Αμυρά, ο οποίος ζητούσε να ενημερωθεί σχετικά με “την ολοκλήρωση του έργου για πρόσβαση στην ενημέρωση και την ψυχαγωγία των 165 οικισμών του νομού Ιωαννίνων που ανήκουν στις λεγόμενες «λευκές περιοχές» και δεν έχουν τηλεοπτική πρόσβαση στους σταθμούς εθνικής εμβέλειας”,το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης τον …εφησύχαζε λεγοντάς του ότι : «Σχετικά με τα τεχνικά και λειτουργικά προβλήματα του έργου “Πρόσβαση των μονίμων κατοίκων των περιοχών εκτός τηλεοπτικής κάλυψης στους ελληνικούς τηλεοπτικούς σταθμούς ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας” έχουν δρομολογηθεί οι απαραίτητες ενέργειες στις οποίες περιλαμβάνεται η ανανέωση σύμβασης με ειδικευμένο εξωτερικό σύμβουλο προκειμένου να επιτευχθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα η καθολική τηλεοπτική κάλυψη στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας».

Το μείζον ζήτημα του τηλεοπτικού αποκλεισμού χιλιάδων συμπολιτών μας απο την ενημέρωση και την ψυχαγωγία που έχουν την “ατυχία” να ζούν σε περιοχές χωρίς “εμπορικό” ή και “πολιτικό” για μερικούς …ενδιαφέρον, κατά το επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη θα λυθεί με την “ανανέωση της σύμβασης με ειδικευμένο εξωτερικό σύμβουλο” κι όχι με την ανέξοδη για το κράτος και τον Έλληνα φορολογούμενο αξιοποίηση της ΕΡΤ που σαν δημόσια ραδιοτηλεόραση είναι και πάροχος δικτύου.

Οι “παρίες” της ελληνικής κοινωνίας μπορεί να μην βλέπουν στον τόπο τους ελληνικό κανάλι αλλά σίγουρα βλέπουν τα χρήματά τους να πηγαίνουν με κυβερνητικές λίστες στις τσέπες καναλαρχών και διάφορων περίεργων που εγκαταβιώνουν στα …πέριξ, σε αναστολές καταβολής χρεών της ιδιωτικής εταιρείας διανομής τηλεοπτικού σήματος αλλά αναστολές χρεών των νομιμοποιημένων πλέον τηλεοπτικών επιχειρήσεων που μετέχουν σε αυτήν κ.α.

Για άλλη μια φορά οι κυβερνητικές απαντήσεις και …διαβεβαιώσεις επιβεβαιώνουν την παροιμία ότι “Η πονηριά είναι το σκοτεινό καταφύγιο της ανικανότητας”

.