Η ΕΕ μαζί και η Ελλάδα θα στείλουν τόνους βλήματα πυροβολικού των 155 χιλ στην Ουκρανία

26 Μαρτίου 2023

Η ΕΕ μαζί και η Ελλάδα θα στείλουν τόνους βλήματα πυροβολικού των 155 χιλ στην Ουκρανία..

Η Ευρώπη θα έκανε το ίδιο για την Ελλάδα σε περίπτωση πολέμου με την Τουρκία;

Πίεση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ βρήκε προσοδοφόρο έδαφος στην Ευρώπη, που πληρώνει τον πόλεμο στην Ουκρανία πολύ ακριβά όπως φαίνεται, ενώ μετά την καταρχήν απόρριψη του κινεζικού ειρηνευτικού σχεδίου, βλέπουμε ότι ο πόλεμος έχει μέλλον και μεγάλη διάρκεια .

Δεν φτάνει που είχαμε μια πρωτόγνωρη ενεργειακή κρίση, και κρίση τιμών ( που συνεχίζεται) όλων των προϊόντων και υπηρεσιών εδώ και ένα χρόνο, τώρα θα συνεχίσουμε τροφοδοτούμε τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο Ευρωπαϊκός οργανισμός Άμυνας, (EDA) συγκέντρωσε 18 χώρες, μεταξύ των οποίων και η χώρα μας, για την κοινή προμήθεια πυρομαχικών στην Ουκρανία.

Η κίνηση αυτή είχε αποφασιστεί στην τελευταία συνάντηση των υπουργών Άμυνας της συμμαχίας, στην οποία η Ευρώπη δεσμεύτηκε να βοηθήσει έμπρακτα.

Δεκαοκτώ κράτη υπέγραψαν την Δευτέρα την συμφωνία έργου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας (EDA) για τη συλλογική προμήθεια πυρομαχικών για να βοηθήσουν την Ουκρανία και να αναπληρωθούν τα εθνικά αποθέματα των κρατών μελών.

Το έργο ανοίγει τον δρόμο για τα κράτη μέλη της ΕΕ και τη Νορβηγία να προχωρήσουν σε δύο μονοπάτια: είτε μια διετή, ταχύτατη διαδικασία για βλήματα πυροβολικού 155 mm και ένα επταετές έργο για την απόκτηση πολλαπλών τύπων πυρομαχικών.

Αυστρία, Βέλγιο, Κροατία, Κύπρος, Τσεχία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σουηδία και Νορβηγία έχουν υπογράψει την σχετική απόφαση.

.