Ο Αρκτούρος ο Γιάννης Μπουτάρης κάλλιστο Σπύρος Ψαρούδας πήραν απο το κράτος και την ευρωπαϊκή ένωση 10 000 000.. και από ένα 4Χ4/Τζιπ για να κυκλοφορούν Στη Θεσσαλονίκη

22 Οκτωβρίου 2020

Ρεπορτάζ Ο δημοσιογράφος Νίκος Βάνης ρίχνει φως στο θέμα για Αρκτούρο  κάλλιστο Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

Αρκτούρο κάλλιστο και την τοπική αυτοδιοίκηση.

«Δεν έχουμε εξοπλισμό να κάνουμε τη δουλειά μας»

Ρόλος της Ομάδας Άμεσης Επέμβασης είναι να μεταβεί στο σημείο επιχείρησης και να δημιουργήσει αφιλόξενο περιβάλλον, αποτρέποντας το άγριο ζώο από την κατοικημένη περιοχή. Ωστόσο, όπως κατήγγειλε στο star.gr o κ. Παναγιωτόπουλος η συμβολή της Πολιτείας στο έργο της Ομάδας, περιορίστηκε στο ΦΕΚ δημιουργίας της.

«Το κράτος δεν μας έχει εξοπλίσει. Το μικτό κλιμάκιο στην Καστοριά, που αποτελείται από την αστυνομία, το δασαρχείο, τον Αρκτούρο και την τοπική αυτοδιοίκηση, δεν έχει δικό του εξοπλισμό, δεν έχει δικό του αυτοκίνητο, ούτε δικά του αποτρεπτικά μέτρα με αποτέλεσμα εμείς να χρησιμοποιούμε ίδια μέσα. Δεν έχουμε ούτε στολές, για να μπορεί ο κόσμος να αναγνωρίζει ποιοι είμαστε»

Την ίδια ώρα, όπως σημείωσε ο κ. Παναγιωτόπουλος η έλλειψη υλικοτεχνικής υποδομής ανάγκασε τους εθελοντές τη φετινή χρονιά να μην προχωρήσουν στην ενημέρωση των πολιτών για τους τρόπους προφύλαξης από τα άγρια ζώα.

«Πέρυσι και πρόπερσι το κάναμε και πάλι με δικά μας έξοδα. Επισκεπτόμασταν οικισμούς, μαζευόμασταν σε κοινόχρηστους χώρους όπως καφενεία, κάναμε ομιλίες στον κόσμο ενημερώνοντάς τον για τα μέτρα πρόληψης που μπορούν να αποτρέψουν την αρκούδα να έρθει στην περιοχή, στο χωράφι ή την αυλή του», είπε χαρακτηριστικά.

Ερωτώμενος σχετικά, ανέφερε ως ενδεικτικά μέτρα πρόληψης τη διατήρηση μίας ηλεκτροφόρας περίφραξης για ένα μελισσοκόμο ή την αγορά καλών σκυλιών για ένα κτηνοτρόφο.

Ανησυχία προκαλεί στους κατοίκους της Καστοριάς οι ολοένα και πιο συχνές επισκέψεις αρκούδων στην περιοχή, που φτάνουν ακόμη και στις αυλές των σπιτιών τους.

«Μόνο χθες από τις 11 το βράδυ έως και τη μία και μισή μετά τα μεσάνυχτα είχαμε τρία περιστατικά σε τρεις περιοχές του νομού, εντός και εκτός του αστικού ιστού», είπε στο star.gr ο Νίκος Παναγιωτόπουλος μέλος της Ομάδας Άμεσης Επέμβασης Καστοριάς για τα άγρια ζώα και συνεργάτης του Αρκτούρου.

Η κάθοδος των αρκούδων στην Καστοριά – Τρία περιστατικά σε 24 ώρες

στα Καστοριά 2 Ιουλίου 2020 20:21

Ανησυχία προκαλεί στους κατοίκους της Καστοριάς οι ολοένα και πιο συχνές επισκέψεις αρκούδων στην περιοχή, που φτάνουν ακόμη και στις αυλές των σπιτιών τους.

«Μόνο χθες από τις 11 το βράδυ έως και τη μία και μισή μετά τα μεσάνυχτα είχαμε τρία περιστατικά σε τρεις περιοχές του νομού, εντός και εκτός του αστικού ιστού», είπε στο τοπικό ραδιόφωνο ο Νίκος Παναγιωτόπουλος μέλος της Ομάδας Άμεσης Επέμβασης Καστοριάς για τα άγρια ζώα και συνεργάτης του Αρκτούρου.

Όπως εξήγησε, τελευταία υπάρχει μία έντονη κινητικότητα στην περιοχή λόγω της κορύφωσης της εποχής της καρποφορίας προσθέτοντας ότι πλέον τα περιστατικά είναι πάρα πολλά και καθημερινά.

«Χθες, μία αρκούδα μπήκε στο χωριό Ιεροπηγή και αρνούνταν να φύγει. Είχε καθίσει σε μία κερασιά και μολονότι υπήρχε κόσμος και μία όχληση γύρω- γύρω, το ζώο συνέχισε να κάνει τη δραστηριότητά του, ώσπου πήγαμε εμείς και το διώξαμε. Ακόμη και τότε όμως προχώρησε λίγα μέτρα και σταμάτησε για να ξαναγυρίσει», ανέφερε σημειώνοντας ότι υπάρχει μία ανησυχητική εξοικείωση πια με τον κόσμο.

Συνεχίζοντας ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε ότι την ίδια ώρα που συνέβαιναν αυτά, μία άλλη αρκούδα κατέβηκε στα 500 μέτρα από την είσοδο της πόλης, ενώ μέσα σε μισή ώρα η ομάδα ειδοποιήθηκε για τρίτο περιστατικό στην έξοδο της πόλης, με μία αρκούδα και τα αρκουδάκια της.

«Είναι συνηθισμένο φαινόμενο μία θηλυκή αρκούδα να προσεγγίζει οικισμούς όταν έχει μαζί της αρκουδάκια που γεννήθηκαν φέτος, για λόγους ασφαλείας», εξήγησε και πρόσθεσε ότι αυτό γίνεται προκειμένου να τα προφυλάξει από τα μεγάλα αρσενικά που σκοτώνουν τα μικρά, ώστε το θηλυκό να έρθει σε οίστρο σε σύντομο χρονικό διάστημα και να τεκνοποιήσει μαζί τους.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτόπουλο η παρουσία των αρκούδων στον κάμπο οφείλεται κυρίως σε λόγους τροφοληψίας.

Λόγω των καλλιεργειών υπάρχει αφθονία τροφής, με αποτέλεσμα αν υπό κανονικές συνθήκες μια αρκούδα χρειάζεται να κινείται σε 10 τχλμ έχοντας ένα μεγάλο χώρο ευθύνης για να εντοπίσει τροφή, στα χαμηλά μπορεί να θέλει έως και 1,5 τ.χλμ», είπε.

Όπως τόνισε ο κ. Παναγιωτόπουλος μία εμπλοκή του ανθρώπου με αρκούδα είναι πάρα πολύ δύσκολη. Αναφερόμενος στο περιστατικό που συνέβη πριν λίγες ημέρες στην περιοχή της Αγίας Άννας, με τον νεαρό που φέρεται να δέχθηκε επίθεση από αρκούδα, ο ίδιος διευκρίνισε ότι θα ήταν πιο σωστό να μιλάμε για εμπλοκή.

«Το περιστατικό συνέβη σε μία απομακρυσμένη δασική περιοχή της Καστοριάς. Τα σκυλιά που είχε μαζί του ο νεαρός μπορεί να ενόχλησαν το ζώο. Σίγουρα το ζώο ίσως τρόμαξε ή ήρθε σε σύγχιση και πάνω σε αυτή ίσως τραυμάτισε τον άνθρωπο. Αν σε σπρώξει ένα ζώο των 300 και 500 κιλών είναι πάρα πολύ εύκολο να σου κάνει ζημιά», εκτίμησε.

Λίγα λόγια για την αρκούδα

Σύμφωνα με την τελευταία επίσημη καταμέτρηση πριν από 5- 7 χρόνια, στην περιοχή της Καστοριάς υπάρχουν περίπου 500 αρκούδες.

Ωστόσο, όπως σημείωσε ο κ. Παναγιωτόπουλος το γεγονός ότι υπάρχει ένας ικανός πληθυσμός πλέον στη περιοχή, δεν σημαίνει ότι η αρκούδα έπαψε να είναι απειλούμενο είδος, είτε στην Ελλάδα, είτε στην Ευρώπη.

Αναφερόμενος στην αρκούδα ο κ. Παναγιωτόπουλος εξήγησε ότι πρόκειται για ένα ζώο που σπάνια θα επιτεθεί.

«Μας έχει δει πάρα πολλές φορές, μας έχει ακούσει και έχει φύγει χωρίς να τη δούμε. Είναι ένα ζώο ντροπαλό που δεν θέλει την παρουσία του ανθρώπου. Όταν έχει μάλιστα μαζί της μωρά, προσπαθεί να αποφύγει την παρουσία του ανθρώπου για την ασφάλεια τη δική της και των μικρών της.

Ωστόσο, δεν παύει να είναι και ένα άγριο ζώο που δεν γνωρίζουμε πώς μπορεί να ενεργήσει, πότε αυτό θα πιστέψει ότι απειλείται.

Ο Αρκτούρος ο Γιάννης Μπουτάρης κάλλιστο καταστρέφει το οικοσύστημα; με τις … Με της εισαγωγές της μαύρης αρκούδας

Πήραν απο το κράτος και την ευρωπαϊκή ένωση 10 000 000.. και από ένα 4Χ4/Τζιπ για να κυκλοφορούν Στη Θεσσαλονίκη αντί να κυκλοφορούν Δυτικής Μακεδονίας

.