Μιλώντας στην Washington Post την Παρασκευή, ο νέος υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Oleksii Reznikov είπε ότι δεν είναι σαφές εάν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει ακόμη αποφασίσει να επιτεθεί..

29 Νοεμβρίου 2021

Μιλώντας στην Washington Post την Παρασκευή, ο νέος υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Oleksii Reznikov είπε ότι δεν είναι σαφές εάν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει ακόμη αποφασίσει να επιτεθεί..

Η Ρωσία έχει περισσότερους από 92.000 στρατιώτες συγκεντρωμένους γύρω από τα σύνορα της Ουκρανίας και προετοιμάζεται για μια επίθεση μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου ή τις αρχές Φεβρουαρίου, δήλωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας αμυντικών πληροφοριών της Ουκρανίας στους Military Times.

Μια τέτοια επίθεση θα περιλάμβανε πιθανώς αεροπορικές επιθέσεις, πυροβολικό και τεθωρακισμένες επιθέσεις ακολουθούμενες από αερομεταφερόμενες επιθέσεις στα ανατολικά, αμφίβιες επιθέσεις στην Οδησσό και τη Μαριούπουλ και μια μικρότερη εισβολή μέσω της γειτονικής Λευκορωσίας, της Ουκρανίας Brig. Ο στρατηγός Kyrylo Budanov είπε στους Military Times το πρωί του Σαββάτου σε μια αποκλειστική συνέντευξη.

Η μεγάλης κλίμακας στρατιωτική άσκηση Zapad 21 της Ρωσίας νωρίτερα αυτό το έτος απέδειξε, για παράδειγμα, ότι μπορούν να ρίξουν πάνω από 3.500 αερομεταφερόμενα στρατεύματα και στρατεύματα ειδικών επιχειρήσεων ταυτόχρονα, είπε.

Η επίθεση που προετοιμάζει η Ρωσία, είπε ο Μπουντάνοφ, θα ήταν πολύ πιο καταστροφική από οτιδήποτε άλλο είχε δει στη σύγκρουση που ξεκίνησε το 2014 και σκότωσε περίπου 14.000 Ουκρανούς.

Αλλά η Ρωσία χτίζει την ικανότητα να το κάνει, είπε ο Μπουντάνοφ στους Military Times, αυξάνοντας τα επίπεδα στρατευμάτων και τα οπλικά συστήματα στην κατεχόμενη Κριμαία και εγκαθιστώντας συστήματα όπως τα συστήματα βαλλιστικών πυραύλων μικρού βεληνεκούς Iskandar και άλλα όπλα σε άλλα σημεία κοντά στα σύνορα. Και χλεύασε τις υποδείξεις ότι οι βάναυσες καιρικές συνθήκες εκείνη την εποχή του χρόνου θα αποτρέψουν τους Ρώσους από την επίθεση.

«Δεν είναι πρόβλημα για εμάς και τους Ρώσους», είπε ο Μπουντάνοφ για τις μάχες στον παγωμένο καιρό.

Οποιαδήποτε τέτοια επίθεση, ωστόσο, θα ακολουθούσε πρώτα μια σειρά ψυχολογικών επιχειρήσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή με σκοπό να αποσταθεροποιήσουν την Ουκρανία και να υπονομεύσουν την ικανότητά της να πολεμήσει, είπε ο Μπουντάνοφ, μιλώντας μέσω διερμηνέα.

«Θέλουν να υποδαυλίσουν αναταραχή, μέσω διαμαρτυριών και συναντήσεων, που δείχνουν ότι ο λαός είναι εναντίον της κυβέρνησης», είπε.Αυτές οι προσπάθειες περιλαμβάνουν συνεχείς διαμαρτυρίες κατά του εμβολιασμού κατά του COVID-19 που ο Μπουντάνοφ είπε ότι οργανώθηκαν από τη Ρωσία, η οποία επίσης προσπαθεί να πυροδοτήσει αναταραχές που σχετίζονται με την οικονομία και τον ενεργειακό εφοδιασμό.

Επιπλέον, ο Μπουντάνοφ είπε ότι η Ρωσία προσπαθεί να πυροδοτήσει αντικυβερνητικό αίσθημα για ένα περιστατικό που ονομάστηκε « Wagnergate » – μια διαμάχη που περιλαμβάνει περίπου 30 μέλη της ρωσικής ιδιωτικής στρατιωτικής ομάδας που είναι υπεύθυνα για επιθέσεις εντός της Ουκρανίας. Τα μέλη της ομάδας Βάγκνερ, που έφτασαν στη Λευκορωσία, υποτίθεται ότι έπρεπε να μεταφερθούν πίσω στην Ουκρανία για να κρατηθούν, αλλά αντ’ αυτού τελείωσαν να σταλούν στη Ρωσία με τη βοήθεια της KGB της Λευκορωσίας, είπε ο Μπουντάνοφ.

Οι ρωσικές ψυχολογικές επιχειρήσεις χρησιμοποιούνται για να δείξουν ότι «οι αρχές μας πρόδωσαν τον λαό», είπε ο Μπουντάνοφ.

Η συνεχιζόμενη συνοριακή σύγκρουση μεταξύ Πολωνίας και Λευκορωσίας, η οποία προσπαθεί να στείλει πρόσφυγες στην Ευρώπη μέσω των συνόρων της Πολωνίας, είναι μέρος αυτής της προσπάθειας, είπε.

Η ρωσική πρεσβεία δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο το Σάββατο. Το Πεντάγωνο το Σάββατο αρνήθηκε να σχολιάσει τις εκτιμήσεις του Μπουντάνοφ σχετικά με το χρονοδιάγραμμα και τη φύση οποιασδήποτε πιθανής ρωσικής επίθεσης, αντ’ αυτού επισημαίνοντας τα σχόλια που έγιναν την Τετάρτη και την Πέμπτη από τον Υπουργό Άμυνας Λόιντ Όστιν.

.