Ο Γέροντας Γαβριήλ μιλάει για ποιον άγιο να προσευχηθούμε;

21 Απριλίου 2022

Συμβουλές από τον Αθωνίτη γέροντα Γαβριήλ του Καρέυ και η ιστορία της εμφάνισης της Θεοτόκου.

Ο Γέροντας Γαβριήλ μιλάει για την αγιορείτικη εκκλησιαστική παράδοση. Για ποιον άγιο να προσευχηθούμε; – Μερικοί νέοι ιεροκήρυκες άκουσαν την εκκλησιαστική παράδοση της προσευχής σε αγίους που είχαν ειδική ανάγκη.

Μπορούν να γίνουν κατανοητά, γιατί αυτή η παράδοση στην ενοριακή πρακτική συχνά φτάνει στο σημείο του παραλογισμού.

***

Την ώρα των δύσκολων δοκιμασιών, είναι πολύ σημαντικό να θυμάστε το κύριο πράγμα. Και το πιο σημαντικό – ορίστε τι. Ένας άντρας με χαμένη πίστη είπε κάποτε σε ένα κοριτσάκι:

«Θα σου δώσω ένα πορτοκάλι αν μου δείξεις πού είναι ο Θεός».

Σε αυτό άκουσε την ασυνήθιστη απάντηση του παιδιού:

«Και θα σου δώσω ένα πορτοκάλι αν μου δείξεις πού δεν υπάρχει Θεός».

Ο Θεός είναι παντού, και αυτό είναι το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να θυμόμαστε.

Κοιτάξτε γύρω μας, τι βλέπουμε στη ζωή μας; Παράλογος. Ο κόσμος σκόπιμα καταστρέφει τους οπαδούς και τους θαυμαστές του, και αυτοί κολλήθηκαν πάνω του σαν τρελοί και τον ακολουθούν πεισματικά. Συνεχίζουν ανιδιοτελώς να τον πιστεύουν – τον δικό τους δολοφόνο. Αντί να αφιερώσουν τη ζωή τους στον Θεό, οι άνθρωποι πανικόβλητοι προσπαθούν να τη σώσουν.

Στο μεταξύ, απλά διαβάστε τα λόγια του Οσίου Νικοδήμου του Αγιορείτη, που είπε την ημέρα της μνήμης των Αγίων Πατέρων που έλαμψαν στο Άγιο Όρος. Λέει ο Άγιος Νικόδημος: «Γιατί οι πατέρες άφησαν τα κτήματα, τις οικογένειες, την πατρίδα τους, πήγαν σε ξένη χώρα και μαζεύτηκαν εδώ στο Άγιο Όρος; Ναι, γιατί πίστεψαν την υπόσχεση της Υπεραγίας Θεοτόκου, την υπόσχεση που έδωσε Αυτή στον Άγιο Πέτρο τον Άθω. Και πιστεύουμε επίσης την υπόσχεση του Μύρου του Αγίου Νείλου, ότι ενώ η Ιβηρική Εικόνα της Θεοτόκου παραμένει στο Άγιο Όρος, κανένας κίνδυνος δεν περιμένει τους Αθωνίτες.

Παλαιότερα, οι μονές του Άθω ήταν διαρρυθμισμένες έτσι ώστε κάθε μοναχός, που ζούσε σε μοναστήρι, μπορούσε να βρεθεί πρεσβύτερος. Κι έτσι ο γέροντας και ο αρχάριος του έμεναν στο ίδιο μοναστήρι. Και μια μέρα ο αρχάριος είπε στον γέροντα:

– Γέροντα, θέλω να φύγω από το Άγιο Όρος.

Ο γέροντας προσπάθησε να πείσει τον νεαρό να μείνει, αλλά δεν ήθελε να ακούσει τίποτα. Και τελικά, τελικά αποφάσισε και επρόκειτο να φύγει την επόμενη μέρα. Και ο γέροντας προσευχόταν γι’ αυτόν όλο αυτό το διάστημα.

Και το βράδυ, αυτός ο αρχάριος βλέπει την Υπεραγία Θεοτόκο, ντυμένη με ηγουμενικά ρούχα και με ηγουμενική ράβδο. Γιατί είναι η Ηγουμένη του Αγίου Όρους. Στο όραμα, περικυκλώθηκε από πολλούς μοναχούς και μετακινούνταν από μοναστήρι σε μοναστήρι, επισκεπτόμενοι τους τάφους της μονής. Και όταν αυτή μπήκε στον τάφο ενός μοναστηριού, όλοι οι μοναχοί που αναπαύονταν εκεί αναστήθηκαν.

Πήγαινε από μοναστήρι σε μοναστήρι και σύντομα όλοι οι μοναχοί στο Άγιο Όρος αναστήθηκαν. Αμέσως κατέληξαν όλοι στο ναό της Παναγίας στην κορυφή του Άθω.

Και ο αρχάριος του Κυρίου Ιησού Χριστού και η Μητέρα του Θεού είδε. Και στα δεξιά τους στέκονταν όλοι οι αναστημένοι μοναχοί που είχαν ποτέ ζήσει και αναπαυθεί στο Άγιο Όρος.

Ο Κύριος προσφώνησε την Υπεραγία Θεοτόκο:

– Μητέρα μου, όλοι αυτοί οι μοναχοί είναι άξιοι να σταθούν στα δεξιά Μου. Κοιτάξτε τις πληγές, τα έλκη και τις ασθένειές τους. Όλα αυτά τα υπέμειναν σε κόπους για χάρη Μου.

Εκείνη την ώρα όλοι οι μοναχοί έτρεμαν και αντιλήφθηκαν ότι γινόταν η κρίση. Και η Υπεραγία Θεοτόκος απάντησε:

«Λοιπόν, κράτησαν την υπόσχεσή τους, άφησαν τις οικογένειές τους, την περιουσία τους, την πατρίδα τους. Πρέπει να κάνω κι εγώ το δικό μου. Αφού ήρθαν στο Άγιο Όρος και έμειναν εδώ για χάρη Μου, ας είναι, Κύριε, σύμφωνα με τον λόγο Σου!

Ο αρχάριος, που τα είδε όλα αυτά, έτρεξε με δέος τη νύχτα στον γέροντα, τον ξύπνησε και είπε:

– Γέροντα, δεν θα φύγω ποτέ από το Άγιο Όρος.

Άθως Γέροντας Γαβριήλ. Προσευχή του Αγ. Χαραλμπία για την ανάσχεση της επιδημίας

Με βάση τα υλικά Πύλη πληροφοριών Αγίου Όρους

 

Γέροντας Γαβριήλ:”Άμα στύψεις χίλιους μοναχούς σήμερα στο Άγιον Όρος,έναν Γέρο Παΐσιο δε βγάζεις”

 

.