Με νέους πυραύλους ΕXOCET και Μistral εξοπλίζεται η Κύπρος

7 Απριλίου 2021

Με νέους πυραύλους ΕXOCET και Μistral εξοπλίζεται η Κύπρος

Εν τω μεταξύ, με νέους πυραύλους ΕXOCET και Μistral εξοπλίζεται η Κύπρος, εξέλιξη που αναβαθμίζει σημαντικά τις αμυντικές ικανότητες του κυπριακού Στρατεύματος.

Η MBDA έχει υπογράψει δύο συμβόλαια με την Κύπρο για την πώληση πυραύλων Mistral και Exocet, με εκτιμώμενο κόστος €240 εκατομμύρια, όπως αποκάλυψαν την περασμένη Παρασκευή γαλλικά ΜΜΕ.

Σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε τον ξένο Τύπο σημειώνοντας, όμως, ότι λόγω του ευαίσθητου του ζητήματος που άπτεται θεμάτων εθνικής ασφάλειας, δεν υπάρχει πρόθεση για περαιτέρω λεπτομέρειες επί του παρόντος.

Όπως υποστηρίζει, πάντως, η γαλλική εφημερίδα «La Tribune», τα συμβόλαια υπεγράφησαν τον Δεκέμβριο και η διαπραγμάτευση είχε ξεκινήσει τον Ιούλιο.

Το εκτιμώμενο κόστος για τα Mistral είναι €150 εκατ. και των Exocet €90 εκατομμύρια. Η Κυπριακή Δημοκρατία αποτελεί ήδη χρήστη των δύο όπλων, με τα τωρινά συμβόλαια να αφορούν το πιο πιθανό τις νεότερες εκδόσεις παραγωγής. Στην περίπτωση των Exocet το δημοσίευμα αναφέρει «πώληση συστοιχίας».

Πρόσφατα όμως είδαν το φως της δημοσιότητας κυπριακές αναφορές για αναβάθμιση των υφιστάμενων Exocet, καθώς επίσης για επιθυμία αναζήτησης ενός βλήματος κατά πλοίων με μικρότερο βεληνεκές (και πιο οικονομικό κόστος απόκτησης).

Σύμφωνα με τη σελίδα Zone Militaire, «τις τελευταίες εβδομάδες γαλλικές φρεγάτες είχαν πλεύσει στα κυπριακά χωρικά ύδατα για πραγματοποίηση ασκήσεων. Επίσης, στις 5 Φεβρουαρίου το γαλλικό αεροπλανοφόρο ‘Σαρλ ντε Γκωλ’ βρισκόταν σε θαλασσοτεμάχιο της κυπριακής ΑΟΖ.

Έτσι, σε συνδυασμό με αυτές τις κινήσεις στήριξης, οι οποίες αναμένεται να εντατικοποιηθούν τους επόμενους μήνες, η Λευκωσία σχεδιάζει να αναβαθμίσει τις δυνατότητες των στρατιωτικών δυνάμεών της, γι’ αυτόν τον λόγο υπέγραψε δύο συμβόλαια με την MBDA».

.