Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πρόσθετο βοήθημα 250 ευρώ σε χαμηλοσυνταξιούχους και 173.000 πολίτες με αναπηρίες…

23 Νοεμβρίου 2021

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πρόσθετο βοήθημα 250 ευρώ σε χαμηλοσυνταξιούχους και 173.000 πολίτες με αναπηρίες…

Για μία παγκόσμια κρίση τιμών, η οποία οφείλεται στη ραγδαία αύξηση της ζήτησης και στο γεγονός ότι δεν υπήρχαν επαρκή αγαθά για να την καλύψουν, έκανε λόγο από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός εκτίμησε το φαινόμενο αυτό θα είναι προσωρινό και ανακοίνωσε πρόσθετο βοήθημα 250 ευρώ σε χαμηλοσυνταξιούχους και 173.000 πολίτες με αναπηρίες, όπως και την καταβολή 900 ευρώ σε 100.000 υγειονομικούς.

Συγκεκριμένα ανήγγειλε τα ακόλουθα:

Περίπου 100.000 ενεργοί υγειονομικοί θα ενισχυθούν με έκτακτη καταβολή μισού μισθού. Πρόκειται για ένα μέσο ποσό 900 ευρώ θα δοθεί μέσα στο Δεκέμβριο.

Όλοι οι χαμηλοσυνταξιούχοι θα λάβουν πρόσθετο βοήθημα 250 ευρώ, προσαυξημένο κατά 50 ευρώ για κάθε μέλος της οικογένειάς τους.

Το ίδιο επίδομα θα δοθεί και σε 173.000 πολίτες με αναπηρία.

Παγκόσμιο και προσωρινό φαινόμενο οι ανατιμήσεις

«Υπάρχει μία παγκόσμια κρίση τιμών. Η έξοδος από τα lockdown της πανδημίας έφερε σε όλες σχεδόν τις χώρες απότομη αύξηση της ζήτησης και κατανάλωσης, χωρίς να υπάρχουν διαθέσιμα προϊόντα για να την καλύψουν. Αυτή η ζήτηση ανέβασε τις τιμές. Για αυτούς – και όχι μόνο για αυτούς- ακρίβυνε και η ενέργεια, εκτινάσσοντας παράλληλα το κόστος παραγωγής, μεταφοράς και των ιδίων των αγαθών» είπε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ εκτίμησε πως το φαινόμενο θα είναι προσωρινό. «Η εκτίμησή μας ειναι ότι θα αρχίσουμε να βλέπουμε μία αποκλιμάκωση στις πληθωριστικές πιέσεις το πρώτο τρίμηνο του 2022» είπε χαρακτηριστικά.

«Η Ελλάδα σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία παρουσιάζει την τρίτη καλύτερη επίδοση και το καλάθι των βασικών προϊόντων παραμένει αναλογικά φθηνότερο σε σχέση με άλλες χώρες» σημείωσε.

Οι τιμές της ενέργειας και το «δίχτυ» των 680 εκατ. ευρώ
Αναφερόμενος ειδικότερα στην αύξηση των τιμών ενέργειας ο πρωθυπουργός είπε ότι οφείλονται σε μία στρέβλωση στην αγορά φυσικού αερίου, που έχει τόσο οικονομικές όσο και γεωπολιτικές αιτίες. Υπενθύμισε δε ότι η κυβέρνηση διαθέτει για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων απέναντι στις αυξήσεις των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου ανέρχεται στα 680 εκατ. ευρώ και είναι από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Όσον αφορά στη ΔΕΗ , τόνισε ότι «η ισχυρή ΔΕΗ αποτελεί σύμμαχο σε αυτή την προσπάθεια». Απευθυνόμενος δε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, είπε: «Η ΔΕΗ είναι ισχυρή γιατί την παραδώσατε στα όρια της χρεοκοπίας και έκανε πρόσφατα ΑΜΚ με τιμή 9 φορές υψηλότερη από ό,τι την παραλάβαμε». Σημείωσε ακόμη ότι οι μειώσεις της ΔΕΗ λειτουργούν ως παράδειγμα και για άλλους παρόχους, που θα μπορούσαν να ακολουθήσουν.

Δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για ένα συνεκτικό και τολμηρό πρόγραμμα που απλώνεται σε όλους τους τομείς, προκειμένου να τονώσει το διαθέσιμο εισόδημα και να προσφέρει ανακούφιση στα νοικοκυριά. Έδωσε δε ιδιαίτερη έμφαση στις παρεμβάσεις υπέρ των νέων. «Έχουν επίσης δρομολογηθεί και παρεμβάσεις υπέρ των νέων, το πρώτο ένσημο και η κατάργηση του τέλους κινητής τηλεφωνίας. Και βέβαια την αύξηση του κατώτατου μισθού. Έχω ήδη πει πως θα υπάρξει εντός του 2022 και δεύτερη αύξηση για τους χαμηλόμισθους συμπολίτες μας» είπε.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό η αύξηση του μέσου εισοδήματος των Ελλήνων πολιτών τα τελευταία δύο χρόνια είναι 7,4% την ώρα που ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι στο 3,5%.

Υψηλές επιδόσεις σε ανάπτυξη – «Πρωταθλητές» σε μείωση ανεργίας

Ο πρωθυπουργός επικαλούμενος τις εκτιμήσεις της Κομισιόν σημείωσε ότι την επόμενη διετία η χώρα μας θα έχει την τρίτη καλύτερη επίδοση στην Ευρωζώνη στην ανάπτυξη. Παράλληλα όπως είπε εν μέσω πανδημίας είναι πρωταθλήτρια στη μείωση της ανεργίας. «Η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας είναι πιο αποτελεσματική πολιτική μείωσης της ανισοτήτων» τόνισε.

Ανέφερε επίσης έκθεση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης, που κατατάσσει την Ελλάδα τρίτη στην Ευρώπη στα μέτρα στήριξης με βάση την αποτελεσματικότητά τους.

.