«Να πάρει η Ελλάδα την πρωτοβουλία των κινήσεων»

20 Οκτωβρίου 2020

Χαρακτηρίζοντας απαράδεκτο το χθεσινό επεισόδιο με την τουρκική παρακώλυση και καθυστέρηση της πτήσης του υπουργού Εξωτερικών, ο βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Αμανατίδης, μίλησε στο ραδιόφωνο του Σκάι για «τον χαμηλό πήχη της εξωτερικής πολιτικής της ΝΔ» και την ανάγκη «να πάρει η Ελλάδα την πρωτοβουλία των κινήσεων».

«Το απαράδεκτο επεισόδιο εντάσσεται σε ένα συνολικό πλέγμα ενεργειών στις οποίες προβαίνει η τουρκική κυβέρνηση» είπε, ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών, σε μία προσπάθεια «να δημιουργήσει η Άγκυρα τετελεσμένα και πρέπει η κυβέρνηση να βάλει φρένο».

Εντούτοις, όπως επισήμανε «η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει να βάζει χαμηλά τον πήχη» κι αν η πανδημία στην Ευρώπη μονοπωλεί τη σημερινή Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, η κυβέρνηση πρέπει να ακούσει τις φωνές σήμερα και της ΑΔΕΔΥ και της ΠΟΕΔΗΝ «για την κάλυψη των κενών στην εκπαίδευση και τη δημόσια υγεία».

Σε κάθε περίπτωση, όπως τόνισε, «ο ελληνοτουρκικός διάλογος πρέπει να γίνει στο πλαίσιο ενός ευρωτουρκικού διαλόγου έχοντας μαζί έναν ισχυρό μηχανισμό κυρώσεων».

Δυστυχώς, όπως είπε «λειτουργούμε χωρίς στρατηγική και σχέδιο στέλνοντας αντιφατικά μηνύματα» και κατέληξε λέγοντας πως «θέλουμε να πάρει η Ελλάδα την πρωτοβουλία των κινήσεων και για να γίνει αυτό χρειάζεται σοβαρότητα και αποφασιστικότητα στην άσκηση εθνικής εξωτερικής πολιτικής».

.