Η ιστορία επαναλαμβάνεται συχνά στην Ελλάδα

10 Φεβρουαρίου 2021

‘Θορυβήθηκαν” ξεπουλημένα και μη ΜΜΕ στην Ελλάδα εξαιτίας της συνέντευξης του πρ. πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στην εφημερίδα ”Καθημερινή”. ‘Αλλα ”διαμαρτυρήθηκαν” επειδή η συνέντευξη δεν αναμεταδόθηκε, δεν σχολιάστηκε, όσο θα έπρεπε.

«Χτύπημα κάτω από τη ζώνη που επιχειρήθηκε εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη», γράφει ένα φιλοκυβερνητικό ΜΜΕ (”Παραπολιτικά”) και επιτίθεται στην εφημερίδα. Υποτίθεται ότι ο ”εθνικιστής” Σαμαράς, πιέζει γιά μη ”συνομιλίες” με την Τουρκία, επειδή ”με πειρατές δεν συνομιλείς”.

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε την παραμονή της έναρξης των ”διερευνητικών επαφών” Ελλάδας-Τουρκίας (25 Ιαν. ’21) στην Κων/πολη.

Επειδή, από ότι φαίνεται, έχει χαθεί και η απλή λογική, ας δούμε ορισμένα γεγονότα.

ΣΥΡΙΖΑ, Γιωργάκης, Ντόρα και λοιποί ”ναι-ναι-κοι” είναι υπέρ των συνομιλιών-διαπραγματεύσεων. Ας δοθεί, λένε και κάτι στην Τουρκία ”γιά να έχουμε την ησυχία μας”.

Μπορεί σχετικά ανώδυνα ο πρωθυπουργός να ξεπέρασε τον διασυρμό με το ”Ορούκ Ρέϊς” το καλοκαίρι, που υποτίθεται είχε απλώσει… ”δίχτυα ψαρέματος” ανατολικά της Ρόδου και όχι καλώδια γιά έρευνες στην υποτιθέμενη -στην φαντασία μας- ΑΟΖ μας, μπορεί σχετικά εύκολα να ξεπέρασε και τον διασυρμό των υποτιθέμενων ”κυρώσεων” της Ευρωπαϊκής ‘Ενωσης στην Τουρκία γιά τις ”προκλήσεις”, αφού τον έσυραν σε συνομιλίες, παραμονές κυρώσεων.

Αλλά γνωρίζει ότι ”διαπραγματεύσεις” με Τουρκία σημαίνουν κάποια εδαφική ή άλλη, παραχώρηση από την Ελλάδα ή αφοπλισμό νησιών. Γνωρίζει, επίσης, ότι σε μιά τέτοια περίπτωση, θα είναι πολύ τυχερός αν εγκαταλείψει ασφαλής, με ελικόπτερο ή άλλο τρόπο, το ”Μαξίμου”.

Επειδή η ιστορία επαναλαμβάνεται πολύ συχνά στην Ελλάδα, ας πάμε πίσω 4μιση δεκαετίες. Το τουρκικό πλοίο ”Χόρα” έκανε έρευνες βόρεια της Λέσβου, μέσα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, Αύγουστο 1976. Ο τότε πρωθυπουργός Κων/νος Καραμανλής, τα μίλησε με τον τότε αρχηγό του τρίτου κόμματος (ΠΑΣΟΚ) Ανδρέα Παπανδρέου, μέσω Μολυβιάτη. Τότε δεν υπήρχαν ”κινητά τηλέφωνα”.

Και ο Ανδρέας έκανε την περίφημη δήλωση ”βυθίσατε το Χόρα” (6 Αυγ. ’76), ”επιτιθέμενος”, υποτίθεται στην κυβέρνηση. Ο Καραμανλής είπε σε Τούρκους και ”συμμάχους”, το αυτονόητο: ”Αν δεν αποσυρθεί το πλοίο, δεν έχω άλλη επιλογή, εξαιτίας μεγάλης πίεσης του Ανδρέα. Θα πέσει και η κυβέρνηση”. Και το πλοίο αποσύρθηκε.

Τώρα ο Μητσοτάκης, από ποιόν να πάρει στήριξη, γιά να μην ”ξεβρακωθεί” στους Τούρκους, κάνοντας παραχωρήσεις, όπως θέλουν οι σύμμαχοι Αμερικανοί, Γερμανοί, αλλά και οι ”ναι-ναι-κοι” Ελλάδας;;; ‘Ενας του έμεινε, ο υποτιθέμενος ”εσωτερικός εχθρός” (κομματικά): Ο Σαμαράς. Και αυτός χρησιμοποιήθηκε ακριβώς την παραμονή της έναρξης των ”διερευνητικών επαφών”, γιά να παίξει τον ρόλο, που έπαιξε ο Ανδρέας τον χρόνο 1976.

Η ”Καθημερινή” ήξερε τι έκανε και γιατί χρησιμοποιήθηκε. Είπαμε, η ιστορία επαναλαμβάνεται. ‘Οπως είπε και ο διευθυντής της εφημερίδας «το Μαξίμου ήταν ενήμερο για το συγκεκριμένο γεγονός» (της συνέντευξης).

Σημ.: Να ξεχάσουμε ”κυρώσεις” Ευρωπαϊκής ‘Ενωσης στην Τουρκία. ‘Αρα, η Ελλάδα έχασε.kalami.us – 26 Ιαν. ’21

.