Η “πάση θυσία” συγκυβέρνηση με Ανδρουλάκη – Τσίπρα και Μητσοτάκη και ο “έλεγχος” του διορισμού της νέας ηγεσίας στην δικαιοσύνη στις 30 Ιουνίου που λήγει η θητεία της…

21 Μαρτίου 2023

Η “πάση θυσία” συγκυβέρνηση με Ανδρουλάκη – Τσίπρα και Μητσοτάκη και ο “έλεγχος” του διορισμού της νέας ηγεσίας στην δικαιοσύνη στις 30 Ιουνίου που λήγει η θητεία της.

τα ερείπια του επιτελικού συστήματος εξουσίας καλούνται να εκπονήσουν τον προεκλογικό σχεδιασμό της Ν.Δ. οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, καθώς η τραγωδία των Τεμπών κονιορτοποιεί τις γαλάζιες επικοινωνιακές γραμμές άμυνας και μηδενίζει το πολιτικό κοντέρ.

Η αποκάλυψη της διακομματικής αλυσίδας ευθυνών, πράξεων και παραλείψεων όσων έχουν κυβερνήσει, που προκάλεσαν το σιδηροδρομικό δυστύχημα βραχυκυκλώνει το Μέγαρο Μαξίμου αλλά και τα άλλα 2 συστημικά κόμματα. Σε κάθε περίπτωση όμως την κυρίαρχη φθορά θα την υποστεί η ΝΔ.

Καθιστά τον πρωθυπουργό και τον Κώστα Αχ. Καραμανλή απολογούμενους στην κοινή γνώμη, χωρίς καν να έχει πρόθεση να τους ακούσει.

Συνεργάτες του Μητσοτάκη ομολογούν ότι οι πολιτικές και οι εκλογικές βεβαιότητες που πήγαζαν από τη δημοσκοπική ηγεμονία της παράταξης έχουν αρθεί ολοκληρωτικά.

Η αδυναμία της κυβέρνησης να γυρίσει σελίδα στην ατζέντα είναι προφανής και εύλογη από τη στιγμή που ο συλλογικός ψυχισμός περνάει από τη διαδικασία του σοκ και της οδύνης στη φάση της οργής για τα ανθρωπογενή αίτια που προκάλεσαν το πολύνεκρο δυστύχημα.

Επιπλέον, στον φακό του Μεγάρου Μαξίμου έχουν τεθεί τα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων που αποτυπώνουν την αποσυσπείρωση της Ν.Δ.

Οι αναλυτές της κυβέρνησης βλέπουν στις μυστικές δημοσκοπήσεις ότι οι ψηφοφόροι της Ν.Δ. μετακινούνται στην Ελληνική Λύση και κάποιοι άλλοι στην ζώνη των αναποφάσιστων και της αποχής.

Όπως αναφέρει στις μυστικές δημοσκοπήσεις σχεδόν 2,5 εκατ. άνθρωποι, εκτός των μαθητών, πήραν μέρος σε κάποιου είδους διαμαρτυρία για τα Τέμπη ενώ τα συναισθήματα που κυριαρχούν είναι η οργή και η αγανάκτηση.

Το προηγούμενο της συμμετοχής των πολιτών σε κινητοποιήσεις σημειώνεται στις πλατείες του 2011, όπου η Public Issue καταγράφει ότι συμμετείχε ένα 29% των πολιτών ενώ τώρα ο αριθμός αυτός φτάνει στο 30%.

Την ίδια στιγμή οι πολίτες στην πλειοψηφία τους θεωρούν ότι για την τραγωδία ευθύνονται τα τρία κόμματα που κυβέρνησαν τη χώρα τα τελευταία χρόνια (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ), ενώ ένα ποσοστό κοντά στο 60% πιστεύει ότι η ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ έπαιξε κρίσιμο ρόλο στο να συμβεί το δυστύχημα. 

Την αλλαγή κλίματος στη Ν.Δ. δεν επιφέρει ούτε η πολυδιαφημισμένη αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Απριλίου.

Κομματικά στελέχη θεωρούν ότι η διαμόρφωσή του στα 780 ευρώ είναι «ασφαλώς καλοδεχούμενη», αλλά εκτιμούν ότι το αποτύπωμα της αύξησης στα εισοδήματα αποδυναμώνεται αισθητά λόγω του καλπασμού του πληθωρισμού στα τρόφιμα στην περιοχή του 15% (σ.σ.: 14,8% τον Φεβρουάριο).

Επισημαίνουν, μάλιστα, ότι ο νέος κατώτατος μισθός υπερβαίνει τα επίπεδα του 2011 κατά μόλις 30 ευρώ κι ενώ οι συλλογικές συμβάσεις και οι τριετίες παραμένουν παγωμένες.

.