Ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία εξ αμελείας σε βάρος του Γερμανού Χ. Β., κατοίκου Στουτγάρδης, ως νόμιμου εκπροσώπου της πολυεθνικής εταιρίας αυτοκινήτων, μάρκας smart

28 Ιανουαρίου 2021

Ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία εξ αμελείας σε βάρος του Γερμανού Χ. Β., κατοίκου Στουτγάρδης, ως νόμιμου εκπροσώπου της πολυεθνικής εταιρίας αυτοκινήτων της, μάρκας smart

Οι μνήμες από τον τραγικό θάνατο της 31χρονης ολυμπιονίκου της ρυθμικής γυμναστικής Άννας Πολλάτου σε τροχαίο δυστύχημα, στην εθνική οδό Πύργου – Πατρών, αναβίωσαν χθες στα δικαστήρια της Αμαλιάδας.

Το νήμα της ζωής της άτυχης γυμνάστριας κόπηκε απότομα στις 17 Μαΐου 2014, ενώ κατευθυνόταν οδικώς με το αυτοκίνητό της, μάρκας smart, προς τη γενέτειρά της Κεφαλλονιά για να ψηφίσει τον αδελφό της, που ήταν υποψήφιος στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Την ώρα που ήταν σε εξέλιξη στην περιοχή ισχυρή βροχόπτωση, το αυτοκίνητο που οδηγούσε ξέφυγε από την πορεία του και πέρασε στο αντίθετο ρεύμα, όπου έκανε περιστροφή και χτύπησε με την πίσω πλευρά ένα διερχόμενο αγροτικό φορτηγάκι στο οποίο επέβαιναν δύο άτομα.

Αν και το μικρό όχημα της κοπέλας χτυπήθηκε από πίσω, το ταμπλό μαζί με το τιμόνι αποκολλήθηκαν και χτύπησαν βίαια την καμπίνα του οδηγού. Η Άννα Πολλάτου, που κρατούσε το τιμόνι, δέχθηκε τεράστια ώθηση προς τα πίσω και αριστερά, χωρίς να έχει τρόπο να στηριχθεί.

Αν και το μικρό όχημα της κοπέλας χτυπήθηκε από πίσω, το ταμπλό μαζί με το τιμόνι αποκολλήθηκαν και χτύπησαν βίαια την καμπίνα του οδηγού. Η Άννα Πολλάτου, που κρατούσε το τιμόνι, δέχθηκε τεράστια ώθηση προς τα πίσω και αριστερά, χωρίς να έχει τρόπο να στηριχθεί.

Ο αυχένας της ήταν μετέωρος και εκτεθειμένος, με αποτέλεσμα να υποστεί κάταγμα από την κάμψη. Αυτή ήταν η αιτία θανάτου της άτυχης κοπέλας. Αν και η ολυμπιονίκης φορούσε ζώνη και τα δύο αυτοκίνητα κινούνταν με χαμηλή ταχύτητα, το μοιραίο ήταν αναπόφευκτο. Η Αννα Πολλάτου σκοτώθηκε ακαριαία στα 31 της χρόνια, ενώ οι επιβάτες του άλλου οχήματος τραυματίστηκαν ελαφρά.

Σύμφωνα με την έκθεση του τεχνικού συμβούλου της οικογένειας της Άννας Πολλάτου, διαπιστώθηκε «παντελής έλλειψη παθητικής ασφάλειας» και «τελικά αποδείχθηκε πως με μια πολύ απλή σύγκρουση, που έγινε με πολύ λίγα χιλιόμετρα, ήταν μια ωρολογιακή βόμβα που έσκασε στα χέρια της οδηγού».

Για το τροχαίο δυστύχημα έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία εξ αμελείας σε βάρος του Γερμανού Χ. Β., κατοίκου Στουτγάρδης, ως νόμιμου εκπροσώπου της πολυεθνικής εταιρίας αυτοκινήτων. Επιπλέον, ο εκπρόσωπος της εταιρίας διώκεται και για σωματική βλάβη από αμέλεια σε βάρος των επιβατών του αγροτικού.

Ο κατηγορούμενος δεν ήταν παρών χθες στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αμαλιάδας, όπου ξεκίνησε η ακροαματική διαδικασία με τις καταθέσεις των γονιών της Άννας Πολλάτου, ενώ στη δικαστική αίθουσα έδωσαν το «παρών» και τα αδέλφια της. Επίσης, κατέθεσε ο πραγματογνώμονας της Τροχαίας, ο οποίος επεσήμανε πως ήταν πρωτοφανές να ξεκολλήσουν το ταμπλό και το τιμόνι του αυτοκινήτου.

Η δίκη θα συνεχιστεί στις 11 Φεβρουαρίου με καταθέσεις μαρτύρων. Η οικογένεια της Αννας Πολλάτου έχει καταθέσει και αγωγή κατά των υπευθύνων, του κατασκευαστή, του προμηθευτή και του εισαγωγέα του αυτοκινήτου, ζητώντας να τους επιδικαστεί το ποσό των 820.000 ευρώ για ηθική βλάβη.

Η αγωγή κατατέθηκε στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών και περιλαμβάνει τα πορίσματα των ιατροδικαστών για τα αίτια θανάτου της ολυμπιονίκου και των πραγματογνωμόνων σχετικά με την κατάσταση του αυτοκινήτου.

.